Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος της βρετανικής οικονομίας - Ο Starmer ψάχνει απεγνωσμένα σωσίβιο...

Ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος της βρετανικής οικονομίας - Ο Starmer ψάχνει απεγνωσμένα σωσίβιο...
Όλα συρρικνώνονται στη βρετανική οικονομία… ακόμη και οι Βρετανοί που πεθαίνουν από το κρύο
Το περασμένο καλοκαίρι, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανάρτησαν «πένθιμες σημαίες» αναφέροντας ότι η πρώην αυτοκρατορία έπεσε από τις δέκα κορυφαίες χώρες του κόσμου όσον αφορά το βιομηχανικό δυναμικό.
Το ευρύ κοινό τότε είτε θρηνούσε είτε χαιρόταν, αλλά στο σύνολό τους ήταν ικανοποιημένοι με το ίδιο το γεγονός.
Στις αρχές του 2025 έγιναν γνωστοί οι λόγοι για αυτό που συνέβη ή πιο συγκεκριμένα η δυναμική των γενικών διεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ - το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι τώρα 80% υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές - 50% υψηλότερο και όλα αυτά εν μέσω συνεχιζόμενων εξαγγελιών για την πιο προηγμένη πράσινη ενέργεια, το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον ταχύτερο ρυθμό εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.
Ακόμη και ένας φοιτητής γνωρίζει ότι η ενέργεια είναι η βάση υπολογισμού του πραγματικού τομέα, επομένως η δυτική κοινότητα εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα φοιτητικά όρια, προβλέπει περαιτέρω στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας, πτώση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται και υποβάθμιση της τον βιομηχανικό τομέα στο σύνολό του και τον πληθωρισμό.
Συμπλήρωμα της εικόνας ρεκόρ είναι η επικείμενη υποχρέωση αναχρηματοδότησης του αποθέματος του δημόσιου χρέους των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βασικό επιτόκιο 4,75%, το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών.

Η διαφορά

Μπορεί πολλοί να συγκρίνουν τους δείκτες με άλλες χώρες, ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά.
Όταν η Μεγάλη Βρετανία ηγήθηκε μιας σταυροφορίας κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το βασικό επιτόκιο εκεί ήταν 0,1%.
Επιπλέον, το Λονδίνο από πολλές απόψεις παραμένει το κέντρο του δυτικού χρηματοπιστωτικού κόσμου και δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα εναντίον του, εκτός φυσικά και αν θεωρείται τέτοια η διαχειριστική ιδιοφυΐα των διαρκώς μεταβαλλόμενων κυβερνήσεων.
Μπορεί κανείς να αστειευτεί ότι η νέα τάξη πραγμάτων είναι επίσης εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια του πολέμου στην Ουκρανία, ο όγκος των βρετανικών προϊόντων που παράγονται μειώνεται σταθερά, ξεπερνώντας μόλις τα 200 δισεκατομμύρια λίρες (259 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Βρετανία έχει ήδη ξεπεραστεί σε αυτόν τον τομέα από την αιώνια αντίπαλο Γαλλία , καθώς και από την Ιταλία και τη Ρωσία.

Ο ρόλος του Brexit

Αυτές οι διαδικασίες, φυσικά, δεν δρομολογήθηκαν χθες και εδώ αξίζει να γυρίσουμε το βιβλίο της μνήμης μας πίσω στο 2016, όταν έγινε το μισοξεχασμένο πλέον Brexit.
Το ερευνητικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεων CIDOB, με έδρα τη Βαρκελώνη, υπενθυμίζει τους κύριους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο αποφάσισε να εγκαταλείψει το φιλικό ευρωπαϊκό κοινό χώρο, στο οποίο εντάχθηκε το 1973.
Η Βρετανία κατηγορηματικά δεν ήθελε να υποτάξει τη δική της νομοθεσία στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ήλπιζε να ενισχύσει τους συνοριακούς και τελωνειακούς ελέγχους σε όλο το νησί.
Αρνήθηκε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες της ότι τα δισεκατομμύρια που εξοικονομήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναγκαστική γραφειοκρατία, κυρίως των επιχειρηματικών διαδικασιών.
Ήλπιζε να δημιουργήσει τη δική της ισχυρή αγορά εργασίας ρυθμίζοντας με ευαισθησία τις εισαγωγές μεταναστών εργαζομένων.
Επίσης στο Λονδίνο, θεωρήθηκε πιο σωστό εάν ο φόρος προστιθέμενης αξίας και άλλες εκπτώσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα παρέμεναν εξ ολοκλήρου στο βρετανικό ταμείο.

Ο ρόλος της Κίνας

Ο κινεζικός παράγοντας έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο Brexit.
Οι μεγιστάνες των πόλεων, διαθέτοντας μια εξαντλητική σειρά οικονομικών πληροφοριών, κατανοούσαν το αναπόφευκτο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Αποχωρώντας από την ΕΕ , το Λονδίνο βασιζόταν στην κυριολεξία να καθίσει στη μέση.
Δηλαδή πρώτον, να εμπλακεί σε μια περιορισμένη εμπορική αντιπαράθεση με το Πεκίνο και, δεύτερον, να προστατευτεί από την κινεζική επέκταση.
Για παράδειγμα, στη βιομηχανία μεταλλουργίας, όπου η Κίνα άρχισε να κάνει επιθετικά ντάμπινγκ στις αγορές της ΕΕ, καταλαμβάνοντας τη μισή αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Φυσικά, αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλουστευμένο κίνητρο, καθώς η σειρά των παρακινητικών λόγων ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη, αλλά μας επιτρέπει να καταλάβουμε σε τι βασίστηκε η προπαγάνδα, που σχεδιάστηκε για να πείσει τους συμπολίτες να ψηφίσουν υπέρ της εγκατάλειψης της Ευρώπης.

Το ενεργειακό πρόβλημα

Σε ενεργειακό επίπεδο, το Λονδίνο υπολόγιζε και σε ατομικό παιχνίδι, λυμένο από τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ας θυμηθούμε ότι κατά τη διάρκεια του ασυνήθιστα κρύου χειμώνα του 2021-2022 (όταν 14,5 χιλιάδες Βρετανοί πέθαναν από υποθερμία), το βασίλειο αγόρασε απευθείας υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, η Μεγάλη Βρετανία (μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες) ήταν ο κύριος χορηγός του ουκρανικού εθνικισμού, της εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών, που ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν ως εκπαίδευση εναντίον του Ντονμπάς και στη συνέχεια της Ρωσίας.
Εκπρόσωπος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη παραδέχτηκε ότι ο τότε πρωθυπουργός Boris Johnson απαγόρευσε ευθέως τις συζητήσεις με τη Μόσχα για οποιαδήποτε εκεχειρία.
Ο αντικαταστάτης του, Rishi Sunak, υποσχέθηκε στο Κίεβο 250 εκατ. λίρες για όπλα σε αντάλλαγμα για λίθιο και άλλα ουκρανικά κοιτάσματα.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Keith Starmer ακολουθεί την ίδια πορεία εξωτερικής πολιτικής, καταδικάζοντας όποιον αναφέρει ειρηνικούς τρόπους επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης.
Παρεμπιπτόντως, ακριβώς πριν από ένα χρόνο το Υπουργείο Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε μια εορταστική έκθεση με τίτλο «Τέταρτη επέτειος».
Διότι τον χειμώνα του 2024, το Λονδίνο διαβεβαίωσε ότι η εθνική οικονομία θα αναπτυσσόταν ταχύτερα από τη Γερμανία και τη Γαλλία και μέχρι το 2028 θα ξεπερνούσε ακόμη και την Ιαπωνία ως προς το ρυθμό και τον όγκο της σωρευτικής ανάπτυξης, καθιστώντας την τρίτη πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.
Αυτό γίνεται ακόμη πιο αστείο αν διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα του μεταποιητικού τομέα.
Η Μεγάλη Βρετανία κατέλαβε την όγδοη θέση στον κόσμο όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή.
Με μια υποσημείωση ότι αυτό ήταν το 2021, και μετά - πάλι ένα λαμπρό στατιστικό κενό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης