Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρωτοφανές στα χρονικά: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλωρίδης αποκάλυψε ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων

Πρωτοφανές στα χρονικά: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλωρίδης αποκάλυψε ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων
Τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη
Με μια πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση που είχε τη σφραγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Γλωρίδη αποκαλύφθηκαν σήμερα 24/10 τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Την ίδια στιγμή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, άρθηκε επίσης το καθεστώς προστασίας τους από ποινικές διώξεις.
Η απόφαση προκάλεσε πολιτικό σάλο , καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «άνοιξε ο δρόμος για την αποκάλυψη της σκευωρίας».
Ακολούθησαν, σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφεται από την επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Γ. Παπαδοπούλου, τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.
Όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο της Εισαγγελίας, η κυρία Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε κάτι αντίστοιχο και στον κ. Δεστεμπασίδη.

Δεστεμπασίδης ο «Σαράφης», Μαραγγέλη η «Κελέση»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την εισαγγελία στον ηλεκτρονικό Τύπο, στο σχετικό έγγραφο τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

Τι αποκαλύπτει το έγγραφό της η κυρία Παπαδοπούλου:

«Σε συνέχεια της με αρ. 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ. πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ. 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία ''Αικατερίνη Κελέση'' και ''Μάξιμος Σαράφης''.
Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη … και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έγγραφο που απευθύνεται στην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτα Φακού, η Μαρία Μαραγγέλη εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ το 2018 μπήκε «κουκούλα» και στον κ. Δεστεμπασίδη.

Πρωτοφανής πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση Novartis - Η τροποίηση Φλωρίδη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αποκάλυψε τους προστατευόμενους μάρτυρες

Η αποκάλυψη των μαρτύρων της Novartis συνιστά όχι μόνο μια πρωτοφανή νομική πρακτική αλλά, κυρίαρχα, προϊόν ευθείας πολιτικής παρέμβασης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.
Ουσιαστικά το «πραξικόπημα» της άρσης της ανωνυμίας αλλά και της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis έγινε με την προσθήκη ... μιας πρότασης στο άρθρο 108 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία αφορά την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Μέσω αυτής της τροποποίησης, δίνεται η δυνατότητα στον εισαγγελέα να κρίνει κατά περίσταση και να συνεχίσει ή όχι την προστασία των μαρτύρων.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο νομικό πραξικόπημα και για μια εργαλειοποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όχι με σκοπό την απόδοση Δικαιοσύνης, αλλά με καθαρή πολιτική στόχευση.
Πλέον, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis γίνονται διάτρητα σε πάσης φύσεως στοχοποίηση, δεδομένου ότι πολιτικοί, που τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, -ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άδωνης Γεωργιάδης- είχαν προειδοποιήσει ότι θα τους εκδικηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του να αρθεί η ασυλία των μαρτύρων, τονίζοντας ότι αφού θα είχαν αμοιβές στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσαν να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (Άρειος Πάγος) απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το αίτημα, όπως και το νομικό του σκεπτικό, ζητώντας την απρόσκοπτη προστασία των μαρτύρων.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης

Νωρίτερα άρθηκε κι επίσημα το καθεστώς προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis ενώ ανεστάλη και κάθε προστασία τους από ποινικές διώξεις, με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Ειδικότερα, έπειτα από εισήγηση της επίκουρης Οικονομικής Εισαγγελέα Ελένης Παπαδοπούλου, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτή από την αρμόδια Εισαγγελική λειτουργό, οι δύο μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων είχαν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας, παύουν να τελούν υπό το καθεστώς προστασίας που τους είχε χορηγηθεί από την τότε Εισαγγελία Διαφθορά ενώ ανακαλείται και η πράξη χαρακτηρισμού τους ως «μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος». Πρόκειται για τα πρόσωπα εκείνα που στην δικογραφία για την υπόθεση της Novartis φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».
Το τέλος της δικαστικής προστασίας των δύο μαρτύρων τελειώνει με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελέα, Παναγιώτα Φάκου. Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας οδηγεί σε αναστολή και της προστασίας που είχαν από ποινικές διώξεις, γεγονός που δίνει πλέον δικαίωμα σε πρόσωπα που είχαν θιχθεί από τις καταθέσεις τους, από την πολιτική ή άλλους χώρους, να στραφούν σε βάρος τους.
Να σημειωθεί ότι κατά του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν στραφεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Τα πρόσωπα αυτά ελέγχθηκαν από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς με βάση ισχυρισμούς των εν λόγω μαρτύρων, καθώς και ενός ακόμη ο οποίος δεν τελούσε εδώ και καιρό σε καθεστώς προστασίας, περί εμπλοκής τους σε διακίνηση παράνομων χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας .

Η δήλωση Σαμαρά

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα - και για όλους!» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Προμηνύονται ραγδαίες εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για τους προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση Novartis αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις. Κι αυτό διότι πολιτικοί που είχαν αναφερθεί από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους.
Να σημειωθεί ότι τρίτος μάρτυρας που υπήρξε προστατευόμενος έχει ήδη αποχαρακτηριστεί μόνος του και δεν τυγχάνει πλέον προστασίας.

Βράζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς κυβέρνησης και εισαγγελίας: «Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων»

«Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων» βάζει, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων του σκανδάλου Novartis.
Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.
Ενώ συμπληρώνει: «Ο θεσμός άλλωστε των προστατευόμενων μαρτύρων ή μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ήταν που συντέλεσε στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου Novartis.
Οι πανηγυρισμοί της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα:
Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής.
Να θυμίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis βραβεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2020, με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», που απονέμεται προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:

«Το δρόμο για τη σημερινή εξέλιξη άνοιξε φυσικά η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ με τη φετινή τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, όπως άλλωστε υπενθύμισε με δήλωσή του σήμερα ο Π. Μαρινάκης.
Η κυβέρνηση δηλαδή έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης