Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκηνικό διάλυσης στη ΝΕΡΙΤ - Νέα παραίτηση από το Εποπτικό Συμβούλιο με νέες καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις

tags :
Σκηνικό διάλυσης στη ΝΕΡΙΤ - Νέα παραίτηση από το Εποπτικό Συμβούλιο με νέες καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις
Τέλος από το Εποπτικό Συμβούλιο ο Ανδρέας Ζούλας μετά τους Μορώνη - Μακρυδημήτρη
Τουλάχιστον ασυνεπής μπορεί να χαρακτηριστεί - με τον πλέον επιεική όρο - η κυβέρνηση ως προς τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και σοβαρής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ.
Η κυβέρνηση, η οποία είχε ορίσει και υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είχε δεσμευτεί ότι ο διάδοχος της ΕΡΤ, η οποία διαλύθηκε αίφνης μέσα στον μεταρρυθμιστικό «πυρετό» του Ιουνίου του 2013, η ΝΕΡΙΤ, θα ήταν παράδειγμα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας, μακριά από κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Η ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ήταν ένας νέος, σύγχρονος, απόλυτα ανεξάρτητος φορεάς που καμία σχέση δεν θα είχε με τις σπατάλες του παρελθόντος ή με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί του οράματος τους να καταστήσουν τη ΝΕΡΙΤ … BBC.
Μέσα σε λίγους μόλις μήνες οι «κορώνες» της κυβέρνησης αποδείχθηκαν παραφωνίες.
Ύστερα από τις παραιτήσεις των Ροδόλφου Μορώνη και Αντώνη Μακρυδημήτρη – τις οποίες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απέδωσε σε ανικανότητα – σήμερα ήταν η σειρά του Ανδρέα Ζούλα να υποβάλλει την παραίτηση από αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.
Στην ανακοίνωση της παραίτησης του ο κ.Ζούλας πέρα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα στη δημόσια τηλεόραση, καυτηριάζει το ότι ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη απόφαση αποδοκιμασίας των συγκεκριμένων κυβερνητικών πρακτικών, αυτή ούτε δημοσιοποιήθηκε δια της επισήμου οδού στα ΜΜΕ, ούτε αναρτήθηκε στα Διαδίκτυο.
Μάλιστα ο κ.Ζούλας επικαλείται ως «τελικό λόγο» της παραίτησής του εκφράζοντας την ελπίδα του με την αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου που επιφέρει η επιλογή του «να αντιληφθεί έστω και τώρα η κυβέρνηση την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια».
Κατόπιν της παραίτησης αυτής, το Εποπτικό Συμβούλιο μένει με τρία μέλη, όταν ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ ορίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα από πέντε.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης είναι το εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της 1ης τρέχοντος μηνός κατέστησα σαφές ότι πρόθεσή μου ήταν να παραιτηθώ και να δημοσιοποιήσω τους λόγους παραίτησής μου – αμετάκλητης αυτή τη φορά – αν δεν κάναμε ούτε και τώρα το εκ του νόμου επιβαλλόμενο καθήκον μας, να καταγγείλουμε και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.  Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξα με απόλυτη επάρκεια και με στοιχεία τόσο τις κυβερνητικές  παρεμβάσεις, όσο και τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες, η συλλειτουργία των οποίων μετατρέπει τη ΝΕΡΙΤ από φορέα ενημέρωσης σε όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.
Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική. Αγνοώ τους  μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου.
Το Εποπτικό Συμβούλιο  δεν έχει προορισμό την συγκάλυψη των εσφαλμένων κυβερνητικών επιλογών, ούτε την εξυπηρέτηση πολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της οργανώσεως της ΝΕΡΙΤ καθήκον του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να εξασφαλίσει τη σωστή οργάνωσή της σε δημόσιο φορέα ενημέρωσης. Και, υπογραμμίζοντας στους νεόκοπους της δημοσιογραφικής- πολιτικής λειτουργίας, ότι ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες, καλώ και όσα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου συμμερίζονται τις απόψεις μου, να πράξουν το ίδιο. Ήδη και μόνο η παραίτησή μου συνεπάγεται κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό, κατά τον ιδρυτικό της ΝΕΡΙΤ νόμο, δεν μπορεί να υφίσταται με τέσσερα μόνο μέλη. Η δε διάλυση και πολύ περισσότερο η αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου, είναι η ύστατη πράξη μας που μπορεί να κάνει την Κυβέρνηση να αντιληφθεί έστω και τώρα την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια.
Με εκτίμηση
Ανδρέας Χ. Ζούλας
Δημοσιογράφος»

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης