Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηλεκτροσόκ Rubio στην ΕΕ: Το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί με το ευρωπαϊκό embargo στην αγορά όπλων από ΗΠΑ - Παγιδεύτηκε η Ευρώπη

Ηλεκτροσόκ Rubio στην ΕΕ: Το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί με το ευρωπαϊκό embargo στην αγορά όπλων από ΗΠΑ -  Παγιδεύτηκε η Ευρώπη
Η Ουάσινγκτον είναι θυμωμένη με τον σχεδιασμό των Ευρωπαίων να μειώσουν τις αγορές όπλων από ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές αμερικανικών όπλων, αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.
Τον Μάρτιο 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη της Ένωσης να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και να συγκεντρώσουν πόρους για κοινά αμυντικά έργα στη διαδικασία προετοιμασίας της ΕΕ για τη μείωση της στρατιωτικής συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπό τον Trump.
Ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ενδέχεται να «μειώνουν τον ρόλο μη ευρωπαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ» στον επανεξοπλισμό των χωρών της ΕΕ.

Μήνυμα Rubio στην Ευρώπη

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio σε μια συνάντηση στις 25 Μαρτίου είπε στους ομολόγους του από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να συμμετέχουν στην πώληση όπλων σε χώρες της ΕΕ, επισείοντας εκ νέου την απειλή της αμερικανικής αποχώρησης από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ένας Bορειοευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνάντηση με τον Rubio, μετέφερε μήνυμα Αμερικανών αξιωματούχων ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός από τις αγορές όπλων της ΕΕ θα θεωρηθεί απαράδεκτος.

Οποιαδήποτε εξαίρεση αμερικανικών εταιρειών από ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς θα γίνει «αρνητικά αντιληπτή από την Ουάσιγκτον», τόνισε.
Πηγή στο State Department είπε πως ο Rubio θέλει να θέσει ξανά αυτό το θέμα στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.
Ο Rubio σχεδιάζει να συζητήσει το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, όπου θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, είπε στο Reuters αξιωματούχος του State Department.
Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να μειώσουν την αγορά αμερικανικών όπλων λόγω της κριτικής του Trump στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ξεκινήσει ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της, με στόχο την αποτροπή της Ρωσίας και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Τα πρώτα βήματα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Trump, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία και της χαλάρωσης της πίεσης στη Μόσχα, έχουν ενοχλήσει βαθιά τους Ευρωπαίους συμμάχους, ωθώντας πολλούς να αναρωτηθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αξιόπιστος εταίρος.

Προειδοποίηση Trump: Η δέσμευσή μου στο ΝΑΤΟ δεν είναι απόλυτη

Ο Trump προέτρεψε τους Ευρωπαίους συμμάχους να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι η δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ δεν είναι απόλυτη.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με έναν άλλο στόχο της κυβέρνησης Trump που είναι το άνοιγμα των ξένων αγορών στους κατασκευαστές των ΗΠΑ.
Η εξοπλιστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέσα Μαρτίου, με την ονομασία ReArm Europe, περιλαμβάνει ένα σχέδιο 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ που θα δαπανηθούν σε αμυντικά έργα.
Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δηλώνουν υπέρ μιας πιο πανευρωπαϊκής προσέγγισης στον τομέα της άμυνας.

Ο φόβος των Ευρωπαίων

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα όπλα που έχουν στα οπλοστάσιά τους οι χώρες της ΕΕ σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και συχνά εξακολουθούν να συντηρούνται από αμυντικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο φόβος των Ευρωπαίων είναι ότι μπορεί να έχουν μυστικούς «διακόπτες αδράνειας» που θα τους απενεργοποιήσουν εάν γίνουν προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που η Ουάσιγκτον αντιτίθεται.
Τέτοιες φήμες κυκλοφορούν από τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, αλλά έχουν πάρει μια νέα τροπή, δεδομένης της καταδίκης της Δυτικής Ευρώπης από την κυβέρνηση Trump, καθώς και των ειρηνευτικών προτάσεών της στη Ρωσία και την Κίνα.
Αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα στην ομιλία του αντιπροέδρου JD Vance στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον Φεβρουάριο όπου δήλωσε ότι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης είναι «η απειλή από μέσα» και όχι η Ρωσία ή η Κίνα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησύχησαν επίσης όταν ο πρόεδρος Donald Trump απέσυρε προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια από το Κίεβο, αφού ο Volodymyr Zelensky συγκρούστηκε μαζί του κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα.
«Αν δουν πώς αντιμετωπίζει ο Trump με τον Zelensky, θα πρέπει να ανησυχήσουν», δήλωσε στους Financial Times ο Mikael Grev της σουηδικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Avioniq Awareness, που ειδικεύεται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικά αεροσκάφη.
«Οι σκανδιναβικές και οι βαλτικές χώρες πρέπει να σκεφτούν: θα κάνει το ίδιο σε εμάς;», πρόσθεσε.

Εξάρτηση από ΗΠΑ

Η ύπαρξη μυστικών διακοπτών αδράνειας δεν έχει ποτέ αποδειχθεί, αλλά είναι σίγουρα δυνατή.
Ο Richard Aboulafia από την Ann Arbor της εταιρείας συμβούλων αεροπορίας AeroDynamic Advisory με έδρα το Μίσιγκαν είπε ότι, δεδομένου ότι τα όπλα θα μπορούσαν θεωρητικά να απενεργοποιηθούν «με λίγο κώδικα λογισμικού», μια τέτοια πιθανότητα «υπάρχει».
Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη μπορεί να μην είναι οι μυστικοί κωδικοί, αλλά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για ανταλλακτικά και συντήρηση.
Περίπου το 55% του εισαγόμενου στρατιωτικού εξοπλισμού που αγοράστηκε στην Ευρώπη μεταξύ 2019 και 2023 προήλθε από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία.
Για παράδειγμα, περισσότερα από τα μισά από τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς –αυτά που είναι υπερσύγχρονα– που βρίσκονται σε υπηρεσία σε όλη την Ευρώπη κατασκευάστηκαν στις Η.Π.Α.
Όλα αυτά τα αμερικανικής κατασκευής όπλα εξαρτώνται από την αδιάλειπτη παροχή ανταλλακτικών, πυρομαχικών και ενημερώσεων λογισμικού από τις ΗΠΑ προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Ορισμένος πιο εξελιγμένος εξοπλισμός αποστέλλεται επίσης τακτικά πίσω στις ΗΠΑ για συντήρηση.
Εκτός από αυτό, οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης εξαρτώνται πλήρως από την υποστήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά τις επικοινωνίες και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς και για τις πληροφορίες, την επιτήρηση, το λογισμικό και την αναγνώριση.

Διάσπαση Ευρώπης-ΗΠΑ

Η στρατιωτική συμμαχία, η οποία ήταν το θεμέλιο της παγκόσμιας ασφάλειας τα τελευταία 80 χρόνια, φαινόταν αδιανόητη μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη τόσο από μια ανανεωμένη απειλή στη Μόσχα όσο και από την αβεβαιότητα σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον, οι ευρωπαίοι πολιτικοί είναι πιθανό να αρχίσουν να επαναξιολογούν αυτήν την εξάρτηση.
Ένα μόνο παράδειγμα των νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η απειλή που έκανε ο Trump να προσαρτήσει το έδαφος της Γροιλανδίας – με τη βία, εάν χρειαστεί.
Η Δανία έχει πει ότι θα προετοιμάσει το νησί για να αμυνθεί από πιθανή επίθεση των ΗΠΑ, ενισχύοντας την παρουσία της δανικής αεροπορίας εκεί.
Δεδομένου ότι η Βασιλική Αεροπορία της Δανίας πετά μαχητικά αμερικανικής κατασκευής F-35, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για τη Δανία να τα αναπτύξει εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ σε περίπτωση σύγκρουσης.
Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν «διακόπτες αδράνειας», αν οι αμυντικοί εργολάβοι των ΗΠΑ σταματούσαν να παρέχουν ενημερώσεις συντήρησης και λογισμικού, το αεροσκάφος δεν θα συνέχιζε να πετάει για πολύ.
Ακόμη και αυτά τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εγχώρια στην Ευρώπη εξαρτώνται από ασφαλή συστήματα επικοινωνιών και πλοήγηση GPS που παρέχονται από τις Η.Π.Α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania