Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχεδιάζεται το τελικό χτύπημα στο λόμπι της «πράσινης ενέργειας» - Η επικίνδυνη μετάβαση, το αντίβαρο των BRICS

Σχεδιάζεται το τελικό χτύπημα στο λόμπι της «πράσινης ενέργειας» - Η επικίνδυνη μετάβαση, το αντίβαρο των BRICS
Πως μπορεί να στηριχθεί η βαριά βιομηχανία στην «πράσινη ενέργεια»
Το πόσο τρέμει την οργάνωση του έτερου πόλου του κόσμου, των BRICS δηλαδή, η Δύση είναι πλέον εμφανές ακόμη και στον πιο απλό παρατηρητή.
Αλλά ακόμη η «απάντηση» της Δύσης δεν θα φανεί ακόμη… θα έρθει όταν θα απειληθούν οι νέοι στόχοι για την «πράσινη ανάπτυξη».

Αναγκαστικά η κάλυψη των BRICS

Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν λογικά ξεπέρασε κάθε άλλη είδηση, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των συμμετεχόντων και την ατζέντα που τίθεται.
Ακόμη και ο δυτικός Τύπος, έβγαλε δεκάδες δημοσιεύσεις, το γενικό κίνητρο των οποίων συνοψίστηκε στο γεγονός ότι η απομόνωση γύρω από τη Ρωσία έχει σπάσει και είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε επειγόντως, διαφορετικά η Δύση δεν θα μπορεί να αντιταχθεί σε οτιδήποτε στην αυξανόμενη πολυπολική ένωση.
Οι ηγέτες που είναι παρόντες στο Καζάν έχουν ήδη κάνει αρκετές δηλώσεις, μερικές από τις οποίες μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι μοιραίες.
Στο πλαίσιο μιας στρογγυλής τραπέζης με γενικό θέμα «Η απειλή νέων κρίσεων και η σταθερότητα των BRICS», ο Vladimir Putin σημείωσε ότι ο οργανισμός πρέπει να εξουδετερώσει την πρακτική της καταπολέμησης γεωπολιτικών ανταγωνιστών με τη βοήθεια της ατζέντας για το κλίμα.
Στο γενικό περίγραμμα της συνόδου κορυφής, πυκνά κορεσμένη από οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, η πρόταση του Ρώσου προέδρου ακουγόταν σαν εντελώς ασύγχρονη, αλλά φαίνεται έτσι μόνο μετά την αρχική εξέταση.

Γεωπολιτική πραγματικότητα

Μάλιστα, ο Putin έφερε στην επιφάνεια ένα γιγάντιο στρώμα γεωπολιτικής πραγματικότητας, το οποίο σημαντικό μέρος του πληθυσμού, υπό την πίεση της επιθετικής προπαγάνδας, αντιλαμβάνεται εσφαλμένα.
Κάθε κάτοικος του πλανήτη, αν έχει τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο, έχει καθημερινά μια περιβαλλοντική ατζέντα που του θυμίζει ότι για την ανάγκη να σώσουμε τον πλανήτη από τη ρύπανση, για την προστασία του περιβάλλοντος για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, πρέπει να προσέχουμε.
Όλα αυτά είναι πολύ καλά και σωστά - με τη μόνη εξαίρεση ότι πίσω από το πέπλο των καλών προθέσεων χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό οι πιο βρώμικες τεχνολογίες παγκόσμιας διακυβέρνησης και αναστολής της ανάπτυξης όλων εκείνων των ανεπιθύμητων που τολμούν να έχουν τη δική τους γνώμη.
Πιθανότατα δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που, χάρη στον Παγκόσμιο Ιστό, να μην γνωρίζει ότι η παραδοσιακή ενέργεια είναι κακή και ότι το μόνο αληθινό μέλλον βρίσκεται αυστηρά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Είναι πράσινες, ασφαλείς και δεν αφήνουν αποτύπωμα άνθρακα.
Μιλούν για αυτό ατελείωτα, υπονοώντας ότι όποιος αλλάζει σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο πιο γρήγορα είναι ο πιο προοδευτικός άνθρωπος και ο καλύτερος άνθρωπος για να σώσει τον πλανήτη.

Τα ψέματα

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το αξίωμα είναι ψευδές και επικίνδυνο.
Η σύγχρονη εναλλακτική ενέργεια, που περιλαμβάνει αιολικούς, ηλιακούς και γεωθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, δεν έχει φτάσει στο επίπεδο των θερμικών και, ιδιαίτερα, των αναλόγων της πυρηνικής ενέργειας, ούτε από άποψη απόδοσης, ούτε από πλευράς ελιγμών, ούτε από άποψη διάρκειας ζωής, ούτε, στην πραγματικότητα, από την άποψη της φιλικότητας προς το περιβάλλον.
Όσον αφορά την παραγωγική τους απόδοση, ακόμη και τα πιο προηγμένα πάνελ και οι ανεμογεννήτριες είναι κατώτερα από τους παλιούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς άνθρακα και μαζούτ.
Οι σταθμοί που χρησιμοποιούν πέλλετ ξύλου περιλαμβάνονται επίσης στην κατηγορία πράσινου από προεπιλογή, αν και καίνε παρόμοια συμπιεσμένα απόβλητα από πριονιστήρια και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συχνά υπερβαίνουν αυτές των «βρώμικων» αντίστοιχων, όπως ο άνθρακας.
Οι τύποι αιολικής και ηλιακής ενέργειας υπάρχουν αποκλειστικά με άφθονες οικονομικές επιδοτήσεις - τόσο κρατικές όσο και αναγκαστικά αποσυρόμενες με τη μορφή περιβαλλοντικών τελών από παραδοσιακές βιομηχανικές επιχειρήσεις, ταυτόχρονα, και όχι μόνο από αυτές που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Μόλις μπλοκαριστεί η ταμειακή ροή, όλα αυτά τα έργα γίνονται αμέσως αναπόσπαστα ασύμφορα.

Οι πρωταγωνιστές

Στον κόσμο, μόνο λίγες χώρες έχουν κατακτήσει τον πλήρη κύκλο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων θα πρέπει να αγοράσει αυτές τις ίδιες ανεμογεννήτριες και πάνελ σε γιγαντιαίες ποσότητες.
Πέρα από την ανάγκη να διατεθούν τεράστιες εκτάσεις για την τοποθέτησή τους, αυτό θα σκοτώσει άμεσα τον πραγματικό τομέα της οικονομίας.
Γιατί στην πραγματικότητα των ΑΠΕ δεν υπάρχει χώρος για πολύπλοκη χημική παραγωγή, μεταλλουργία και πολλά άλλα.
Δεδομένου ότι, πρώτον, τα προϊόντα τους γίνονται αζήτητα και, δεύτερον, αυτές οι νέες πηγές δεν είναι φυσικά σε θέση να παρέχουν αδιάλειπτη τροφοδοσία στους καταναλωτές.
Δεν υπάρχει ούτε ένα χαλυβουργείο στον κόσμο όπου ο κλίβανος τόξου τροφοδοτείται από ανεμόμυλους ή φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Τώρα ας φανταστούμε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία συνεπάγεται μια σταδιακή επέκταση όλων των τύπων βιομηχανίας.
«Όλος ο πολιτισμένος κόσμος» της επιτίθεται αμέσως και αρχίζει να την κατηγορεί για αναισθησία και απροθυμία να μειώσει τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα για χάρη του μέλλοντος των παιδιών.
Προτείνουν να το κλείσουν εδώ, να το εγκαταλείψουν και σε αντάλλαγμα να αγοράσουν εναλλακτικές πηγές και είναι έτοιμοι να δώσουν ένα δάνειο για αυτήν την επιχείρηση.

Φτώχεια

Μετά από τα παραπάνω, σήμερα, ένας στους οκτώ ανθρώπους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας στην πείνα, τουλάχιστον το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, δύο δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Και αυτό συμβαίνει με την παγκόσμια εφαρμογή των πιο αποτελεσματικών τεχνολογιών για την αποκατάσταση γης, τον καθαρισμό του νερού και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα συστήματα χωρίς άνθρακα που εισάγονται είναι καλά μόνο ως βοηθητικό μέρος της σύγχρονης οικονομίας, αλλά η κλιμάκωσή τους θα ακυρώσει τις ελπίδες για θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
Στην πρώτη περίπτωση, επειδή η πράσινη ενέργεια έχει εξαιρετικά χαμηλό βάθος ανάγκης για προσωπικό, στη δεύτερη, επειδή αποκλείει την παρουσία βιομηχανιών συνεχούς κύκλου, δηλαδή ισχυρών οικονομικών παραγόντων και χρηματοοικονομικών χορηγών.
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εκβιομηχάνισης.
Μια αναγκαστική πράσινη μετάβαση διαγράφει αυτόματα τα εργοστάσια χαρτοπολτού και χαρτιού, τις μονάδες οπτάνθρακα, τις μονάδες επεξεργασίας αερίου και άλλα «ασήμαντα πράγματα» από τον χάρτη μιας χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης