Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε A- η αξιολόγηση της Κύπρου

Scope: Αναβαθμίζεται σε A- η αξιολόγηση της Κύπρου
Σταθερό ορίζεται το outlook
Σε Α- (από ΒΒΒ+) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Scope Ratings, αυξάνοντας παράλληλα σε S-1 (από S-2) τη βραχυπρόθεσμη.
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση οφείλεται:

- Στις ισχυρές δημοσιονομικές προοπτικές που χαρακτηρίζονται από διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους.
Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, η οποία διακόπηκε από την πανδημία του Covid-19 και την κρίση πληθωρισμού, αναμένεται να συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω αύξηση των εσόδων. Η ενίσχυση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας ενισχύει τη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση δημογραφικών προκλήσεων και προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα.

- Στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Οι ισχυρές επιδόσεις οδηγούνται από σταθερές προοπτικές ανάπτυξης σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, του τουρισμού και των κατασκευών, καθώς και της αυξημένης οικονομικής διαφοροποίησης μέσω της επέκτασης του κλάδου της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. Οι πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου για τη μετανάστευση αυξάνουν επίσης τις προοπτικές για συνεχή εισροή ξένων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης που υποστηρίζουν περαιτέρω την οικονομική διαφοροποίηση.

- Στη μείωση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παρά τις επίμονες ευπάθειες, οι ισολογισμοί των τραπεζών υποστηρίζονται από τη βελτίωση της κερδοφορίας, της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, των επιπέδων κεφαλαίου και των μετρήσεων ρευστότητας, σηματοδοτώντας σταθερή πρόοδο για την αντιμετώπιση των NPLs της κρίσης 2012-2013. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης