Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης - Η Ευρώπη στερεύει από αέριο, δεν φτάνει το LNG - Εξοντωτικές τιμές για νοικοκυριά, βιομηχανίες

Εφιάλτης - Η Ευρώπη στερεύει από αέριο, δεν φτάνει το LNG - Εξοντωτικές τιμές για νοικοκυριά, βιομηχανίες
Υπάρχει κίνδυνος ενεργειακής κατάρρευσης στις φτωχότερες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής
Αντιμέτωπη με τον απόλυτο εφιάλτη δηλαδή να μην καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της για τα αποθέματα φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα βρίσκεται η Ευρώπη λόγω και της διακοπής της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.
Η εξέλιξη αυτή - κατά πολλούς ειδικούς – πρόκειται να πυροδοτήσει έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για τις προμήθειες φυσικού αερίου, γεγονός που εκτιμάται πως θα παρατείνει τους υψηλούς λογαριασμούς για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και θα κλιμακώσει τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των εργοστασίων και της βιομηχανίας στην Ευρώπη.
Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, ο ανταγωνισμός αυτός να οδηγήσει σε … ενεργειακή κατάρρευση άλλα τμήματα του πλανήτη, όπως για παράδειγμα την Ασία και την Λατινική Αμερική, μια και δεν θα μπορούν λόγω κόστους να ανταποκριθούν στις αυξημένες τιμές.

Ευρώπη σε κρίση

Για πρώτη φορά από τότε που η ενεργειακή κρίση «τροφοδοτήθηκε» από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που εκτιμάται πως θα «πυροδοτήσει» μια παγκόσμια μάχη για προμήθειες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αν και η Ευρώπη διαθέτει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για τον φετινό χειμώνα και οι τιμές έχουν πέσει από την αρχή του έτους, τα αποθέματα εξαντλούνται ταχύτερα λόγω του κρύου καιρού και της συρρίκνωσης του εφοδιασμού μετά την παύση των παραδόσεων αγωγών μέσω της Ουκρανίας από τη Ρωσία την Πρωτοχρονιά..

Εισαγωγές LNG

Για να καλύψει το χάσμα, η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει έως και 10 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως - περίπου 10% περισσότερο από το 2024.
Αν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει απειλήσει με δασμούς εάν η Ευρώπη δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό αέριο, το δημοσίευμα εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις χώρες εξαγωγής LNG.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να θέσει τις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και τη Νότια Αμερική σε κίνδυνο να συμπιεστούν από την αγορά.

Ενεργειακό έλλειμμα

«Φέτος η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σίγουρα ενεργειακό έλλειμμα», πιστεύει ο Francisco Blanch, ειδικός στις αγορές εμπορευμάτων στην αμερικανική τράπεζα Bank of America.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλη η πρόσθετη δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα τεθεί σε λειτουργία φέτος θα πάει για να καλύψει το έλλειμμα του ρωσικού φυσικού αερίου».
Για να καλύψει την προβλεπόμενη ζήτηση, η Ευρώπη θα πρέπει να εισάγει έως και 10 εκατομμύρια τόνους LNG επιπλέον ετησίως - περίπου το 10% του συνόλου, λέει ο Saul Kavonich, αναλυτής στην πλατφόρμα ερευνών MST Marquee.

Το veto της Σλοβακίας

Από σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, ειδική ομάδα με τη συμμετοχή της υπουργού Οικονομίας Denisa Sakova θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην ουκρανική πλευρά για την επανέναρξη της ροής φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
Η ίδια η Ουκρανία χάνει 800 εκατομμύρια ευρώ από τέλη διαμετακόμισης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico.
Πρόσθεσε ότι η όλη κατάσταση όσον αφορά την αναστολή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Μεταξύ άλλων, ο Fico επισήμανε ότι θα ασκήσει veto στη βοήθεια της ΕΕ προς το Κίεβο ύψους 50 δισ. ευρώ, εάν ο διάλογος δεν οδηγήσει σε αποτέλεσμα.
Σημείωσε ότι η Μπρατισλάβα θα λάβει αντίποινα εάν οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν εντός ενός διαστήματος 3-4 εβδομάδων.

Πρόταση AfD, να επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 2

Η συμπρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και υποψήφια για την καγκελαρία Alice Weidel
κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ομοσπονδιακό συνέδριο του κόμματος στη Σαξονική πόλη Riesa το Σάββατο (11/1/2025) ζήτησε από τις αρχές να θέσουν εκ νέου σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Κατά τη γνώμη της, η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού πρέπει να ξαναρχίσει.
«Απαιτούμε να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο Nord Stream», σημείωσε.
Νωρίτερα, η Bild ανέφερε, επικαλούμενη ερευνητικά στοιχεία, ότι η Weidel βρίσκεται στην κορυφή της δημοτικότητας μεταξύ των υποψηφίων για την καγκελαρία της Γερμανίας.
Το 24% των ερωτηθέντων είναι έτοιμη να τη στηρίξει στις γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου 2025.
Εν τω μεταξύ, το μέλος της Bundestag, Sevim Dagdelen (Sara Wagenknecht Union for Reason and Justice) είπε ότι οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν «χρηματικά δώρα» στο Κίεβο μετά την άρνησή του να συνεχίσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Παγκόσμιοι κίνδυνοι


Οι τελευταίες κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες «αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια να προκληθεί τουλάχιστον κάποια ζημιά στη ρωσική οικονομία, ακόμη και με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών στις παραμονές του τέλους της άδοξης θητείας του προέδρου Joe Biben στην εξουσία», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Το Sputnik έκανε έρευνα.
Αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσουν μια «στρατηγική ήττα της Μόσχας» ή να υπονομεύσουν τη ρωσική οικονομία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «θυσιάσουν» τα συμφέροντα «των ευρωπαίων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, που αναγκάζονται να στραφούν σε πιο ακριβές και ασταθείς αμερικανικές προμήθειες και στρέφονται κατά του δικού τους πληθυσμού», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025.
«Οι απόψεις των απλών Αμερικανών για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, που είχαν σημασία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου αγοράζονταν μέσω μεσαζόντων, μπορούν τώρα να αγνοηθούν», πρόσθεσε η Μόσχα.

Πώς μπορούν οι κινήσεις του Biden να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές;

- Προσωρινή διακοπή των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου και εξαναγκασμός της Ρωσίας να βρει εναλλακτικούς δρόμους, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ακριβές.
Όπως είπε ο βετεράνος ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός αναλυτής Tom Luongo την Παρασκευή (10/1) στο Sputnik, η Ρωσία είναι απλώς πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί από την αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν προσαρμογές τιμών θα ισχύσουν στην παγκόσμια αγορά μόλις προσαρμοστεί η Μόσχα στους νέους περιορισμούς.
Οι κυρώσεις της τελευταίας στιγμής του Biden για τη Ρωσία σχεδιάστηκαν για να παρασύρουν τον Trump και να πυροβολήσουν την Ευρώπη στα πόδια (ξανά)
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου (10,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), καταναλώνοντας μόνο 3,68 εκατομμύρια bpd (βαρέλια/ημέρα).
Το υπόλοιπο εξάγεται.
Οποιεσδήποτε αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από κυρώσεις θα ισχύουν για αυτά τα 7 εκατομμύρια bpd.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, το WTI κατά 3,58%, το Brent 3,69% και το καλάθι του OPEC 1,13%, σύμφωνα με το oilprice.com.

Τι σημαίνουν οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου;

Υψηλότερες τιμές για τη βενζίνη και, αν διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου, όλα όσα απαιτούν τη μεταφορά της βενζίνης, από τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης μέχρι υλικά κατασκευής.
Υψηλό κόστος παραγωγής - ειδικά σε περιοχές που δεν έχουν δική τους κύρια πηγή ενέργειας - όπως η ΕΕ.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας που πληρώνει ήδη το μπλοκ χάρη στην «υβριδική σύγκρουση» με τη Ρωσία στην Ουκρανία την έχουν ήδη φέρει αντιμέτωπη με ύφεση και ποσοστά αποβιομηχάνισης άγνωστα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η έλλειψη διαθέσιμης, οικονομικά βιώσιμης ενέργειας μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει ή να δικαιολογήσει επιθετικούς πολέμους για την ενέργεια, όπως έχουν δείξει οι συγκρούσεις που ηγούνται ή υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία και οι απειλές κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας.
Η Ρωσία σήμερα, ποια άλλη χώρα αύριο;
Η στοχοθέτηση ενός μεγάλου ενεργειακού παράγοντα όπως η Ρωσία μπορεί να υπονομεύσει περαιτέρω το πετροδολάριο, κάνοντας άλλους μεγάλους παραγωγούς να ανησυχούν για τη διαπραγμάτευση του αργού τους στο αμερικανικό νόμισμα αφού είδαν πόσο αυθαίρετα η Ουάσιγκτον μπορεί να μετατρέψει το αμερικανικό νόμισμα σε όπλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης