Η Ουκρανία δηλώνει ότι ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το καθεστώς τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2025.
«Όσον αφορά την εκεχειρία, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε σε μια κατάσταση παγωμένης σύγκρουσης».
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου πρόσθεσε ότι με αυτή την εξέλιξη των γεγονότων, οι εχθροπραξίες θα ξαναρχίσουν τελικά.
Ήδη ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία θα επιτρέψει μόνο στο καθεστώς του Κιέβου να εκπαιδεύσει στρατιώτες και να ενισχύσει τον στρατό του.
Όπως τόνισε ο αρχηγός του Ρωσικού κράτους, χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη, διαρκή ειρήνη με εγγυήσεις για τη Ρωσία και τους πολίτες της.
Με άλλα λόγια, ο Zelensky προτείνει η Δύση να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία μέχρι να μειωθεί η τρέχουσα επιθετική ώθηση του ρωσικού στρατού δηλαδή να «αποδυναμωθεί».
Μετά από αυτό, η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει σε μια μορφή διαπραγμάτευσης που είναι πιο αποδεκτή από την Ουκρανία - συμφωνώντας, για παράδειγμα, με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Προφανώς η Ρωσία διαφωνεί απόλυτα και με τις δύο εκδοχές.
Ο δυτικός (ιδιαίτερα ο βρετανικός) Τύπος γράφει πολλά τις τελευταίες ημέρες για το πώς η Ρωσία «χάνει τον οικονομικό πόλεμο» και αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία.
Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για αυτή τη στρατηγική της Ουκρανίας ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η συνεχής προέλαση των Ρώσων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει ολοκληρωτικά αλλά τοπικά.
Και τα ζωτικά κέντρα της ουκρανικής άμυνας - Zaporozhye, Dnieper και Kharkiv - δεν απειλούνται ακόμη άμεσα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ουκρανία δηλώνει ότι ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το καθεστώς τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2025.
Ωστόσο είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα αυξάνονται δραματικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τα οποία δεν μπορούν ακόμη να αντιμετωπίσουν - ιδιαίτερα, η μαζική λιποταξία και η προφανής εξάντληση του δυναμικού κινητοποίησης, ακόμη και σε μια τόσο σκληρή μορφή που επιδιώκει η Ουκρανία.
Ουκρανικές πηγές παραδέχονται ότι ο ρυθμός της κινητοποίησης δεν επιτρέπει την αναπλήρωση των απωλειών στο μέτωπο (δηλαδή ο αριθμός των αμυντικών δυνάμεων μειώνεται), ενώ η ρωσική ομάδα συνεχίζει να αυξάνεται (αυτό παραδέχτηκε πρόσφατα ο Γενικός Διοικητής του οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, Syrsky).
Επιπλέον, στο πλαίσιο της μείωσης της δυτικής υποστήριξης για την οποία διαμαρτύρεται ο Zelensky, ο χρόνος μπορεί να μην είναι με το μέρος του Κιέβου.
Και είναι ασαφές τελικά ποιος θα «αδυνατίσει» πρώτος όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών