Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι G7: «Χαρίζουν» στην Ουκρανία ακόμη 50 δισεκ. δολάρια δάνειο που θα πληρώσει η... Ρωσία

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι G7: «Χαρίζουν» στην Ουκρανία ακόμη 50 δισεκ. δολάρια δάνειο που θα πληρώσει η... Ρωσία
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες κατάσχεσης των παγωμένων περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμούν με κλοπή, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν θα μείνουν ατιμώρητες.
Οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε συμφωνία να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια συνολικού ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στην ουσία της τα χαρίζουν, αφού θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, όπως περιγράφεται σε κοινή δήλωση.
«Σήμερα, εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), καταλήξαμε σε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο παροχής περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια εκτάκτου ανάγκης (ERA) στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης.
«Αυτά τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν και θα αποπληρωθούν από μελλοντικές ροές έκτακτων εσόδων που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά συστήματα των χωρών της G7 και το διεθνές δίκαιο...
Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την εκταμίευση των κεφαλαίων μέχρι το τέλος της χρονιάς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πως θα δοθούν

Τα δάνεια προς την Ουκρανία θα εκταμιευθούν πλήρως από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, με το κεφάλαιο και τους τόκους να καταβάλλονται από τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, σύμφωνα με τη δήλωση.
"Η πρωτοβουλία ERA Loan θα εκταμιεύσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (45 δισεκατομμύρια ευρώ) προς όφελος της Ουκρανίας.
Το κεφάλαιο και οι τόκοι θα επιστραφούν από έκτακτα έσοδα που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία (RSA) που βρίσκονται σε δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) , και πιθανώς σε άλλες χώρες της G7, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα και το διεθνές δίκαιο, και με οποιεσδήποτε άλλες εθελοντικές συνεισφορές», αναφέρεται στη συμφωνία.
Οι υπουργοί προτείνουν κάθε διμερές δάνειο να τίθεται σε ισχύ το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2025.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες κατάσχεσης των παγωμένων περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμούν με κλοπή, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν θα μείνουν ατιμώρητες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov δήλωσε στο Sputnik ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτήσει τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία.

Η έκκληση Zelensky

Η Ουκρανία χρειάζεται πραγματικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή drones και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, είχε δηλώσει προ εβδομάδων ο πρόεδρος Zelensky στους δημοσιογράφους.
Διευκρίνισε ότι ζήτησε από τη Δύση να μεταφέρει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο Κίεβο, αναφέρει σχετικά το ουκρανικό έντυπο European Pravda.
Όταν είχαμε μεγάλη διακοπή, πολλούς μήνες δηλαδή χωρίς στρατιωτική βοήθεια, η εγχώρια παραγωγή drones και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου βοήθησε πολύ.
Χρειαζόμαστε χρήματα για αυτό.
Και χρειαζόμαστε πραγματικά αυτά τα χρήματα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή », είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Κάλεσε επίσης τις δυτικές χώρες να αναπτύξουν πακέτο αποστολής πυραύλων στο έδαφος της χώρας.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, αυτό είτε θα αναγκάσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε θα επιτρέψει την καταστροφή ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης