Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζαλίζει το παγκόσμιο χρέος… Θα εκδοθούν 9 τρισ. ομολόγων το 2024

Ζαλίζει το παγκόσμιο χρέος… Θα εκδοθούν 9 τρισ. ομολόγων το 2024
Περισσότεροι από 1.226 εκδότες πούλησαν ομόλογα άνω των 600 δισ. δολαρίων μόνο τον Σεπτέμβριο
Οι παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων θα αυξηθούν κατά 17% φέτος σε περίπου 9 τρισ. δολάρια με τη δυναμική από το τρίτο τρίμηνο να είναι πιθανό να διατηρηθεί, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.
Ο ρυθμός έκδοσης ομολόγων το 2025, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού, του εταιρικού και του δομημένου χρέους, πιθανότατα θα συγκρατηθεί στο +4%, δεδομένης της υψηλής σύγκρισης φέτος και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον S&P.
«Μετά από χρόνια ραγδαίων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και χαμηλών προσδοκιών για περικοπές στο παρελθόν, οι δανειολήπτες θα καλωσορίσουν χαμηλότερα επιτόκια το 2025, ακόμη κι αν αποδειχθούν μέτρια».
«Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές και άλλες απαιτήσεις για χρέος προσανατολισμένο στην ανάπτυξη».
Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με άλλες ενδείξεις για ισχυρή δραστηριότητα στην αγορά ομολόγων φέτος παρά τα σχετικά υψηλά επιτόκια και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν "φθάσει σε σχετική συναίνεση" σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος και αυτό πιθανότατα θα βοηθήσει επίσης στην τόνωση της έκδοσης, είπαν οι αναλυτές.
Η αναθεώρηση της S&P ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια της ισχυρής δραστηριότητας του τρίτου τριμήνου.
Περισσότεροι από 1.226 εκδότες πούλησαν ομόλογα άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Σεπτέμβριο - τα περισσότερα για έναν μήνα για πάνω από δύο δεκαετίες - σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Τον Ιούλιο, οι αναλυτές της S&P είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις το 2024 θα αυξάνονταν κατά 9% σε περίπου 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επερχόμενες λήξεις χρέους, οι κινήσεις της Κίνας για τόνωση της ανάπτυξης και υψηλότερες επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παγκόσμια έκδοση τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η S&P.
Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις για το 2025 περιλαμβάνουν απειλές για το παγκόσμιο εμπόριο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό και να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν ή να παύσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης