Οι μέχρι στιγμής προτάσεις από τις ΗΠΑ συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι θα πρέπει να χάσει εδάφη
(upd) Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τρία είναι τα σχέδια - ή καλύτερα ιδέες και προτάσεις - που έχουν διατυπωθεί από την αμερικανική πλευρά για το πώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump θα επιχειρήσει να λύσει την ουκρανική κρίση από τη στιγμή που θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο του 2025.
Το Ουκρανικό είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο στοίχημα για τον Trump και μια πρωτοφανής πρόκληση για την δεύτερη προεδρική του θητεία.
Αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε λίγα 24ωρα, είναι προφανές πως αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο και πως θα χρειαστεί έντονη διπλωματική ευφυΐα και ευστροφία για να καταφέρει να βρει μια λύση στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για το τέλος του πολέμου που οδεύει προς τη συμπλήρωση τριών χρόνων.
Η Ουκρανία χάνει εδάφη, δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ
Σε δημοσίευμα του το Reuters, αφού αναλύει δηλώσεις και συνεντεύξεις ανθρώπων από το περιβάλλον του εκλεγμένου προέδρου, σημειώνει ότι σύμβουλοι του Donald Trump δημοσίως και ιδιωτικά εξετάζουν διάφορες προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις της στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον.
Όπως αναφέρει, οι προτάσεις τριών βασικών του συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου και του συνταγματάρχη εν αποστρατεία Keith Kellogg, ο οποίος θα είναι ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, έχουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως το να βγει από το τραπέζι η προοπτική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Καρότο και μαστίγιο
Επιπλέον, οι σύμβουλοι του Trump προτείνουν να πιέσουν τόσο τη Μόσχα όσο και το Κίεβο να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις ακολουθώντας μια πολιτική του στιλ «καρότο και μαστίγιο», όπως για παράδειγμα να σταματήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, εκτός και αν συμφωνήσει ο Zelensky να συνομιλήσει ή να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin αρνηθεί τις συνομιλίες.
Πολύπλοκο ζήτημα
Αν και ο Trump έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε λίγα 24ωρα, δεν έχει δώσει καμία απτή απόδειξη για το πώς … θα το καταφέρει.
Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Trump μπορεί να εκπληρώσει μια τέτοια υπόσχεση λόγω της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης.
Όπως αναφέρουν, αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, με την πίεση της έλλειψης σε ανθρώπινο δυναμικό και τη συνεχώς αυξανόμενη απώλεια εδάφους, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, παραμένει αμετακίνητος στην επιθυμία του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να βρει διπλωματικές λύσεις για να ανακαταλάβει μέρος των χαμένων εδαφών της.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο Trump μπορεί να βρει απέναντι του έναν Putin που να είναι απρόθυμος να διαπραγματευτεί, καθώς έχει φέρει την Ουκρανία σε αμυντική θέση και ενδεχομένως να έχει περισσότερα να κερδίσει μελλοντικά, εάν επεκτείνει τα εδάφη που κατέχει.
Δεν βιάζεται ο Putin
Σύμφωνα με τον Eugene Rumer, πρώην αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τη Ρωσία, «o Putin δεν βιάζεται» και «δεν δείχνει καμία διάθεση να μειώσει τις απαιτήσεις του για μια ανακωχή και για διαπραγματεύσεις».
Όπως επισημαίνεται, βασικά αιτήματα του Putin είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις επαρχίες που ο Putin διεκδικεί ως μέρος της Ρωσίας – αν και δεν τις έχει καταλάβει πλήρως -, θέσεις που έχει απορρίψει κατηγορηματικά το Κίεβο.
«Ο Putin πιθανότατα θα περιμένει, θα κερδίσει περισσότερα εδάφη και θα αναμένει να δει τι παραχωρήσεις μπορεί να του προσφέρει – εάν του προσφέρει – ο Trump για να τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τον περασμένο Μάιο ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο με μια κατάπαυση πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα αναγνωρίζουν τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, αλλά δήλωνε παράλληλα έτοιμος να συνεχίσει, εάν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντούσαν θετικά.
Η Ρωσία ελέγχει όλη την Κριμαία, το 80% του εδάφους του Donbass – πρόκειται για τις επαρχίες Donetsk και Luhansk –, το 70% των εδαφών σε Zaporizhia και Kherson καθώς και μικρά τμήματα των επαρχιών Kharkiv και Mykolaiv.
Τίποτα συγκεκριμένο
Έως την περασμένη εβδομάδα, όπως επισημαίνει το Reuters, ο Trump δεν είχε ακόμα συγκροτήσει μια κεντρική ομάδα εργασίας για να εκπονήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, όπως αναφέρουν τέσσερις σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.
Όπως λένε, αρκετοί σύμβουλοι έχουν διατυπώσει ιδέες τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά στον Trump.
Βάσει της εκτίμησης τους, μια ειρηνευτική συμφωνία μάλλον θα βασιστεί και θα εξαρτηθεί από την άμεση προσωπική εμπλοκή των Trump, Putin και Zelensky.
Άλλωστε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov ανέφερε πρόσφατα πως δεν μπορούσε να σχολιάσει «μεμονωμένες δηλώσεις χωρίς να έχει ιδέα για το ειρηνευτικό σχέδιο συνολικά».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Trump, Karoline Leavitt υποστήριξε ότι ο Trump έχει πει πως θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και να ανοικοδομήσει τη δύναμη και την αποτροπή των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή».
Στο ερώτημα του Reuters εάν ο Trump εξακολουθεί να σχεδιάζει να λύσει τη σύγκρουση μέσα σε μια ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν έλαβε απάντηση από την Leavitt.
Τρεις κύριες προτάσεις
Πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του Trump υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις βασικές προτάσεις: το περίγραμμα του σχεδίου του Kellogg, η πρόταση του αντιπροέδρου JD Vance και μια ακόμα από τον Richard Grenell, τον πρώην αρχηγό πληροφοριών του Trump.
- Το σχέδιο του Kellogg, το οποίο συντάχθηκε από κοινού με τον πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Fred Fleitz και παρουσιάστηκε στον Trump νωρίτερα αυτό το έτος, απαιτεί πάγωμα των συγκρούσεων στις σημερινές γραμμές μάχης.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump θα συμφωνούσε να δώσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο μόνο εάν αυτό συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτή θα αναστελλόταν ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Σε δηλώσεις του στο βρετανικό ψηφιακό σταθμό Times Radio, o Sebastian Gorka ένας από τους αναπληρωτές συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Trump, είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Trump του είχε πει ότι θα αναγκάσει τον Putin σε συνομιλίες απειλώντας τον με πρωτοφανείς αποστολές όπλων στην Ουκρανία, εάν αρνηθεί.
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά ο Gorka, χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Reuters «σκουπίδια» και «fake news», αρνούμενος να κάνει το οποιοδήποτε σχέδιο.
- Η πρόταση του J.D Vance, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στη συνέχεια της βοήθειας προς την Ουκρανία, βάσει της οποίας μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Η ζώνη αυτή θα ήταν «πολύ οχυρωμένη» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία.
Και σε αυτήν την πρόταση αρνούνταν στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ούτε το περιβάλλον του J D Vance θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την πρόταση.
- Μια τρίτη ιδέα είναι αυτή που διατύπωσε ο Richard Grenell, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία επί θητείας Trump, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης του Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο Grenell δεν έχει εξασφαλίσει κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση Trump, αν και λέγεται πως παραμένει ο άνθρωπος που ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα τον πρόεδρο.
Αναφέρεται μάλιστα πως ο Grenell ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Trump με τον Zelensky στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Κανένα ρεαλιστικό σχέδιο
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό μέρος των προτάσεων αυτών να συναντήσουν αντίσταση από τον Zelensky, ο οποίος έχει εντάξει την πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μέρος του «Σχεδίου Νίκης», αλλά και από Ευρωπαίους συμμάχους και ορισμένους βουλευτές των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έστειλε επιστολή στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ προτρέποντάς τους να εκδώσουν πρόσκληση ένταξης σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνεχίζει να στέλνει όπλα.
Το σχέδιο Kellogg, το οποίο εξαρτάται από την αύξηση της βοήθειας για την Ουκρανία εάν ο Putin δεν διαπραγματευτεί, θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα στο Κογκρέσο, όπου ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους του Trump αντιτίθενται στην πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Δεν νομίζω ότι κανείς έχει κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για να τελειώσει αυτό», είπε ο Rumer, ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Zakharova (Ρωσία): Πρώιμο να μιλήσουμε για το ειρηνευτικό σχέδιο του Keith Kellogg
Είναι πρώιμο να μιλήσουμε για το ειρηνευτικό σχέδιο του Kellogg, του ειδικού απεσταλμένου του Donald Trump για την Ουκρανία και τη Ρωσία είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, η οποία επισήμανε πως δεν πρόκειται για κάποιο επίσημο έγγραφο.
«Το λεγόμενο σχέδιο Keith Kellogg, το οποίο εμφανίστηκε δημοσίως στις 2 Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσημο έγγραφο…
Επί της αρχής, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εποικοδομητικές προτάσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουση, που λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα και που εξετάζουν τα συμφέροντα της Ρωσίας όπως τα έχουμε προσδιορίσει.
Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτές οι ιδέες πρέπει να εξεταστούν σε επίσημο επίπεδο» υποστήριξε η Zakharova.
Michael Clarke (RUSI): Ο κόσμος ετοιμάζεται για εκεχειρία στην Ουκρανία το 2025
Ο κόσμος προετοιμάζεται για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία το 2025 υποστήριξε ο Michael Clarke, ερευνητής στο Royal United Services Institute for Defense Studies.
«Όλοι προετοιμάζονται για την αλλαγή της κατάστασης του χρόνου.
Εννοώ, του χρόνου, μετά τα Χριστούγεννα, την άνοιξη ...
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κινούμαστε προς κάποιου είδους εκεχειρία ή κατάπαυσης του πυρός» επισήμανε ο αναλυτής τονίζοντας ότι είναι θα ήταν δύσκολο να συναφθεί μια πλήρης ειρηνευτική συμφωνία, αν και όπως είπε, είναι πιθανό να παγώσει το μέτωπο με παράλληλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός.
www.bankingnews.gr
Το Ουκρανικό είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο στοίχημα για τον Trump και μια πρωτοφανής πρόκληση για την δεύτερη προεδρική του θητεία.
Αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε λίγα 24ωρα, είναι προφανές πως αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο και πως θα χρειαστεί έντονη διπλωματική ευφυΐα και ευστροφία για να καταφέρει να βρει μια λύση στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για το τέλος του πολέμου που οδεύει προς τη συμπλήρωση τριών χρόνων.
Η Ουκρανία χάνει εδάφη, δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ
Σε δημοσίευμα του το Reuters, αφού αναλύει δηλώσεις και συνεντεύξεις ανθρώπων από το περιβάλλον του εκλεγμένου προέδρου, σημειώνει ότι σύμβουλοι του Donald Trump δημοσίως και ιδιωτικά εξετάζουν διάφορες προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις της στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον.
Όπως αναφέρει, οι προτάσεις τριών βασικών του συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου και του συνταγματάρχη εν αποστρατεία Keith Kellogg, ο οποίος θα είναι ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, έχουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως το να βγει από το τραπέζι η προοπτική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Καρότο και μαστίγιο
Επιπλέον, οι σύμβουλοι του Trump προτείνουν να πιέσουν τόσο τη Μόσχα όσο και το Κίεβο να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις ακολουθώντας μια πολιτική του στιλ «καρότο και μαστίγιο», όπως για παράδειγμα να σταματήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, εκτός και αν συμφωνήσει ο Zelensky να συνομιλήσει ή να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin αρνηθεί τις συνομιλίες.
Πολύπλοκο ζήτημα
Αν και ο Trump έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε λίγα 24ωρα, δεν έχει δώσει καμία απτή απόδειξη για το πώς … θα το καταφέρει.
Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Trump μπορεί να εκπληρώσει μια τέτοια υπόσχεση λόγω της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης.
Όπως αναφέρουν, αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, με την πίεση της έλλειψης σε ανθρώπινο δυναμικό και τη συνεχώς αυξανόμενη απώλεια εδάφους, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, παραμένει αμετακίνητος στην επιθυμία του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να βρει διπλωματικές λύσεις για να ανακαταλάβει μέρος των χαμένων εδαφών της.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο Trump μπορεί να βρει απέναντι του έναν Putin που να είναι απρόθυμος να διαπραγματευτεί, καθώς έχει φέρει την Ουκρανία σε αμυντική θέση και ενδεχομένως να έχει περισσότερα να κερδίσει μελλοντικά, εάν επεκτείνει τα εδάφη που κατέχει.
Δεν βιάζεται ο Putin
Σύμφωνα με τον Eugene Rumer, πρώην αναλυτή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τη Ρωσία, «o Putin δεν βιάζεται» και «δεν δείχνει καμία διάθεση να μειώσει τις απαιτήσεις του για μια ανακωχή και για διαπραγματεύσεις».
Όπως επισημαίνεται, βασικά αιτήματα του Putin είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις επαρχίες που ο Putin διεκδικεί ως μέρος της Ρωσίας – αν και δεν τις έχει καταλάβει πλήρως -, θέσεις που έχει απορρίψει κατηγορηματικά το Κίεβο.
«Ο Putin πιθανότατα θα περιμένει, θα κερδίσει περισσότερα εδάφη και θα αναμένει να δει τι παραχωρήσεις μπορεί να του προσφέρει – εάν του προσφέρει – ο Trump για να τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τον περασμένο Μάιο ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο με μια κατάπαυση πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα αναγνωρίζουν τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, αλλά δήλωνε παράλληλα έτοιμος να συνεχίσει, εάν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντούσαν θετικά.
Η Ρωσία ελέγχει όλη την Κριμαία, το 80% του εδάφους του Donbass – πρόκειται για τις επαρχίες Donetsk και Luhansk –, το 70% των εδαφών σε Zaporizhia και Kherson καθώς και μικρά τμήματα των επαρχιών Kharkiv και Mykolaiv.
Τίποτα συγκεκριμένο
Έως την περασμένη εβδομάδα, όπως επισημαίνει το Reuters, ο Trump δεν είχε ακόμα συγκροτήσει μια κεντρική ομάδα εργασίας για να εκπονήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, όπως αναφέρουν τέσσερις σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.
Όπως λένε, αρκετοί σύμβουλοι έχουν διατυπώσει ιδέες τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά στον Trump.
Βάσει της εκτίμησης τους, μια ειρηνευτική συμφωνία μάλλον θα βασιστεί και θα εξαρτηθεί από την άμεση προσωπική εμπλοκή των Trump, Putin και Zelensky.
Άλλωστε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov ανέφερε πρόσφατα πως δεν μπορούσε να σχολιάσει «μεμονωμένες δηλώσεις χωρίς να έχει ιδέα για το ειρηνευτικό σχέδιο συνολικά».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Trump, Karoline Leavitt υποστήριξε ότι ο Trump έχει πει πως θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και να ανοικοδομήσει τη δύναμη και την αποτροπή των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή».
Στο ερώτημα του Reuters εάν ο Trump εξακολουθεί να σχεδιάζει να λύσει τη σύγκρουση μέσα σε μια ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν έλαβε απάντηση από την Leavitt.
Τρεις κύριες προτάσεις
Πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του Trump υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις βασικές προτάσεις: το περίγραμμα του σχεδίου του Kellogg, η πρόταση του αντιπροέδρου JD Vance και μια ακόμα από τον Richard Grenell, τον πρώην αρχηγό πληροφοριών του Trump.
- Το σχέδιο του Kellogg, το οποίο συντάχθηκε από κοινού με τον πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Fred Fleitz και παρουσιάστηκε στον Trump νωρίτερα αυτό το έτος, απαιτεί πάγωμα των συγκρούσεων στις σημερινές γραμμές μάχης.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump θα συμφωνούσε να δώσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο μόνο εάν αυτό συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτή θα αναστελλόταν ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Σε δηλώσεις του στο βρετανικό ψηφιακό σταθμό Times Radio, o Sebastian Gorka ένας από τους αναπληρωτές συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Trump, είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Trump του είχε πει ότι θα αναγκάσει τον Putin σε συνομιλίες απειλώντας τον με πρωτοφανείς αποστολές όπλων στην Ουκρανία, εάν αρνηθεί.
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά ο Gorka, χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Reuters «σκουπίδια» και «fake news», αρνούμενος να κάνει το οποιοδήποτε σχέδιο.
- Η πρόταση του J.D Vance, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στη συνέχεια της βοήθειας προς την Ουκρανία, βάσει της οποίας μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Η ζώνη αυτή θα ήταν «πολύ οχυρωμένη» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία.
Και σε αυτήν την πρόταση αρνούνταν στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ούτε το περιβάλλον του J D Vance θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την πρόταση.
- Μια τρίτη ιδέα είναι αυτή που διατύπωσε ο Richard Grenell, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία επί θητείας Trump, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης του Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο Grenell δεν έχει εξασφαλίσει κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση Trump, αν και λέγεται πως παραμένει ο άνθρωπος που ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα τον πρόεδρο.
Αναφέρεται μάλιστα πως ο Grenell ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Trump με τον Zelensky στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Κανένα ρεαλιστικό σχέδιο
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό μέρος των προτάσεων αυτών να συναντήσουν αντίσταση από τον Zelensky, ο οποίος έχει εντάξει την πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μέρος του «Σχεδίου Νίκης», αλλά και από Ευρωπαίους συμμάχους και ορισμένους βουλευτές των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έστειλε επιστολή στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ προτρέποντάς τους να εκδώσουν πρόσκληση ένταξης σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνεχίζει να στέλνει όπλα.
Το σχέδιο Kellogg, το οποίο εξαρτάται από την αύξηση της βοήθειας για την Ουκρανία εάν ο Putin δεν διαπραγματευτεί, θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα στο Κογκρέσο, όπου ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους του Trump αντιτίθενται στην πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Δεν νομίζω ότι κανείς έχει κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για να τελειώσει αυτό», είπε ο Rumer, ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Zakharova (Ρωσία): Πρώιμο να μιλήσουμε για το ειρηνευτικό σχέδιο του Keith Kellogg
Είναι πρώιμο να μιλήσουμε για το ειρηνευτικό σχέδιο του Kellogg, του ειδικού απεσταλμένου του Donald Trump για την Ουκρανία και τη Ρωσία είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, η οποία επισήμανε πως δεν πρόκειται για κάποιο επίσημο έγγραφο.
«Το λεγόμενο σχέδιο Keith Kellogg, το οποίο εμφανίστηκε δημοσίως στις 2 Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί επίσημο έγγραφο…
Επί της αρχής, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εποικοδομητικές προτάσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουση, που λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα και που εξετάζουν τα συμφέροντα της Ρωσίας όπως τα έχουμε προσδιορίσει.
Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτές οι ιδέες πρέπει να εξεταστούν σε επίσημο επίπεδο» υποστήριξε η Zakharova.
Michael Clarke (RUSI): Ο κόσμος ετοιμάζεται για εκεχειρία στην Ουκρανία το 2025
Ο κόσμος προετοιμάζεται για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία το 2025 υποστήριξε ο Michael Clarke, ερευνητής στο Royal United Services Institute for Defense Studies.
«Όλοι προετοιμάζονται για την αλλαγή της κατάστασης του χρόνου.
Εννοώ, του χρόνου, μετά τα Χριστούγεννα, την άνοιξη ...
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κινούμαστε προς κάποιου είδους εκεχειρία ή κατάπαυσης του πυρός» επισήμανε ο αναλυτής τονίζοντας ότι είναι θα ήταν δύσκολο να συναφθεί μια πλήρης ειρηνευτική συμφωνία, αν και όπως είπε, είναι πιθανό να παγώσει το μέτωπο με παράλληλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών