Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στο παλλάδιο μετά τις αμερικανικές πιέσεις για κυρώσεις στη Ρωσία - Μεγάλοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

Ράλι στο παλλάδιο μετά τις αμερικανικές πιέσεις για κυρώσεις στη Ρωσία - Μεγάλοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας, το παλλάδιο σημείωσε άλμα άνω του 10%, ξεπερνώντας τα άλλα πολύτιμα μέταλλα
Η τιμή του παλλαδίου στην παγκόσμια αγορά έχει εκτιναχθεί στα 1.170 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών. 
Κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας, σημείωσε άλμα άνω του 10%, ξεπερνώντας τα άλλα πολύτιμα μέταλλα.
Η αύξηση αυτή αντανακλά την αντίδραση της αγοράς στην πρόταση των ΗΠΑ να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές παλλαδίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του εν λόγω μετάλλου.

Απίθανη η εφαρμογή των κυρώσεων

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα εφαρμογής τέτοιων περιορισμών είναι ελάχιστη και αναμένουν ότι η τιμή θα σταθεροποιηθεί γύρω από το σύνηθες επίπεδο των 1.100 δολαρίων ανά ουγγιά.
Σε περίπτωση που πράγματι επιβληθούν κυρώσεις, η τιμή του παλλαδίου θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αν και δεν είναι πιθανό να διπλασιαστεί η τρέχουσα τιμή, εκτιμούν οι ειδικοί.
Αυτή η πιθανή αύξηση θα μετριάζεται από τη συνεχιζόμενη στροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία απαιτούν ελάχιστες ποσότητες παλλαδίου, καθώς και από την πιθανή υποκατάσταση του παλλαδίου με άλλα μέταλλα.
«Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του παλλαδίου μπορεί να αναγκάσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να χρησιμοποιήσουν άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως η πλατίνα και το ρόδιο.
Ως εκ τούτου, δεν αναμένουμε σημαντικές αυξήσεις των τιμών μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο αναλυτής της Finam Alexander Potavin.

Μεγάλοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένεται να είναι από τους πλέον επηρεαζόμενους, καθώς θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.
«Η ρωσική εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των πετρελαιοπαραγωγών και να αναπτύξει εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού.
Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα περιθώρια κέρδους, αλλά να βοηθήσει στη διατήρηση των εξωτερικών αγορών για το ρωσικό παλλάδιο», δήλωσε ο Potavin.
Σε αυτό το σενάριο, οι ασιατικές χώρες, οι οποίες λαμβάνουν ήδη το ήμισυ των εξαγωγών παλλαδίου της Nornickel, είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης