Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η Delta, μίνι lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά – Διασωληνωμένοι και νέοι 18 – 39 ετών

Σαρώνει η Delta, μίνι lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά – Διασωληνωμένοι και νέοι 18 – 39 ετών
Θετική ένδειξη η υποχώρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού (Rt)
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Σαρώνει την Ελλάδα η μετάλλαξη Delta και πλέον το βλέμμα κυβέρνησης και ειδικών είναι στο πώς θα πορευτεί η επιδημία από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, όταν και θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από την αυξημένη κινητικότητα και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Αν και στις θετικές εξελίξεις συγκαταλέγεται τόσο η υποχώρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού (Rt) – στο 1,05 από 1,38 που ήταν στις 14/7 – όσο και τα μειωμένα κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενες Τετάρτες – χθες καταγράφηκαν 2.856 κρούσματα -, οι ειδικοί ανησυχούν για την εξέλιξη της επιδημίας και για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, αναφέροντας πως τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται ο αριθμός των νέων ανθρώπων ηλικίας 18 – 39 που είναι διασωληνωμένοι και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τα αυξημένα κρούσματα σε πολλά νησιά.
Μάλιστα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει τοπικά lockdown και περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που είχαν επιβληθεί στη Μύκονο, σε Ζάκυνθο και Χανιά, αρχής γενομένης από τις 06:00 αύριο Παρασκευή 6/8.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί από το Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα οι περισσότεροι πολίτες από τις διακοπές τους και να επανεκκινήσει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ήδη υπάρχουν οι προβλέψεις ακόμα και για 5.000 κρούσματα ημερησίως στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η εμβολιαστική εκστρατεία κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν λίγο περισσότεροι από 42.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 13.801 αφορούσαν την πρώτη δόση.

Μίνι lockdown σε Ζάκυνθο, Χανιά

Περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με αυτά που είχαν επιβληθεί στη Μύκονο, επιβάλλονται από τις 06:00 αύριο Παρασκευή 6/8 σε Ζάκυνθο και Χίο.
Μετά από εισήγηση της υποεπιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων, οι οποίες και μεταφέρονται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (+69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση).
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκεότι από αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου θα ισχύουν:
• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
• Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Όπως αναφέρεται, τα μέτρα αυτά θα είναι σε ισχύ εώς την Παρασκευή 13/8.

Τσακρής: Πολύ μεγαλύτερο επιδημιολογικό κύμα από φθινόπωρο – Δεν θα αποφύγουμε μέτρα

Την εκτίμηση πως θα είναι πολύ μεγαλύτερο το επιδημιολογικό κύμα από το φθινόπωρο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν θα αποφύγουμε νέα μέτρα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής είπε πως ήδη βλέπουμε 2.500 και 3.000 περιστατικά την ημέρα, οπότε, όπως είπε, «το φθινόπωρο θα ξεκινήσει με πολύ πιο ψήλο baseline απ’ ό,τι πέρυσι, κάτι που θα τροφοδοτήσει λογικά νέο, πολύ μεγαλύτερο επιδημιολογικό κύμα».
«Δεν θα αποφύγουμε το φθινόπωρο μέτρα όπως η τηλεργασία.
Το βλέπουμε αυτό ήδη στις ΗΠΑ.
Γυρίζουν σε υβριδικά μοντέλα σκέφτονται και άλλες λύσεις» είπε ο κ.Τσακρής.
«Φαντάζεστε τι θα γινόταν σήμερα αν δεν είχαμε τους εμβόλια;
Μειώνουν δραστικά λοιμώξεις, νοσηλείες» ανέφερε ο κ.Τσακρής.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Υπάρχει πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου

Τη θέση πως υπάρχει πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος σημείωσε πως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί.
«Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας όπλο, αλλά όχι το μοναδικό» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κτλ.
Όπως είπε, τα πράγματα προβλέπονται δύσκολα για τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των εκδρομέων.
«Εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και ξεπεράσουν το 60% των πλήρως εμβολιασμένων, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επιβράδυνση της αύξησης» επεσήμανε ο κ.Σαρηγιάννης.

Βασιλακόπουλος: Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις – Διασωληνωμένοι άνθρωποι ηλικίας 18 – 39 ετών

Στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος για ακόμα μια φορά υποστήριξε πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.
«Πριν 5 ημέρες είχαμε συνανθρώπους μας ηλικίας 18-39 ετών οι οποίοι ήταν διασωληνωμένοι.
Τώρα έχουμε 11.
Δηλαδή μέσα σε 5 ημέρες υπήρξαν 6 καινούργιες εισαγωγές και 2 θάνατοι ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.
Και οι νέοι είναι ευάλωτοι και αν νοσήσουν πολύ θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους τέτοιων ηλικιών.
Είναι τραγικό να θρηνήσουμε νέους από κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε.
Δεν μπορούμε να ξαναγλεντήσουμε όπως παλιά αυτό πρέπει να το συμφωνήσουμε σαν κοινωνία.
Τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστούμε, σίγουρα», επεσήμανε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι όταν ο ανεμβολίαστος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει ο ιός.
«Χθες μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν 200 εισαγωγές, μέσα στο κατακαλόκαιρο» είπε ο καθηγητής, ο οποίος ζήτησε να απαγορευτούν δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες όπως η νυχτερινή διασκέδαση όπως την ξέρουμε.

Μείωση του δείκτη αναπαραγωτής (Rt), μείωση κρουσμάτων

Ανεπαίσθητη υποχώρηση της επιδημίας προκύπτει από τη χθεσινή 4/8 έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα 2.856 νέα κρούσματα σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες Τετάρτες, κατόπιν όμως περισσότερων ελέγχων.
Ενδεικτικά, στις 14 Ιουλίου, 72.568 έλεγχοι κορωνοϊού είχαν εντοπίσει 2.938 νέες λοιμώξεις ενώ τα χθεσινά τεστ έφτασαν τα 87.839.
Τις πτωτικές τάσεις αποτυπώνει καλύτερα ο σημαντικότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου COVID-19 (Rt), ο οποίος σήμερα εκτιμάται στο 1,05 μέσα από μια συνεχή καθοδική πορεία, από το 1.38 στις 14 Ιουλίου και σταδιακά στο 1.23 και 1.16 την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρβαση της μονάδας σημαίνει κατάσταση συναγερμού και απαιτεί ετοιμότητα για την πρόληψη μιας απευκταίας επιδημικής εκτροπής.
Παρά τη μείωση στον δείκτη, το εύρος του στο 0.98 – 1.10 μαρτυρά ότι ο ιός είναι παρών σε όλη την επικράτεια.

200 εισαγωγές στα νοσοκομεία

Η μεγάλη διασπορά αποτυπώνεται στις 72 περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) που μοιράζονται τα χθεσινά νέα κρούσματα όσο και στην αύξηση των κόκκινων περιοχών στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στις οποίες από σήμερα συμπεριλαμβάνονται οι Π.Ε. Φθιώτιδας, Λακωνίας και Κιλκίς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο επιδημικό κύμα κατάφερε να «σπάσει» ως αναμενόταν το φράγμα των 13.000 θανάτων λόγω κορωνοϊού, φτάνοντας τους 13.013 μετά τους τελευταίους 16, καθώς και τις 200 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας.
Οι 204 χθεσινές, διπλάσιες συγκριτικά με τρεις εβδομάδες πριν, προοικονομούν την αναπόφευκτη πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας αν δεν επιτευχθεί σύντομα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Ήδη οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό ξεπερνούν τους 1.500, με μοναδική ανακούφιση σήμερα τους 192 διασωληνωμένους, αυξημένοι μόλις κατά έναν.

Ο κορωνοϊός σφυροκοπά τα νησιά - «Κόκκινη» η Κρήτη, πρώτη σε θετικότητα η Τήνος

Μια ανάσα από τα 300, στα 297, βρέθηκαν χθες τα κρούσματα στην Κρήτη (128 στην ΠΕ Ηρακλείου, 18 στην Π.Ε. Λασιθίου, 44 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 107 στην Π.Ε. Χανίων).
Ιδιαίτερα η ΠΕ Ρεθύμνου παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 26 Ιουλίου - 1 Αυγούστου 2021, στο 3,30%.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας για το παραπάνω χρονικό διάστημα ανήκουν σε νησιά, με κορυφαία την Τήνο στο 4,66% και έπειτα Χίο (3,75%), Νάξο (3,51%), Μύκονο (3,27%) και Ιθάκη, στην οποία μάλιστα το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 3,10% από 0,46% την εβδομάδα 19 Ιουλίου - 25 Ιουλίου 2021.
Η έκρυθμη επιδημιολογική κατάσταση στα νησιά αποτυπώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες από το υψηλό επιδημιολογικό τους φορτίο αναφορικά με τα νέα κρούσματα και την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.
Οι δύο επιδημιολογικοί δείκτες κατ' αντιστοιχία είναι στα 4 και 43,38 στην ΠΕ Άνδρου, 18 και 44,16 στην ΠΕ Ζακύνθου, 16 και 84,73 στην ΠΕ Θήρας, 4 και 40,48 στην ΠΕ Ιθάκης, 14 και 47,53στην ΠΕ Καλύμνου, 1 και 25,57 στην ΠΕ Κέας-Κύθνου, 10 και 29,07 στην ΠΕ Κω, 28 και 32,39 στην ΠΕ Λέσβου, 5 και 28,97 Λήμνου, 5 και 21,1 στην ΠΕ Λευκάδας, 7 και 81,06 στην ΠΕ Τήνου και 98 και 81,78 στην ΠΕ Ρόδου.
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι ΠΕ Νάξου (22 και 105,58), Πάρου (23 και 154,09) και, κυρίως, Μυκόνου (30 και 296,03).
Τέλος, στην Αττική εντοπίζονται τα 830 από το σύνολο νέων λοιμώξεων κορωνοϊού, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 189 από το Κέντρο, 103 από την Ανατολική Αττική, 133 από τα Βόρεια Προάστια, 37 από τη Δυτική Αττική, 112 από τα Δυτικά και 99 από τα Νότια Προάστια, 140 από τον Πειραιά και 17 από τις Νήσους.

Στους 13.013 οι νεκροί

Στους 13.013 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 4/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856,
εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
x1_9.jpg
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,05 (95% Crl: 0,98 - 1,10)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (χθες 191).

x2_7.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.820 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43,66%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis4_8.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης