Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση βομβαρδισμών κατά θέσεων του ΡΚΚ σε Ιράκ - Συρία, τα αντίποινα Erdogan στην επίθεση στην ΤΑΙ - Οι στόχοι του χτυπήματος

Κόλαση βομβαρδισμών κατά θέσεων του ΡΚΚ σε Ιράκ - Συρία, τα αντίποινα Erdogan στην επίθεση στην ΤΑΙ - Οι στόχοι του χτυπήματος
«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».
Σχετικά Άρθρα
Μπαράζ βομβαρδισμών σε θέσεις Κούρδων σε Ιράκ και Συρία εξαπέλυσε η Τουρκία σε απάντηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο εργοστάσιο της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ ή TUSAS) την Τετάρτη 23/10, την ώρα που πυρετωδώς συνεχίζονται από την Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας οι έρευνες για τα αίτια, τον τρόπο δράσης και τις λεπτομέρειες του χτυπήματος που συγκλόνισε την Τουρκία. 
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εν τω μέσω της νυκτός Τετάρτη προς Πέμπτη 24/10 ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές.Turkey.JPG

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται». Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ali Yerlikaya δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα είναι «πολύ πιθανό» να ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Gevdet Yilmaz, τα πέντε θύματα της επίθεσης ήταν τέσσερις εργαζόμενοι της τουρκικής βιομηχανίας του αμυντικού τομέα TUSAS και αυτοκινητιστής ταξί.
Οι δράστες -άνδρας και γυναίκα- «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), κατά τον υπουργό Εσωτερικών Yerlikaya.
Ακόμη 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Yerlikaya.
Το PKK, σε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι ταυτότητες των θυμάτων

Οι αρχές στην Τουρκία ανακοίνωσαν τις ταυτότητες των πέντε θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης και σύμφωνα με τις πληροφορίες θύματα είναι ο Cengiz Coskun, αξιωματικός ποιοτικού ελέγχου στην εταιρεία, η μηχανολόγος μηχανικός Zahide Guclu, ο υπάλληλος της TAI Hasan Huseyin Canbaz, ο φύλακας Atakan Sahin Erdogan και ο οδηγός ταξί Murat Arslan.
Είκοσι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία για περίθαλψη.
Η Guclu ήταν καθ' οδόν προς την είσοδο του συγκροτήματος για να λάβει λουλούδια που της έστειλε ο σύζυγός της όταν έγινε η επίθεση.
Οι τρομοκράτες σκότωσαν τον Arslan και έκρυψαν το σώμα του στο πορτ-μπαγκάζ του ταξί του αφού μπήκαν στο όχημα σε σταθμό ταξί.
Έκρηξη και πυροβολισμοί ακούστηκαν την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της TAI στην περιοχή Καχραμανκαζάν της Άγκυρας.
Νεκροί είναι και οι δύο δράστες, μία γυναίκα και ένας άντρας.
Turkey_1.jpg
Nέο βίντεο σοκ!

Σοκάρουν τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την στιγμή της επίθεση ομάδας ένοπλων στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα.
Στο ένα βίντεο φαίνεται οι ένοπλοι να αποβιβάζονται από ένα ταξί και να ανοίγουν πυρ. Μάλιστα διακρίνεται να έχει πέσει στο έδαφος από τα πυρά.
Σε άλλο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει έναν πάνοπλο άνδρα να πυροβολεί κατά ριπάς Mύδροι Erdogan

Την «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», καταδίκασε ο Recep Tayyip Erdogan, από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS.
«Τα βρόμικα χέρια που απλώνουν χέρι στην Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν» διεμήνυσε, χωρίς να κατονομάσει κάποια οργάνωση, προσθέτοντας: «Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα σατανικό κέντρο που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του».+
Συγκεκριμένα ο Erdogan έγραψε:
«Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις επιχειρήσεις – ατμομηχανές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια αποτρόπαιη επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που είναι το σύμβολο του ιδανικού μας της Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας.
Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.
Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρόμικα χέρια που απλώνουν το χέρι στην Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν.
Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα σατανικό κέντρο που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του.
Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με πυγμή, αποφασιστικότητα, και πολυδιάστατο τρόπο». Περιορισμός στη δημοσιοποίηση ειδήσεων

Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμό στη δημοσιοποίηση ειδήσεων σχετικά με το χτύπημα για να μην «προωθούν την τρομοκρατία», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης της επίθεσης.
Επιπλέον έχει ήδη ξεκινήσει και έρευνα από έναν εισαγγελέα και έξι αντιεισαγγελείς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης,Yilmaz Tuds.
Turkey_3.JPG
Σιωπή από τo PKK - Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής - Tα σενάρια για τα κίνητρα της επίθεσης

Η επίθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή εν μέσω αναφορών που υποδηλώνουν ότι ο κυβερνών συνασπισμός της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει διπλωματία εκτός από στρατιωτικά μέτρα για την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης 40 ετών.
Μέχρι αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ωστόσο, στο ερώτημα εάν η επίθεση έγινε από πυρήνες του PKK που είναι ακόμη ενεργοί και στο εσωτερικό της Τουρκίας και αισθάνονται ότι απειλούνται από ένα άνοιγμα στον ιστορικό ηγέτη τους Abdullah Ocalan, για την ψυχική υγεία του οποίου έχουν υπάρξει πολλές αναφορές μετά και τα 25 χρόνια στην φυλακή πολλά από αυτά σε πλήρη απομόνωση. Όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο ακροαριστερές ένοπλες οργανώσεις να εκτέλεσαν το χτύπημα με σκοπό να υπονομεύσουν τα δήθεν «δημοκρατικά» ανοίγματα της κυβέρνησης Erdogan.
Δεν έχει αποκλειστεί φυσικά από την Άγκυρα και το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να υπάρχουν ξένα κέντρα είτε αυτά βρίσκονται στον πυρήνα των Γκιουλενιστών, είτε άλλων χωρών της περιοχής που θα ήθελαν μια κίνηση αποσταθεροποίησης υψηλού συμβολισμού.

Το χθεσινό χτύπημα δείχνει επίσης ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει ξεμπερδέψει από την τρομοκρατία.

Μετά τις τελευταίες εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει ένα άνοιγμα στους Κούρδους ώστε να αποτελέσουν μια χρυσή εφεδρεία για τα δύο εναλλακτικά σχέδια που έχει, καθώς το χρειάζεται ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία και μετά την λήξη και αυτής της θητείας του, είτε αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, είτε με αλλαγή του συντάγματος.
Όμως ο Erdogan θέλει να τελειώνει με το PKK ώστε να μπορέσει να προλάβει αρνητικές εξελίξεις σε περίπτωση αποχώρησης των Αμερικανών από την Βόρεια Συρία και να αποτρέψει το ενδεχόμενο διατήρησης μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στην περιοχή ελεγχόμενης από το PKK που εκ των πραγμάτων θα επηρεάζει τις γειτονικές τουρκικές επαρχίες που κατοικούνται από κούρδους και θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για την Άγκυρα.
Tο «άνοιγμα» προς τους Κούρδους ανέλαβε να ανοίξει ο εθνικιστής ηγέτης και κορυφαίος σύμμαχος και  κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Devlet Bahceli, ο ηγέτης του ακροδεξιού και εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, ο οποίος την 1η Οκτωβρίου στην έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης εκπλήσσοντας τους πάντες πλησίασε τα έδρανα των βουλευτών του DEM (το κόμμα που προήλθε από το άλλο κουρδικο κόμμα HDP του οποίου ο ηγέτης του Demirtas βρίσκεται στην φυλακή),.τους οποίους χαιρέτησε και ευχήθηκε για την νεα κοινοβουλευτική περίοδο.
Την περασμένη Τρίτη 22/10, ο Devlet Bahceli, πρότεινε να επανεξεταστούν οι όροι της ποινής της ισόβιας κάθειρξης του ηγέτη του ΡΚΚ Abdullah Ocalan χωρίς αναστολή, εάν ο Κούρδος μαχητικός ηγέτης συμφωνήσει να κηρύξει τη διάλυση της ένοπλης ομάδας.
Ο Bahceliείναι προφανές ότι δεν ακούμπησε ένα θέμα που αποτελεί «ταμπού» όχι μόνο για τους εθνικιστές αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας για το οποίο ο Α. Ocalan είναι ο μεγάλος εχθρός της Τουρκικής Δημοκρατίας και ηγέτης ενός ένοπλου αγώνα που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές τούρκων στρατιωτών και πολιτών.

Στήριξη Erdogan

Ο Erdogan στήριξε την πρωτοβουλία του κυβερνητικού εταίρου του, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε συντονισμένη κίνηση για μια νέα προσέγγιση του DEM αλλά και του Ocalan ο οποίος παραμένει σχεδόν 4 χρόνια σε απομόνωση.
Το DEM έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση και σημειώνοντας ότι η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία πρόσθεσε ότι «πρέπει τώρα να αγκαλιάσουμε την ειρήνη περισσότερο από ποτέ για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια οδυνηρά γεγονότα δεν θα επαναληφθούν».
Ομως και ο Demirtas με ανάρτηση του προειδοποίησε ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να καταπνίξει τις φωνές όσων θέλουν την ειρήνη» και στηρίζοντας την υπό εκκόλαψη ειρηνευτική διαδικασία δήλωσε ότι εάν ο Ocalan πάρει την πρωτοβουλία και θέλει για να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική, θα είμαστε μαζί του με όλες μας τις δυνάμεις.».
Μετά το χθεσινό χτύπημα πάντως ίσως δοθεί η ευκαιρία στον Erdogan να επιχειρήσει υπο το φόβητρο της επιστροφής της τρομοκρατίας να επισπεύσει την διαδικασία προσέγγισης με τον Ocalan με στόχο την κήρυξη του τέλους του ένοπλου αγώνα και την κατάθεση των όπλων του PKK.
Το ερώτημα ωστόσο είναι, αν βέβαια αποδειχθεί πως το ΡΚΚ κρύβεται πίσω από το χθεσινό χτύπημα, αν είναι μια έσχατη αντίδραση μικρών πυρήνων που αντιτίθενται σε μια τέτοια συμφωνία, ή εάν εκφράζει την μεγάλη μάζα των σημερινών μελών και οπαδών του Κουρδικού ενόπλου κινήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης