Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Μητσοτάκης εναντίον Σαμαρά - Ποιος θα «ρίξει» ποιον; - Οι ριπές στην κυβέρνηση και οι βόμβες για τα ελληνοτουρκικά

Politico: Μητσοτάκης εναντίον Σαμαρά - Ποιος θα «ρίξει» ποιον; - Οι ριπές στην κυβέρνηση και οι βόμβες για τα ελληνοτουρκικά
Η προσέγγιση με την Τουρκία προκαλεί ρήξη στο κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, λέει το Politico
Μια διαφωνία σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η Ελλάδα στην αναθέρμανση των σχέσεών της με τη διαχρονική αντίπαλο Τουρκία, αποκαλύπτει βαθιές ρήξεις στο κυβερνών κόμμα της Αθήνας, σύμφωνα με το Politico.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι πολιτικές εντάσεις και η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σταθερή απειλή για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρόσφατες προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει μια προσέγγιση με την Άγκυρα παρακολουθούνται στενά από τους διπλωματικούς κύκλους.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών, καθώς οι δύο κυβερνήσεις επιχειρούν δειλά να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο Μητσοτάκης έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τις πιο πατριωτικές τάσεις του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Οι εντάσεις κορυφώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου, όταν ο Μητσοτάκης εκδίωξε από το κόμμα τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά.
Ο Σαμαράς είχε γίνει ένας από τους κύριους επικριτές της διπλωματίας με την Άγκυρα, προσάπτοντας στον Μητσοτάκη «χαριεντισμούς» με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Όπως υπενθυμίζει το Politico, sε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού και κάλεσε τον Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, κατηγορώντας τον ότι υποκύπτει στις τουρκικές απαιτήσεις στις συνεχιζόμενες διμερείς συνομιλίες.
«Η αλαζονεία και η απώλεια ψυχραιμίας εξηγούν την κίνηση του Μητσοτάκη», δήλωσε ο Σαμαράς.
«Αποκομμένος από τη βάση, ηγείται ενός κόμματος που ελάχιστα θυμίζει τη Νέα Δημοκρατία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Σαμαρά ότι διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις».
«[Ο Σαμαράς] δεν εξέφρασε απλώς απόψεις. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με όλες τις κυβερνητικές πολιτικές», δήλωσε ο Μαρινάκης.
sa_1.JPG
Οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας

Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για θέματα όπως η Κύπρος, τα θαλάσσια σύνορα και οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις της υφαλοκρηπίδας.
Τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών εμπλέκονται συχνά πυκνά σε επικίνδυνες αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο.
Οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου το 1987 και το 1996.
Το καλοκαίρι του 2020, μια διαμάχη για τα δικαιώματα εξόρυξης οδήγησε τις εντάσεις ξανά σε ανησυχητικό επίπεδο.
Η διπλωματική ανατροπή ήρθε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η άμεση υποστήριξη της Ελλάδας μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία δημιούργησε το υπόβαθρο για μια διπλωματική επαναπροσέγγιση.
Τους τελευταίους 18 μήνες, ο Μητσοτάκης και ο Erdogan έχουν συναντηθεί έξι φορές.
Τον Δεκέμβριο του 2023 υπέγραψαν πάνω από δώδεκα συμφωνίες διμερούς συνεργασίας στην Αθήνα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Hakan Fidan συναντήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα, όπου συμφώνησαν να αναζητήσουν τρόπους για την αποφυγή επικίνδυνων κλιμακώσεων.
Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο Erdogan και ο Μητσοτάκης θα συναντηθούν στις αρχές του 2025.

Μητσοτάκης εναντίον Σαμαρά

Η νέα διπλωματική πορεία δεν έχει τύχει καλής υποδοχής από τον Σαμαρά, έναν σκληροπυρηνικό συντηρητικό που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2012 έως το 2015, σημειώνει το Politico.
Πάντα είχε δύσκολη σχέση με τον Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για υπερβολικά κεντρώες πολιτικές.
Μία πρόσφατη εστία διαφωνίας ήταν η νομοθεσία για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2023.
Ένα σημαντικό ποσοστό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν υποστήριξε τον νόμο, με τον Σαμαρά να δηλώνει ότι «ο γάμος ατόμων του ίδιου φύλου δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».
Παρόλο που η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, παρουσίασε σημαντική υστέρηση ένα χρόνο αργότερα στις ευρωεκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι δεν θα μπορούσε να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.
Capture_233.JPG
Με φόντο τις πτωτικές τάσεις, ο Σαμαράς συνεργάζεται με έναν άλλο πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, για να επικρίνει τον Μητσοτάκη.
Παρόλο που ο Καραμανλής είναι σαφώς ηπιότερος στους τόνους του, και οι δύο είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν κριτική τόσο στην ιδεολογική κατεύθυνση του Μητσοτάκη όσο και στην πολιτική του απέναντι στην Τουρκία.
«Η αποπομπή του Σαμαρά ήταν μια τολμηρή κίνηση από τον Μητσοτάκη, που σηματοδοτεί ότι η εσωκομματική διαφωνία πρέπει να παραμένει εντός ορίων και ότι ο έλεγχος που ασκεί στη Νέα Δημοκρατία είναι ακόμη ισχυρός, επιτρέποντάς του να αντιμετωπίσει ένα στέλεχος του κόμματος όπως ο πρώην πρωθυπουργός», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo.
Ο Piccoli πρόσθεσε ότι η πρόκληση για τον Μητσοτάκη θα είναι «να αποφύγει να διχαστεί μεταξύ της φιλελεύθερης στάσης του και της ανάγκης να κατευνάσει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η οποία έχει ενισχυθεί από την επανεκλογή του Donald Trump».
Ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής στο Sciences Po στο Παρίσι και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, δήλωσε στο Politico ότι είναι λογικό να αντιμετωπιστούν οι βασικές στρατηγικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καταδικάζοντας τις προσπάθειες εκμετάλλευσης της προσέγγισης για πολιτικά οφέλη.
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου και πολεμικά πλοία απέναντι το ένα στο άλλο είναι μια τεράστια επιτυχία και ένα μεγάλο οικονομικό όφελος.
Αλλά πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις. Δεν μπορείς να κρατάς τα πράγματα κάτω από το χαλί επ’ αόριστον», δήλωσε.
888_7.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης