Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απέλπιδα προσπάθεια της ΕΕ να διεισδύσει στην κεντρική Ασία... για να διεμβολίσει τη Ρωσία

Απέλπιδα προσπάθεια της ΕΕ να διεισδύσει στην κεντρική Ασία... για να διεμβολίσει τη Ρωσία
Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εμποδίζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 12 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς τις μεταφορές, την ενέργεια, την επεξεργασία ορυκτών πόρων και τις δορυφορικές επικοινωνίες.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής "Κεντρική Ασία - Ευρωπαϊκή Ένωση" που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη.
Το σημερινό ενδιαφέρον της ΕΕ για την Κεντρική Ασία οφείλεται όχι μόνο στους πόρους και το μεταφορικό δυναμικό της περιοχής, αλλά και στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση, με τους εμπορικούς πολέμους και τις πολιτικές διαφωνίες να ωθούν την ΕΕ να αναζητήσει νέες συμμαχίες, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.
Η ιστορική πρώτη σύνοδος κορυφής "Κεντρική Ασία - Ευρωπαϊκή Ένωση" ολοκληρώθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 4 Απριλίου.
Υπό την προεδρία του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev, οι ηγέτες της περιοχής συναντήθηκαν με αξιωματούχους της ΕΕ - Antonio Costa και Ursula von der Leyen. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη κοινή δήλωση εταιρικής σχέσης, η οποία περιγράφει μια ευρεία δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο την οικονομική, ανθρωπιστική και τεχνολογική συνεργασία των δύο περιοχών.
Η Ursula von der Leyen υπογράμμισε τέσσερις βασικούς τομείς συνεργασίας: τον διακασπιακό διάδρομο, την εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών, την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και την ψηφιοποίηση.
Σημείωσε επίσης τις σημαντικές δυνατότητες εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κεντρικής Ασίας σε αυτούς τους τομείς.

Περιορισμένη αποτελεσματικότητα

Ο Stanislav Prichin, επικεφαλής του τομέα της Κεντρικής Ασίας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Κεντρικής Ασίας - ΕΕ είναι κάπως περιορισμένης αποτελεσματικότητας.
Θεωρεί αβάσιμη τη δήλωση της von der Leyen σχετικά με τη διάθεση 10 δισ. ευρώ για τον διακασπιακό διάδρομο το 2024.
Πρώτον, η ΕΕ δεν έχει διαθέσει τέτοια κονδύλια.
Το 1,5 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί προηγουμένως ήταν πιστωτικές εγγυήσεις και όχι άμεσες επενδύσεις.
Δεύτερον, η κύρια εμπορική ροή μεταξύ της ΕΕ και της Κεντρικής Ασίας εξακολουθεί να περνά από τη Ρωσία λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των λιμανιών της Κασπίας. "Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα: η ιδεολογική κρίση της ΕΕ, η ουκρανική σύγκρουση και οι εσωτερικές διαφωνίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνεργασία με την Κεντρική Ασία δεν αποτελεί βασική εστίαση.
Οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εμποδίζουν επίσης τις επενδυτικές ευκαιρίες, αν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι ήδη παρούσες στον τομέα των πρώτων υλών της περιοχής.
Η γεωγραφική απόσταση και οι ιδεολογικές διαφορές αποτελούν πρόσθετους περιοριστικούς παράγοντες.
Ο πιο άμεσος δρόμος για την αλληλεπίδραση παραμένει μέσω της Ρωσίας, η οποία είναι πλέον πολιτικά ανεπιθύμητη, αν και στην πραγματικότητα όλα συνεχίζουν να λειτουργούν.
Πολιτικά και ιδεολογικά, οι περιοχές βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πραγματική στρατηγική αλληλεπίδραση μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως εκ τούτου, παρά την καλογυαλισμένη ρητορική και τον επίσημο τόνο των επίσημων δηλώσεων, η ΕΕ και η Κεντρική Ασία δεν έχουν γίνει ακόμη πραγματικοί στρατηγικοί σύμμαχοι", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στην εφημερίδα.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης