Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα κρούσματα κοκκύτη αυξάνονται στα ύψη στη Γερμανία και στην Πολωνία – Συναγερμός σε ολόκληρη την Ευρώπη

Τα κρούσματα κοκκύτη αυξάνονται στα ύψη στη Γερμανία και στην Πολωνία – Συναγερμός σε ολόκληρη την Ευρώπη

Μια έκθεση CDC από το 2019 δείχνει ότι τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια μπορεί να μεταλλάσσονται

Τα κρούσματα κοκκύτη έχουν αυξηθεί στα ύψη στην Πολωνία και τη Γερμανία, με φόβους ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί περαιτέρω από το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Στην Πολωνία, σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 28 φορές φέτος.
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, καταγράφηκαν στην Πολωνία 16.828 περιπτώσεις κοκκύτη.
Την ίδια περίοδο πέρυσι, 593 άτομα είχαν τη νόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Υγειονομικής Επιθεώρησης που δόθηκαν στο πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rzeczpospolita.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης σημειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες με την πλειοψηφία, πάνω από 10.000, να σημειώνεται μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, καταγράφηκαν 2.374 περιπτώσεις κοκκύτη, σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών, 2.405, μεταξύ των παιδιών ηλικίας μεταξύ 10 και 14 ετών υπήρχαν 4.039 και μεταξύ ατόμων ηλικίας 15 έως 19 ετών υπήρχαν 1.346 κρούσματα.
Παράλληλα, στο ενδεικνυόμενο διάστημα νοσηλεύτηκαν 2.180 άτομα λόγω κοκκύτη και τον Ιούνιο αναφέρθηκε νεκρό νεογέννητο με κοκκύτη, σύμφωνα με το ΓΠΣ.

Στην Γερμανία

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν από την υποχρεωτική αναφορά το 2013.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), καταμετρήθηκαν 19.902 κρούσματα φέτος, αλλά το φθινόπωρο μόλις ξεκίνησε και ο χειμώνας ακόμη πλησιάζει.
Πέρυσι, καταγράφηκαν 3.432 κρούσματα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, που αντιπροσωπεύουν εξαπλάσια αύξηση, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κοκκύτης θεωρείται ένας από τους λιγότερο αποτελεσματικούς εμβολιασμούς, αλλά οι γερμανικές αρχές εξακολουθούν να κατηγορούν την έλλειψη ενισχυτικών για την αύξηση της νόσου στους εφήβους.
Ωστόσο, δεν δόθηκαν ακριβή στοιχεία όσον αφορά την κατάσταση εμβολιασμού όσων νοσούν από τη νόσο.
Μια έκθεση CDC από το 2019 δείχνει ότι τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια μπορεί να μεταλλάσσονται σε σημείο που τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα τις πρώτες δύο εβδομάδες, όπως πυρετός και ελαφρύς βήχας.
Ωστόσο, στις έξι επόμενες εβδομάδες, αναπτύσσεται κρίσεις βήχα (staccato cough), ακολουθούμενο από τον τυπικό συριγμό, που μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες να αγωνίζονται για αέρα.
Οι κρίσεις βήχα μπορεί να γίνουν τόσο έντονες που προκαλούν εμετό.
Τα μωρά απειλούνται ιδιαίτερα από την ασθένεια, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης