Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε «Α» η αξιολόγηση της Πορτογαλίας, σταθερό το outlook

Scope: Αναβαθμίζεται σε «Α» η αξιολόγηση της Πορτογαλίας, σταθερό το outlook
Η Scope αναμένει η πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας να διατηρηθεί
Σχετικά Άρθρα
Σε «Α» (από Α-) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Scope Ratings, ορίζοντας σε σταθερές (από θετικές) τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη σημαντική πρόοδο στη μείωση του δημόσιου χρέους, το ισχυρό ιστορικό συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και την ενισχυμένη οικονομική ανθεκτικότητα. Το υψηλό δημόσιο χρέος, το περιορισμένο δυναμικό ανάπτυξης και οι εξωτερικές ευπάθειες, περιορίζουν τις αξιολογήσεις.
Η Scope υπενθυμίζει ότι μεταξύ 2016 και 2019, η Πορτογαλία διατήρησε πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ και σχετικά μέτρια δημοσιονομικά ελλείμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αξιοσημείωτη ανάκαμψη από -5,8% το 2020 σε -0,3% έως το 2022. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,0% το 2022 και 2,5% το 2023, μειώνοντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ από 123,9% το 2021 σε 97,9% το 2023.
Η Scope αναμένει η πορεία μείωσης του χρέους της Πορτογαλίας να διατηρηθεί, ενώ προβλέπει προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,3% το 2024. Η δημοσιονομική ευελιξία είναι πιθανό να περιοριστεί μακροπρόθεσμα λόγω του αυξανόμενου κόστους κοινωνικών παροχών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
«Ο κοινοβουλευτικός κατακερματισμός μετά τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου, μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η Scope εκτιμά ότι παρά το καθεστώς μειοψηφίας της κυβέρνησης, η διακομματική δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση διασφαλίζει ότι η μείωση του χρέους παραμένει προτεραιότητα», σημειώνεται.
Η Scope προβλέπει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας να επιβραδυνθεί από 2,5% το 2023 σε 1,8% το 2024, πριν επιταχυνθεί στο 2,1% το 2025 και στο 2,3% το 2026, ξεπερνώντας σταθερά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η ανάπτυξη αναμένεται να υποστηριχθεί από την εγχώρια ζήτηση, η οποία οδηγείται από την αύξηση των πραγματικών μισθών και τις αυξημένες επενδύσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης