Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τιμωρούν οι αγορές ομολόγων - Η Βρετανία θα συντριβεί από κρίση χρέους χειρότερη της Ελλάδας λόγω δασμών και ελλειμμάτων

Τιμωρούν οι αγορές ομολόγων - Η Βρετανία θα συντριβεί από κρίση χρέους χειρότερη της Ελλάδας  λόγω δασμών και ελλειμμάτων
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βρετανίας υπενθυμίζει την πορεία προς την κατάρρευση της Ευρωζώνης, όταν οι αγορές ομολόγων στράφηκαν επιθετικά εναντίον της Ελλάδας καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι η χώρα βρισκόταν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό
Ο εμπορικός πόλεμος του Donald Trump και η δεινή δημοσιονομική θέση της χώρας κινδυνεύουν να βυθίσουν τη Βρετανία σε μια κρίση χρέους ελληνικού τύπου, προειδοποίησαν οι επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph στις 6 Απριλίου 2025.
Μια πιο αδύναμη οικονομική παραγωγή σε συνδυασμό τα αρνητικά δημοσιονομικά στοιχεία που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκουν τη Βρετανία εκτεθειμένη σε μια «αρνητική σπείρα» οικονομικής αναπτυξης παρόμοια με την κατάρρευση του ελληνικού χρέους πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο.
Ο Neil Robson, επικεφαλής για τις μετοχες στην Columbia Threadneedle, δήλωσε ότι το χρέος των 2,7 τρισεκατομμυρίων λιρών της Βρετανίας, που ξεπερνά το μέγεθος της οικονομίας, την αφήνει ευάλωτη στο νέο καθεστώς των εμπορικών σχέσεων καθώς οι δασμοί του Trump αυξάνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.
Επισήμανε ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Βρετανίας υπενθυμίζει την πορεία προς την κατάρρευση της Ευρωζώνης, όταν οι αγορές ομολόγων στράφηκαν επιθετικά εναντίον της Ελλάδας καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι η χώρα βρισκόταν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
«Μπορείς να είσαι όσο χρεωμένος θέλεις αρκεί η ονομαστική σου ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιό σου.
Αλλά αν ποτέ η ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ σταματήσει -όχι μόνο σε προσωρινή βάση- κάτω από το κόστος των τόκων, τότε βρίσκεστε σε μια πραγματική αρνητική σπείρα και μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα.
Το είδαμε με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης», σημείωσε.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-04-06_155955.png

Οι αναταράξεις στις αγορές...

Η προειδοποίηση έρχεται αφότου οι δασμούς της λεγόμενης «ημέρας της απελευθέρωσης» του Donald Trump εξαΰλωσαν» 5 τρισεκατομμύρια δολάρια (3,8 τρισεκατομμύρια λίρες) από τα παγκόσμια χρηματιστήρια και οδήγησαν σε αρνητική αναθεώρηση τις προβλέψεις για την ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.
Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είχε υποστηρίξει μέτρα για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη για να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο χρέος της Βρετανίας τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά μια αναμενόμενη οικονομική ύφεση από τον εμπορικό πόλεμο του προέδρου των ΗΠΑ καθιστά αυτό το σχέδιο αλυσιτελές. 
Ο Trymp υιοθέτησε έναν βασικό δασμό 10% σε όλα τα κράτη , φτάνοντας μέχρι και το 50%.
Αν και η Βρετανία γλίτωσε με το σταθερό επιτόκιο του 10%, η έκθεσή της σε μια παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πιθανό να μετριαστούν και θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση για το βρετανικό χρέος, γνωστό ως gilts, το οποίο αγοράζεται και πωλείται από παγκόσμιους επενδυτές.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-04-06_160610.png
«Διπλό χτύπημα»

Ο Bruno Schneller, ο διευθύνων εταίρος της Erlen Capital Management, προειδοποίησε ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου εάν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο οικονομικό σχέδιο της Reeves.
«To blitzkrieg των δασμών Trump κινδυνεύει να προκαλέσει ένα παγκόσμιο σοκ οικονομικής στασιμότητας – και για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή είναι μια συνταγή για μια κρίση χρέους», σημείωσε.
«Η βραδύτερη ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και η έντονη διακύμανση στη συμπεριφορά των επενδυτών θα μπορούσαν από κοινού να ωθήσουν το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου υψηλότερα στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Αυτό δεν είναι μόνο η επίπτωση του εμπορικού πολέμου, είναι το είδος του εξωτερικού σοκ που μπορεί να προκαλέσει κραχ τις ήδη εύθραυστες αγορές χρέους».
Πρόσθεσε: «Οι δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν διπλό πλήγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο – αναχαίτιση της παγκόσμιας ανάπτυξης με ταυτόχρονη άνοδο του πληθωρισμού.
Αυτός είναι ένας εφιάλτης για κάθε υπουργό Οικονομικών που προσπαθεί να σταθεροποιήσει το χρέος.
Εάν οι αγορές απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοσιονομική πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σίγουρο ένα μαζικό ξεπούλημα στα ομόλογα».

Ακολουθεί μια δραματική εβδομάδα για την παγκόσμια οικονομία, αφού η κλίμακα των δασμών Τrump αιφνιδίασε τις αγορές.
Η αναταραχή ώθησε την επενδυτική τράπεζα JP Morgan να αυξήσει τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης φέτος στο 60% από 40%, καθώς ο πανικός των επενδυτών τάραξε τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.
Αν και τα βρετανικά ομόλογα έχουν ενισχυθεί μέχρι στιγμής από τους δασμούς του Trump, οι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα.
«Εάν ο Trump δεν ανακρούσει πρύμνα στην πορεία, αυτή η κρίση θα επηρεάσει πολλούς διαφορετικούς τομείς στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Harald Berlinicke, συνεργάτης της Sarnia Asset Management.

Κίνδυνος για μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων

Το ζοφερό μήνυμα έρχεται λίγο αφότου η υπουργός μείωσε τα επιδόματα πρόνοιας για να αποκαταστήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών στο εαρινό τρίμηνο.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποίησε ότι σε ένα χειρότερο σενάριο, που θα περιελάμβανε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο υπάρχει ο κίνδυνος να εξαλείψει όλο το «μαξιλάρι» που είχε αφήσει η ίδια ενάντια στους δημοσιονομικούς κανόνες της.
Αυτό σημαίνει ότι μετά από έναν προϋπολογισμό ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων λιρών που αυξάνει τους φόρους τον Οκτώβριο, η Reeves μπορεί να αναγκαστεί  σε περισσότερες αυξήσεις φόρων το φθινόπωρο.
Ο Trump υποσχέθηκε να επιμείνει στους επιθετικούς δασμούς του παρά το λουτρό αίματος της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, επιμένοντας ότι «πάνε πολύ καλά» και ότι η οικονομία «θεραπεύεται».
Η αναταραχή θα ήταν «κάτι που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό», είπε ο κ. Robson.
«Οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν σαφώς αυξηθεί.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα υπάρξει ύφεση αυτή τη στιγμή.

Είναι δύσκολο να δούμε ποια είναι η λύση εκτός αν η Αμερική υποχωρήσει σε αυτό», είπε.

Στο κόκκινο οι επιχειρήσεις

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή που πολλές βρετανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες όσον αγορά τα υψηλά επιτόκια, τη φορολογική επιδρομή 26 δισεκατομμυρίων λιρών για τους εργοδότες που τίθενται σε ισχύ την Κυριακή 6 Απριλίου και την αδύναμη ανάπτυξη.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε ήδη πέσει κατά το ένα τρίτο αναμεσα στα μέσα και το τέλος του 2024, σύμφωνα με την ADS.
Η εμπορική ένωση για την αεροδιαστημική, την άμυνα, την ασφάλεια και το διάστημα προειδοποίησε ότι οι μισές επιχειρήσεις σχεδίαζαν να μειώσουν τις επενδύσεις φέτος.
Η Aimie Stone, επικεφαλής οικονομολόγος της ADS, επισήμανε ότι η έρευνα «θα πρέπει να λειτουργεί ως προειδοποιητικό σήμα ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρά ρήγματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης