Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ - Μετατρέπουν την Ευρώπη από οικονομική ένωση σε στρατιωτική οικονομία, τι αποκαλύπτει έκθεση 165 σελ. της Von Der Leyen

Σοκ - Μετατρέπουν την Ευρώπη από οικονομική ένωση σε στρατιωτική οικονομία, τι αποκαλύπτει έκθεση 165 σελ. της Von Der Leyen
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν είναι ακόμη πλήρως προετοιμασμένα για τα πιο σοβαρά πολυδιάστατα σενάρια κρίσης – ιδίως δεδομένης της περαιτέρω επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος, διαπιστώνει η έκθεση
Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης, αλλά και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν σκιαγραφεί ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, στην 165 σελίδων έκθεση που συνέταξε μετά από αίτημα της προέδρου της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen.
Η έκθεση στην ουσία καταλήγει στον οδικό χάρτη για το πως η Ευρώπη μπορεί να γίνει μια στρατιωτική οικονομία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταφέρεται κατά της Ρωσίας και της υποτιθέμενης επιθετικότητας της.
Όπως υποστηρίζει Sauli Niinistö ότι η ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα – βασισμένη σε μια ανταγωνιστική και ανθεκτική ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση και ενισχυμένες αμυντικές ικανότητες και ετοιμότητα – είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ετοιμότητα της ΕΕ.
Επί του παρόντος, η συλλογική απογραφή των δυνατοτήτων των κρατών μελών (που συχνά είναι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ) συνεχίζει να παρουσιάζει σοβαρά κενά και ελλείψεις.
Αυτό οδηγεί σε κρίσιμα ερωτήματα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει την άμυνά της – με πολύ ταχύτερο ρυθμό και με ενιαίο τρόπο– για να προετοιμαστεί επειγόντως για το πλήρες φάσμα των στρατιωτικών και πολιτικοστρατιωτικών απρόοπτων.
Αυτό απαιτεί τόσο την παροχή δυνατοτήτων υψηλής τεχνολογίας, που παίζει το συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα και τη δημιουργία επαρκούς μάζας σε περίπτωση που οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη.
Επιπλέον, η αμυντική ικανότητα της Ευρώπης εξαρτάται από μια προσέγγιση ολόκληρης της διοίκησης, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών μπορούν να επωφεληθούν από την ενισχυμένη πολιτικοστρατιωτική συνεργασία και τις τεχνολογίες και τις υποδομές διπλής χρήσης που οργανώνονται μέσω του πλαισίου της ΕΕ.
Η αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για αμυντική συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστεί ο ενδημικός κατακερματισμός και οι δεκαετίες υποεπενδύσεων.
1_890.JPG
Οι βασικές συστάσεις

Ανάπτυξη ενός πακέτου αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία:

Με βάση τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας θα πρέπει να διαμορφωθεί μια φιλόδοξη μακροπρόθεσμη πολιτική, με σκοπό να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα.
Δηλαδή να εντοπίζει και να χαρτογραφεί τις επείγουσες αμυντικές ανάγκες των κρατών μελών.
Να αναθεωρεί το υπάρχον πολιτικο-στρατιωτικό στόχο της ΕΕ ώστε να αντικατοπτρίζει μεγάλης κλίμακας, πολλαπλούς τομείς και παρατεταμένη εξωτερική επιθετικότητα.
Να αναπτύξει συγκεκριμένες επιλογές για την ενίσχυση της χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ.
Να προωθήσει την αμοιβαία ενίσχυση με τις δραστηριότητες και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική.
Αυτό θα ενισχύσει τη συγκέντρωση της ζήτησης και θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την παροχή κινήτρων από κοινού ανάπτυξης και προμηθειών και, για παράδειγμα, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού σε καταστάσεις κρίσης.
Να προσδιοριστεί επειγόντως μια δέσμη μεγάλων αμυντικών έργων κοινού ενδιαφέροντος, που θα υποστηρίζονται από τις απαραίτητες ad hoc, μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές διατάξεις.
Η αεράμυνα και η άμυνα στον κυβερνοχώρο έχουν ήδη επισημανθεί στις Πολιτικές Κατευθυντήριες Γραμμές (2024-2029) ως συγκεκριμένα παραδείγματα.
Οι επιλεγμένες ναυαρχίδες θα πρέπει να είναι μελλοντικές δυνατότητες που μπορούν να κάνουν στρατηγική διαφορά –τόσο εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσο και μαζί με την Ουκρανία– και να προσφέρουν βιομηχανικά οφέλη στην Ευρώπη.
Να διατεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή κινήτρων και την ενίσχυση των κοινών επενδύσεων ικανοτήτων για την προετοιμασία της Ευρώπης για μεγάλα στρατιωτικά απρόβλεπτα.
Τα προγράμματα της ΕΕ που σχετίζονται με την άμυνα έχουν γενικά σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν και να διευκολύνουν κοινά και συνεργατικά έργα από τα κράτη μέλη ή/και την αμυντική βιομηχανία, λειτουργώντας ως «βολάνς» για τον εξορθολογισμό του αμυντικού τομέα της Ευρώπης.
Ο συνολικός όγκος των κονδυλίων της ΕΕ σε σύγκριση με τους εθνικούς προϋπολογισμούς είναι ανεπαρκής για να επηρεάσει πραγματικά την αγορά.
2_662.JPG
Αμυντικός εξοπλισμός

Επίσης η έκθεση προτείνει:
- Ανάπτυξη της προτεινόμενης Ενιαίας Αγοράς Αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών με απτά μέτρα για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και της αμυντικής βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.
- Εξορθολογισμό της αγοράς αμυντικού εξοπλισμού στην ΕΕ θα ωφελήσει την ανταγωνιστικότητά μας, την ασφάλεια και την ετοιμότητά μας. Επί του παρόντος, υπάρχουν διάφορες εδραιωμένες πρακτικές, ρυθμιστικά εμπόδια και πολιτικές αποκλίσεις που εμποδίζουν μια πιο ολοκληρωμένη ενιαία αγορά αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών.
- Μείωση των φραγμών στη διασυνοριακή συνεργασία τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς θα ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του διαρθρωτικού πληθωρισμού του κόστους των αμυντικών προϊόντων, ο οποίος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των εθνικών κυβερνήσεων.
- Ενίσχυση της συνεργασίας διπλής χρήσης και πολιτικής-στρατιωτικής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, με βάση μια προσέγγιση ολόκληρης της διοίκησης.
- Διεξαγωγή ανασκόπησης του δυναμικού διπλής χρήσης της ΕΕ σε όλους τους σχετικούς τομείς για τον εντοπισμό νέων συνεργειών, π.χ. αποθήκευση και στρατηγικά αποθέματα ενέργειας, ορυκτών και άλλων κρίσιμων αγαθών, νοσοκομείων και ιατρικών υπηρεσιών, συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης και παρακολούθησης, κυβερνητικής διαστημικής πλοήγησης, υπηρεσιών επικοινωνίας και παρατήρησης κ.λπ.
- Εξέταση και εναρμόνιση των ορισμών διπλής χρήσης σε διάφορα σχετικά χρηματοδοτικά μέσα και πολιτικές της ΕΕ. Σε κάθε τομέα, τα νομικά και ρυθμιστικά περιθώρια θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και των παραγόντων που σχετίζονται με την άμυνα αντίστοιχα.
- Ενίσχυση της έρευνας διπλής χρήσης και της αμυντικής καινοτομίας στο πλαίσιο της ΕΕ για να αποφευχθεί η περαιτέρω καθυστέρηση της Ευρώπης σε σχέση με τις ηγετικές δυνάμεις εις βάρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της θέσης.
Η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των εφαρμογών άμυνας και πολιτικής ασφάλειας θα βελτιστοποιήσει τη χρήση των σπάνιων πόρων.
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις προτάσεις της έκθεσης του ειδικού συμβούλου Mario Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
- Τα ζητήματα που σχετίζονται με την άμυνα και τη διπλή χρήση θα πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στο έργο της ΕΕ για κρίσιμες (θεμελιώδεις) τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική, ιδίως όσον αφορά την προώθηση της προόδου της ΕΕ στον τομέα αυτό για τη μείωση των εξαρτήσεων και την προστασία από διαρροή τεχνολογίας.
- Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας και άλλων στρατηγικών βιομηχανικών τομέων που αποτελούν μέρος του ίδιου οικοσυστήματος, όπως η ναυτική/ναυπηγική, το διάστημα, η αεροδιαστημική κ.λπ. Ο αμυντικός τομέας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού βιομηχανικού οικοσυστήματος που βασίζεται σε παρόμοιες ή εναλλάξιμες πρώτες ύλες, τεχνολογίες, δεξιότητες, μηχανές και άλλες βιομηχανικές υποδομές.
- Ανάπτυξη ενός δομημένου προγράμματος δυνατοτήτων πολιτικής ασφάλειας για τον καλύτερο συντονισμό των επενδύσεων στους διακριτούς αλλά παράλληλους τομείς της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να υποστηρίζεται από συνεπή προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ.
Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε διαρθρωτική μεταρρύθμιση του σχεδιασμού στον εξαιρετικά κατακερματισμένο τομέα της πολιτικής ασφάλειας, με κατεύθυνση προς μεγαλύτερη ευελιξία, τυποποίηση και συνεργασία.
3_385.JPG
Μόνιμες οι κρίσεις

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι οι μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών δεν είναι ούτε μεμονωμένες ούτε παροδικές.
Αντίθετα, αντικατοπτρίζουν βαθύτερες γραμμές ρηγμάτων και «τεκτονικές» γεωπολιτικές, κλιματικές και τεχνολογικές αλλαγές.
Μπροστά σε αυτές τις αλλαγές, συχνά έχουμε απλώς αντιδράσει. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία.
Η ετοιμότητα πρέπει να γίνει μέρος της λογικής όλων των ενεργειών μας και να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των απειλών και των κινδύνων.
Κατά τον Sauli Niinistö, το να είναι κανείς επαρκώς προετοιμασμένος για μείζονες απειλές απαιτεί εργασία σε μια προσέγγιση ολόκληρης της διοίκησης.
Αυτό σημαίνει, την ικανότητα να χρησιμοποιούνται με συντονισμένο όλα τα απαραίτητα εργαλεία και πόροι της δημόσιας πολιτικής, κινητοποιώντας τις αρχές σε όλα τα επίπεδα – εθνικό, τοπικό και ενωσιακό – ανάλογα με τους διαφορετικούς ρόλους τους.
Αλλά αυτό απαιτεί επίσης μια προσέγγιση εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνήσεων.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια απειλή για την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους επηρεάζει την ακεραιότητα όλων των άλλων στην Ένωση επίσης, αναφέρει ο Sauli Niinistö.
Η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ανεξαρτησία κάθε κράτους μέλους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη των άλλων κρατών μελών και της ΕΕ συνολικά.
Εάν ένα κράτος μέλος χάσει την ασφάλειά του, δημιουργεί πρόβλημα και για τα άλλα.

Διατήρηση της ειρήνης

Χρειαζόμαστε ετοιμότητα και δύναμη όχι για να διεξάγουμε πόλεμο, αλλά για να διατηρήσουμε την ειρήνη.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ρωσικής επιθετικότητας πέρα από την Ουκρανία.
Η προετοιμασία για αυτόν τον κίνδυνο δεν είναι με κανέναν τρόπο προκλητική, αλλά μάλλον σκοπεύει να αποθαρρύνει τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα από το να στοχοποιήσει την Ένωση και τα κράτη μέλη της.
Η βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων των κρατών μελών της ΕΕ είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι είναι σε θέση να αλληλοϋποστηρίζονται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει της συνθήκης της ΕΕ και να συμβάλουν στην ενίσχυση της αποτροπής.
Η ΕΕ είναι ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας όταν συνθέτει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, και έχουμε πολλά να μάθουμε από τη γενναία άμυνά της κατά της Ρωσίας.
Οι Ουκρανοί μάχονται ενάντια σε έναν συνδυασμό υβριδικών και συμβατικών μέσων πολέμου σε όλους τους τομείς.
Η Ουκρανία, για παράδειγμα, έχει μάθει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη νοημοσύνη για να υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων, να φέρνει γρήγορα στο μέτωπο νέες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως φθηνά drones, να αποκτήσει τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών και να εκπαιδεύσει και να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα.
Καθημερινά δείχνει τι απαιτεί η άμυνα σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς ενάντια σε έναν επιτιθέμενο όπως η Ρωσία.
Αυτός ο πόλεμος υπογραμμίζει επίσης τα σημαντικά κενά που έχουν τα κράτη μέλη στη δική τους στρατιωτική ετοιμότητα.
4_207.JPG
Θεμέλιο το ΝΑΤΟ

Η ενίσχυση της αμυντικής μας ετοιμότητας και της βιομηχανικής μας ικανότητας πρέπει να λάβει υπόψη ότι 23 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ είναι το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών του και το θεμέλιο της ασφάλειας της Ευρώπης έναντι στρατιωτικών απειλών.
Ωστόσο, η επιθετικότητα εναντίον ενός κράτους μέλους της ΕΕ που ανήκει στο ΝΑΤΟ θα επηρέαζε επίσης θεμελιωδώς την ΕΕ στο σύνολό της.
Αυτό θα απαιτούσε μια απάντηση που θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία και τους πόρους της ΕΕ σε τομείς πολιτικής από τη γεωργία έως το διάστημα και την οικονομία έως τη διπλωματία.
Όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να συνεισφέρουν ισχυρότερα σε ένα «πιο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ».
Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμα να καλύψουν τυχόν κενά και πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται από αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας, για παράδειγμα εάν οι ΗΠΑ δεσμεύσουν ένα αυξανόμενο μερίδιο των στρατιωτικών τους πόρων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η συνεργασία εντός της ΕΕ είναι το κλειδί για να καταστεί δυνατή η δημιουργία και η παραγωγή των πρόσθετων δυνατοτήτων που θα απαιτούσε.
Ενώ η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι χωριστά, μοιράζονται τον στόχο να διατηρήσουν την Ευρώπη ασφαλή.
Κατά την προετοιμασία για στρατιωτική επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δύο οργανισμοί είναι έτοιμοι να εργαστούν χέρι-χέρι, να έχουν σαφή κατανομή των καθηκόντων και να δούμε πώς η συλλογική άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 5 και τα μέτρα να αλληλοσυμπληρώνονται και να ενισχύουν τον ένα ή τον άλλον.
Όπως δείχνει επίσης το παράδειγμα της Ουκρανίας, καμία στρατιωτική άμυνα δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς τη διατήρηση της οικονομίας σε λειτουργία, την παροχή βασικών υπηρεσιών και κρίσιμων αγαθών για τους πολίτες, διασφαλίζοντας την κινητικότητα και την επικοινωνία του στρατού και άλλων παραγόντων κρίσεων, ενώ υποστηρίζεται η ανθεκτικότητα των πολιτών και της κοινωνίας.
5_173.JPG
Βασικές παραδοχές

- Αντιμετωπίζοντας μια νέα πραγματικότητα

Από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, η ΕΕ γνώρισε τη σοβαρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα, τον πιο αιματηρό πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πιο θερμή χρονιά στην ιστορία.
Η πανδημία του COVID-19 ήταν μια κρίση φύσης και μεγέθους για την οποία όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ στο σύνολό της ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι χρειάζονται δύο για να διατηρηθεί η ειρήνη, αλλά μόνο ένας για να ξεκινήσει ένας πόλεμος.
Η εισβολή της Ρωσίας υπογράμμισε επίσης τη μακροχρόνια αντίληψη του Putin ότι η Δύση και ο δυτικός λαός είναι αδύναμοι.
Επιπλέον, η αυξανόμενη ζημιά που προκαλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα αναγκάζει τους Ευρωπαίους να αναρωτηθούν όχι μόνο πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τις μελλοντικές γενιές, αλλά και τι πρέπει να προετοιμαστεί για σήμερα.
Αυτά τα βαθιά ανατρεπτικά γεγονότα δεν είναι ούτε παροδικά ούτε μεμονωμένα.
Οδηγούνται και συνδέονται από υποκείμενες ρήξεις, μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις και βαθύτερες αιτίες που υποδηλώνουν μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού κινδύνου και βαθιάς αβεβαιότητας για την Ένωση.
Πρέπει να αφυπνιστούμε σε μια νέα, ασταθή πραγματικότητα και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι οι υποκείμενες κινητήριες δυνάμεις θα εξαλειφθούν στο άμεσο μέλλον.

- Η ασφάλεια ως θεμέλιο

Η ισχυρότερη ετοιμότητα της ΕΕ απαιτεί νέα νοοτροπία.
Η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, καθώς και η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας και η αυξανόμενη ζημιά που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή υπενθυμίζουν ότι η ασφάλεια είναι το θεμέλιο των πάντων.
Η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό, η βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση των αξιών και του δημοκρατικού πολιτικού μας συστήματος, καθώς και της οικονομικής επιτυχίας και ανταγωνιστικότητάς μας.
Η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ανεξαρτησία κάθε κράτους μέλους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Εάν παραβιαστεί η ασφάλεια ενός κράτους μέλους ή παραβιαστεί η κυριαρχία του, αυτό αφορά άμεσα τα άλλα 26 και την Ένωση συνολικά.
Μοιραζόμαστε μια ενιαία ασφάλεια.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν νομική και ηθική υποχρέωση για αλληλεγγύη και αμοιβαία συνδρομή σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ.
Η ετοιμότητα για τις αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουμε απαιτεί υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης – μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, και μεταξύ των δημόσιων αρχών, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.
Το σημείο εκκίνησης της ετοιμότητας είναι ότι οι πολίτες της ΕΕ εμπιστεύονται ότι η πολιτική κοινότητα στην οποία ζουν αξίζει να προστατεύεται και να υπερασπίζεται.

- Προετοιμασία για τα χειρότερα σενάρια

Παρά τα βήματα που έγιναν για τη βελτίωση της ετοιμότητας της ΕΕ για κρίσεις τα τελευταία χρόνια με νέα νομοθεσία, μηχανισμούς και εργαλεία σε διαφορετικούς τομείς πολιτικής, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν είναι ακόμη πλήρως προετοιμασμένα για τα πιο σοβαρά πολυδιάστατα σενάρια κρίσης – ιδίως δεδομένης της περαιτέρω επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Οι πολύπλευρες αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας μας έχουν ξεπεράσει την ταχύτητα της δράσης μας.
Στον ορίζοντα, μπορούμε να δούμε όχι μόνο τις διάχυτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις ολοένα και πιο θρασύδειλες υβριδικές εκστρατείες (συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων κινδύνων μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων και πράξεων δολιοφθοράς), αλλά και την αυξημένη απειλή ένοπλης επίθεσης εναντίον ενός κράτους μέλους της ΕΕ απευθείας.
Επιπλέον, κάθε μελλοντικό σοκ, διαταραχή ή κρίση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο μιας παγκοσμίως συνδεδεμένης ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας που αντιμετωπίζει μια κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη, εντονότερο στρατηγικό ανταγωνισμό και ανταγωνισμό και έναν επιταχυνόμενο ρυθμό ανατρεπτικής τεχνολογικής καινοτομίας.
Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια επιτακτική ανάγκη για καλύτερη ένωση διαφορετικών τομέων, ώστε να μπορούμε να δώσουμε γρήγορα μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και αποφασιστική απάντηση όταν ξεσπάσει μια κρίση.
Δεν πρόκειται μόνο για την αίσθηση του επείγοντος, αλλά και για την αίσθηση του πρακτικού.
Η αύξηση της ετοιμότητας και της ετοιμότητάς μας σε ένα νέο επίπεδο θα διαμορφώσει, θα προσαρμόσει και θα μειώσει τους κινητήριους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις κρίσεις και καταστροφές εξαρχής.
Θα βοηθήσει στην αποτροπή των επιτιθέμενων και θα συμβάλει στη μείωση της κλίμακας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

- Συνολική ετοιμότητα

Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια ισχυρή προσέγγιση για όλους τους κινδύνους, ολόκληρης της κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας για την πολιτική και στρατιωτική ετοιμότητα της.
Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τον πρωταρχικό στόχο της οικοδόμησης «συνολικής ετοιμότητας» για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Αυτό απαιτεί συλλογική ικανότητα αποτελεσματικής πρόβλεψης, πρόληψης, ή αντιμετώπισης οποιουδήποτε τύπου μείζονος σοκ ή κρίσης με διατομεακές και διασυνοριακές επιπτώσεις και τη δυνατότητα να απειλήσει την Ένωση στο σύνολό της.
Για το σκοπό αυτό, η παρούσα έκθεση προσδιορίζει τα απαραίτητα βασικά δομικά στοιχεία για να πλαισιώσει και να λειτουργήσει η συνολική ετοιμότητα, σύμφωνα με τις Συνθήκες και με πλήρη σεβασμό των βασικών ρόλων και ευθυνών της ΕΕ και των κρατών μελών της.

- Θέτοντας τους πολίτες στον πυρήνα της ετοιμότητας

Η ετοιμότητα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού για το τοπίο κινδύνου χωρίς την τόνωση του άγχους και η ενδυνάμωση των πολιτών ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ατομική τους ετοιμότητα είναι υψίστης σημασίας.
Η συμμετοχή πολιτών σε διαφορετικούς ρόλους και ικανότητες για την υποστήριξη της ετοιμότητας σε κοινωνικό επίπεδο με εθελοντικά και υποχρεωτικά μέσα είναι επίσης κρίσιμη για την κοινωνική συνοχή σε κρίσεις.
Ομοίως, οι ιδιωτικές εταιρείες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως παραγωγοί και προμηθευτές κρίσιμων αγαθών, ως φορείς εκμετάλλευσης υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας και ως φορείς ανάπτυξης νέων καινοτομιών, λύσεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση διαφορετικών απειλών.
Παρά τη διακριτή φύση και προέλευση των διαφορετικών σοκ, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κρίσεων, έχουν επίσης πολλά κοινά στοιχεία και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ισχυρότερο ρόλο της ΕΕ ως πολιτικό, οικονομικό παράγοντα και παράγοντα ασφάλειας.
Οι απειλές δεν σταματούν στα σύνορά μας, διαχέονται μεταξύ των διασυνδεδεμένων τομέων της οικονομίας μας, υπονομεύουν την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών μας.
Αυτό απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ όταν η κλίμακα της απειλής ή της κρίσης υπερβαίνει τις δυνατότητες των επιμέρους κρατών μελών.

- Προσδιορισμός του πιο τολμηρού κοινού παρονομαστή

Τα κράτη μέλη δίνουν προτεραιότητα σε διαφορετικές απειλές και κινδύνους με βάση τη γεωγραφία, την ιστορική εμπειρία, τους πόρους και άλλους παράγοντες.
Αυτές οι διαφορετικές αντιλήψεις για την απειλή δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την καλύτερη προετοιμασία από κοινού.
Όλα τα κράτη μέλη χρειάζονται παρόμοιες βασικές θεσμικές και κοινωνικές λειτουργίες, αγαθά και δυνατότητες για την προστασία των πολιτών μας, ανεξάρτητα από τη φύση και την προέλευση μιας συγκεκριμένης απειλής.
Εξετάζοντας το μέγεθος των απειλών που αντιμετωπίζουμε, δεν μπορούμε να περιορίσουμε το επίπεδο ετοιμότητάς μας σε αυτό που είναι πολιτικά βολικό ή αντιστοιχεί στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή μεταξύ των κρατών μελών.

- Ανάληψη μεγαλύτερης στρατηγικής ευθύνης

Η ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας και ετοιμότητας της ΕΕ πρέπει να επιτρέψει στην Ένωση να αναλάβει μεγαλύτερη στρατηγική ευθύνη για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ και άλλους βασικούς εταίρους.
Εάν δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη δική μας ασφάλεια, δεν μπορούμε να περιμένουμε από άλλους να το κάνουν για εμάς.
Αυτό περιλαμβάνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την ευρωπαϊκή άμυνα, επενδύοντας από κοινού περισσότερο για να καλύψουν τα μακροχρόνια κενά στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανική μας ετοιμότητα.
Αυτό είναι επίσης απαραίτητο για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία μακροπρόθεσμα με τρόπο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διαρκή ειρήνη με τους όρους της Ουκρανίας.

- Η ταχύτητα είναι ουσιαστική

Όταν ξεσπούν μεγάλες διασυνοριακές κρίσεις, η ταχεία λήψη αποφάσεων και η δράση είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων και τον περιορισμό των πιθανών κλιμακωτών επιπτώσεων.
Με τα χρόνια, η ΕΕ έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό τομεακών μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων.
Ωστόσο, η ενεργοποίηση της απαραίτητης ταχύτητας κατά τη διάρκεια πολυδιάστατων κρίσεων απαιτεί μεγαλύτερη σαφήνεια οργάνωσης, πιο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και ένα συνεκτικό σύνολο δοκιμασμένων μηχανισμών συντονισμού.
Επιπλέον, θα βασίζεται στην πλήρη πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα και πληροφορίες που επιτρέπουν την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.
Για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πιο σοβαρών απειλών, πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε σε όλα τα σιλό, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιχειρησιακών αρχών και να εξορθολογίσουμε τις άσκοπα πολύπλοκες δομές.

- Ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας

Μια βασική διάσταση της συνολικής ετοιμότητας είναι να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες αντιμετώπισης κρίσεων επιτρέπουν ο ένας τον άλλον και μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για τα πιο σοβαρά στρατιωτικά απρόοπτα.
Για τέτοια σενάρια, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα χρειαστούν την ικανότητα να κινητοποιήσουν αποτελεσματικά μια απάντηση ολόκληρης της κυβέρνησης, τόσο για την υποστήριξη των στρατιωτικών προσπαθειών όσο και για την προστασία των πολιτών μας και για την προστασία της οικονομίας μας.
Ο στρατός συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση καταστροφών υπό την ηγεσία των πολιτών.
Το δυναμικό της ΕΕ για ενισχυμένη πολιτικοστρατιωτική συνεργασία και υποδομές και τεχνολογίες διπλής χρήσης πρέπει να ξεκλειδωθεί περαιτέρω, με σεβασμό της διαφορετικής φύσης, των αναγκών και των προτεραιοτήτων των πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων.
Αυτό περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση της χρήσης σπάνιων πόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών συντονισμού για τις πιο σοβαρές καταστάσεις κρίσης.

- Ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη σε αυτό το πλαίσιο.
Οι δύο οργανισμοί αντιμετωπίζουν ήδη κοινές προκλήσεις βασιζόμενοι στις αντίστοιχες εργαλειοθήκες τους σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους.
Ενώ αναγνωρίζει τα διαφορετικά καθήκοντα και τις εντολές κάθε οργανισμού, καθώς και την αυτονομία λήψης αποφάσεων και τις αντίστοιχες αρμοδιότητές του, αυτή η έκθεση προσδιορίζει την ανάγκη να χαρτογραφηθεί εντός της ΕΕ ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των μεγάλων στρατιωτικών απρόοπτων, σε συνοχή και συμπληρωματικότητα με ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για την ενίσχυση του αποτελεσματικού συντονισμού και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του προσωπικού όταν έχει μεγαλύτερη σημασία.

- Δουλεύοντας με τους εταίρους μας

Οι χώρες εταίροι στη γειτονιά μας και παγκοσμίως συχνά μοιράζονται και μάλιστα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, αυτό αναφέρεται στην Ουκρανία που πολεμά τη ρωσική επιθετικότητα και υπερασπίζεται την ασφάλεια της Ευρώπης ευρύτερα, και πολλές χώρες στην περιοχή του Σαχέλ, στον Ειρηνικό Ωκεανό και σε άλλες περιοχές στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αμοιβαία ανθεκτικότητα ως βασικό στοιχείο της διπλωματίας και της εξωτερικής της δράσης, με σκοπό την ανάδειξη της Ένωσης ως αξιόπιστου και αξιόπιστου εταίρου σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό.

- Τα οικονομικά της ετοιμότητας

Η πανδημία COVID-19, μαζί με τις συνέπειες της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είχαν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην Ευρώπη.
Μια υψηλότερη γραμμή βάσης ετοιμότητας σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της ΕΕ επιτρέπει στην οικονομία και την κοινωνία να ανακάμψουν γρηγορότερα όταν μια νέα πανδημία, μια μεγάλη αναστάτωση, καταστροφή ή κρίση πλήξει την ΕΕ, μεταξύ άλλων με την προστασία των πιο ευάλωτων.
Η δραστική επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας της Ευρώπης θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κατανομή των δημοσιονομικών πόρων, στο πλαίσιο δεκαετιών σχετικής ανεπαρκούς επένδυσης σε τομείς όπως η άμυνα.
Η ετοιμότητα για κραδασμούς, διαταραχές και κρίσεις κλίμακας και αντίκτυπου σε όλη την Ένωση απαιτεί υψηλότερο επίπεδο μακροπρόθεσμων επενδύσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.
Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξαν, επιπλέον, ότι πρέπει να συντονίσουμε στενά την προμήθεια αγαθών που σχετίζονται με την κρίση, διασφαλίζοντας ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση σε περιορισμένη βιομηχανική ικανότητα χωρίς να αυξάνονται οι τιμές πάρα πολύ.
Οι επενδύσεις ετοιμότητας μπορούν να τονώσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού συμβούλου Mario Draghi.
6_106.JPG
Συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα της έκθεσης τονίζεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη για συλλογική και αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα:
Επείγον: Παρά τις πολλές προειδοποιήσεις αφύπνισης και τις προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχύσουμε τη συλλογική μας δράση και να ξεπεράσουμε χρόνια παραμέλησης, υποεπενδύσεων και κατακερματισμένων προσπαθειών.
Το χάσμα μεταξύ του επιπέδου απειλής και της ετοιμότητάς μας θα διευρυνθεί περαιτέρω, εκτός εάν αρχίσουμε να προβλέπουμε καλύτερα το ευρύ φάσμα των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε και λάβουμε τολμηρή και ολοκληρωμένη δράση σήμερα.
Υπάρχει άμεση ανάγκη να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες μας για τους τρέχοντες και μελλοντικούς κινδύνους, σε συνδυασμό με μια θετική ατζέντα για το πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να προετοιμαστούμε για αυτές τις προκλήσεις.
Συλλογικότητα: Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο και σημαντικός παράγοντας ασφάλειας και άμυνας με ένα ευρύ οπλοστάσιο εργαλείων για την προστασία των πολιτών της.
Αυτό παρέχει τη βάση για μια ενισχυμένη ικανότητα πρόληψης και αντιμετώπισης ακόμη και των πιο σοβαρών απειλών.
Η ΕΕ πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της, οι οποίοι θεωρούν την παροχή ασφάλειας ως ολοένα και πιο σημαντική προτεραιότητα για την Ένωση.
Η συνεργασία ως Ευρωπαίοι είναι ο μόνος τρόπος για να διαμορφώσουμε θετικά την περιφερειακή και στρατηγική τάξη μας και το παγκόσμιο μέλλον της Ένωσης.
Όπως πάντα, η στροφή της Ευρώπης σε υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της απειλής ένοπλης επίθεσης, εξαρτάται τελικά από την πολιτική βούληση, τη δέσμευση και τις συντονισμένες προσπάθειες των κρατών μελών.
Από την άποψη αυτή, ο κίνδυνος και, δυστυχώς, πολύ συχνά η πραγματικότητα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης και των αποκλίνων συμφερόντων, προτεραιοτήτων ασφάλειας και πολιτικών απόψεων που εμποδίζουν τις κοινές δράσεις και τις επενδύσεις παραμένει υπαρκτός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το πολωμένο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
1_892.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης