Η απόφαση θα επιτρέψει τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η εν λόγω απόφαση των διοικήσεων θα επιτρέψει τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών, καθώς και την αύξηση κεφαλαίων.
Τούτου λεχθέντος, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τον αντίκτυπο από τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις του DTC, με την υπόθεση ότι η κερδοφορία και η οργανική παραγωγή κεφαλαίου θα παραμείνουν επαρκείς μεσοπρόθεσμα.
«Το ταχύτερο σχέδιο απόσβεσης DTC θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου και θα αυξήσει την ευελιξία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει DTC λόγω των ζημιών που προέκυψαν από την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2009.
Οι DTC για τις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε περίπου 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024, μειωμένοι από ευρώ 15,4 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2019. (...)
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το εννεάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση.
Τα υψηλότερα βασικά έσοδα (έσοδα από τόκους -NII- και προμήθειες), ο έλεγχος του κόστους και οι χαμηλότερες προβλέψεις έχουν υποστηρίξει υψηλότερα κέρδη το εννεάμηνο του 2024.
Η μέση ετήσια απόδοση των ιδίων κεφαλαίων ήταν περίπου 14% το εννεάμηνο του 2024, από 13 % την αντίστοιχη περίοδο του 2023.(...)
Επιπλέον, η αύξηση των δανείων, η οποία είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βοηθούμενη και από δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», σχολιάζει η DBRS.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024, ο μέσος δείκτης CET1 ήταν 16,7%, από 15,6% στο τέλος του 2023.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών