Σε εφαρμογή από σήμερα, Κυριακή 19/12, οι νέοι περιορισμοί για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα- Σε ισχύ έως 10 Ιανουαρίου 2022
(Συνεχές upd) Μπορεί να βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης η πανδημία στη χώρας μας, όπου σήμερα επικρατεί η μετάλλαξη Delta, ωστόσο αυτό που πλέον προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι το νέο στέλεχος του κορωνοιού, η παραλλαγή Omicron, που εκτιμάται ότι είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα μετά τις γιορτές.
Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη Omicron, κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να καθυστερήσει όσο γίνεται η επικράτησή της και μέχρι τότε να έχει κερδηθεί χρόνος για τους εμβολιασμούς και την ύπαρξη περισσότερων δεδομένων, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά γενικό lockdown, αλλά θα ληφθούν όποια μέτρα χρειαστούν.
Στο μεταξύ, η Delta που κυριαρχεί στη χώρα και πλέον βρίσκεται σε ύφεση, ήδη προκαλεί υπερδιπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί υπό πίεση και με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί, αλλά και τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας καθώς η υπερμεταδοτική παράλλαξη Omicron διασπείρεται στην χώρα, όπως άλλωστε υποδηλώνουν τα πολλά «ορφανά» κρούσματα.
Μάλιστα, οι ειδικοί αναμένουν τσουνάμι μολύνσεων και θανάτων λόγω της μετάλλαξης Omicron, που επηρεάζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ζητώντας μέτρα που θα αφορούν όλους, ενώ κάνουν λόγο για έναν δύσκολο Ιανουάριο.
Η νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας που θα οφείλεται στη μετάλλαξη Omicron, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο και θα κλιμακωθεί τους επόμενους δύο μήνες.
Στο μεταξύ, πολλά από τα 17 κρούσματα της Omicron που έχουν επιβεβαιωθεί (τα περισσότερα στην Κρήτη αλλά και σε Αττική και Λακωνία), δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδια στο εξωτερικό ούτε έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
Και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των Χριστουγέννων και ότι η μόνη πρόβλεψη θα είναι να γίνονται PCR ή με rapid τεστ σε όσους πολίτες μπαίνουν στην χώρα από σήμερα, Κυριακή 19/12, πολλοί είναι οι επιστήμονες που ζητούν αυστηρότερα μέτρα, έτσι ώστε να μην χαθεί τελείως ο έλεγχος μετά την περίοδο των γιορτών.
Προς το παρόν η κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει πως τα δεδομένα της Omicron είναι ανησυχητικά, επιμένει στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, χωρίς να αποκλείει νέα σε περίπτωση που χρειαστούν, τα οποία θα αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους.
Πλεύρης: Προβληματίζει η Omicron που θα επικρατήσει - Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί κατά βάση για ανεμβολίαστους
«Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Omicron, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Omicron αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, μιλώντας στο mega.
O κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Delta, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Omicron μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Omicron , που θα γίνει και στη χώρα μας, να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα».
Δεν θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας
Σχετικά με το θέμα της πιθανής επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δεν θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας».
Πρόσθεσε πως «η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60».
Όπως είπε, «αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω».
Κανένα πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση
Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου, αλλά εμπίπτουν από τις 13/12 στους περιορισμούς σαν να είναι ανεμβολίαστοι».
Πιστοποιητικά εμβολιασμού- Δεν λήγουν για όσους έκαναν την τρίτη δόση
«Υπήρχαν δύο θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επικράτησε ότι το πιστοποιητικό ισχύει για 9 μήνες.
Άρα για τις δύο δόσεις ισχύει το 9μηνο και μετά την 3η δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Θεμιστοκλέους: Από Τρίτη 21/12 τα πιστοποιητικά εμβολιασμένων στο εξωτερικό
Από την ερχόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου όσοι πολίτες έχουν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο εξωτερικό και ακόμη μια δόση στην Ελλάδα θα μπορούν μέσω των ΚΕΠ να καταχωρούνται και να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού δήλωσε σήμερα Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Για όσους όμως έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικού δε θα εκδώσουν ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε λειτουργιά ψηφιακή πλατφόρμα για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο από τις 16 Ιανουαρίου.
Επανέλαβε δε ότι από τις 5 Ιανουαρίου θα ανοίξουν πολλά νέα ραντεβού για τα παιδιά και ξεκαθάρισε ότι με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών τα μικρά παιδιά δεν θα κάνουν τρίτη δόση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στους ενήλικες ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν συζητά κάτι τέτοιο, με έναν αστερικο όμως, που έχει να κάνει με την μετάλλαξη Omicron και την εξέλιξη της.
Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σε 3 με 4 εβδομάδες θα ξέρουμε περισσότερα για την νέα μετάλλαξη.
Σε ό,τι αφορούς στους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος υπογράμμισε ότι μετά τα νέα μετρά που ανακοινώθηκαν για τους άνω των 60 ετών, 125.000 πολίτες προγραμμάτισαν η έκαναν την πρώτη δόση και ακόμη 20.000 έχουν αιτηθεί εμβολιασμό κατ' οίκον.
Τέλος, επισήμανε ότι καθημερινά κλείνονται 15.000-20.000 νέα ραντεβού.
Για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».
Συμπλήρωσε πως «δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα, το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ».
Σημείωσε ότι «τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης, προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, γι΄ αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα».
Για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία
«Προφανώς υπάρχουν παθογένειες στο ΕΣΥ», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, απαντώντας στον πρόεδρο των εργαζομένων στο Λαϊκό νοσοκομείο, Τ. Αντωνόπουλο, ο οποίος μίλησε για σκληρή κατάσταση και τόνισε ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση, είναι 10.000 λιγότεροι οι υγειονομικοί, λόγω αναστολής και συντάξεων.
«Αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά η κοινωνική και οικονομική ζωή. Συνολικά στο σύστημα έχουν μπει 16.000 άνθρωποι από το 2019 που παρέλαβε η ΝΔ. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις που υπήρχαν», απάντησε ο κ. Πλεύρης, με τον κ. Αντωνόπουλο να αναφέρει ότι «οι 12.000 είναι επικουρικοί που λήγουν το Μάρτη. Τώρα υπήρχαν 6 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό. Οι δύο πέθαναν».
«Υπάρχουν 16.000 άνθρωποι παραπάνω και είναι επικουρικοί. Η παραμονή τους στο σύστημα Θα παρατείνεται για όσο υπάρχει ανάγκη. Προφανώς υπάρχουν παθογένειες στο ΕΣΥ», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Βασιλακόπουλος: Σχεδόν δεδομένο ότι μετά τις γιορτές θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα
«Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα» λόγω της μετάλλαξης Omicron, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega για το νέο στέλεχος του κορωνοιού, ανέφερε ανέφερε ότι «περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Omicron. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Omicron, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι».
Σημείωσε δε, πως το «ότι η Omicron είναι πολύ μεταδοτική είναι μάλλον αντικειμενική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα δεδομένα. Η ελπίδα είναι να μην είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Delta. Η ελπίδα μας είναι να είναι λίγο λιγότερο»,
Ρεβεγιόν με τρίτη δόση και τεστ
«Για τις γιορτές, αν έχουμε κάνει την αναμνηστική δόση, κάνουμε το self-test ή το rapid πριν πάμε στο ρεβεγιόν για να προστατεύσουμε και εμάς και τους φίλους μας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Όπως εξήγησε, «όλα τα στελέχη μπορούμε να τα κολλήσουμε ακόμα και αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη».
Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών – Νέα παρτίδα εμβολίων από 3/1/2022
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος , αφού σημείωσε πως ο γιος του που είναι 11 ετών «έχει ραντεβού στις 27 Δεκεμβρίου γιατί δε βρήκα νωρίτερα», υπογράμμισε ότι «το εμβόλιο το παιδικό έχει μικρότερη δόση από ό,τι αυτό που χρησιμοποιείται στους ενήλικες. Είναι το 1/3. Δεν μπορούμε αυτόματα να πάρουμε εμβόλια ενηλίκων να τα αραιώσουμε και να τα δώσουμε στα παιδιά».
«Πρέπει να γίνει νέα εισαγωγή, έρχονται στις 3 Ιανουαρίου, και με βάση αυτό θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού. Μακάρι το πρόβλημά μας να είναι το να βρούμε ραντεβού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τώρα γίνονται 13.000 νέα εμβόλια τη μέρα. Δυστυχώς, το ίντερνετ που έχει τόσα καλά, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα 10 εκατ. γιατρών».
«Δίνουμε στους ανθρώπους το παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο»
«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν άνοιξε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να δίνουμε στους ανθρώπους το κατά τη γνώμη μου παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο. Αυτό προσωπικά δεν το καταλαβαίνω», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Μανωλόπουλος: Η Omicron μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα - Aνά πάσα στιγμή νέα μέτρα
«Η Omicron μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Delta, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Omicron, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας πως «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».
Εξήγησε ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.
Μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Η μετάλλαξη Omicron, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όμως παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση.
Ακόμη, όπως ανέφερε, μπορεί να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.
Τέλος, το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, είναι πως μπορεί να είναι να είναι πολύ επιθετική, να μολύνει περισσότερο κόσμο, να είναι το ίδιο επιβαρυντική στον οργανισμό με τη Delta και άρα να καταγράφονται περισσότερα κρούσματα και να εκτιναχθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.
Γώγος: Κίνδυνος μεγάλης διασποράς λόγω της μετάλλαξη Omicron – Είναι μεταδοτική και έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού
«Όλους μας φοβίζει η Omicron και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Omicron», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος.
«Και τη Δέλτα φυσικά, γιατί η Δέλτα είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του».
Εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και προειδοποίησε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό είτε με την πρώτη, είτε με την τρίτη δόση εμβολίου, ώστε να αποφευχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Τρίτη δόση και αντισώματα
Ο κ.Γώγος εξήγησε ότι με την τρίτη δόση εμβολίου η αύξηση των αντισωμάτων που προκαλείται, περίπου 20-25 φορές παραπάνω από αυτά που είχαμε, δημιουργεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας για τη μόλυνση, αλλά πάρα πολύ υψηλό, πάνω από 80% έναντι της βαριάς νόσου, της διασωλήνωσης και του θανάτου.
«Άρα αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος το εμβόλιο και πρέπει όσοι δεν έχουν κάνει, να κάνουν την πρώτη και δεύτερη δόση φυσικά γιατί υπάρχουν περίπου 300.000-400.000 πολίτες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και φυσικά την τρίτη δόση για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει», σημείωσε.
Εξαδάκτυλος: Δύσκολος θα είναι ο Ιανουάριος – Με μεγαλύτερη πίεση τα νοσοκομεία
Τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Ιανουάριο με μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό ως κοινωνία θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρχει διασπορά.
Ακόμη, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «δυστυχώς για τους αντιεμβολιαστές δεν επιτρέπεται να τους κάνουμε ξενάγηση κάθε Κυριακή πρωί, όπως στα μουσεία, μέσα στις εντατικές μήπως και καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα γιατί ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν εδώ και 1,5-2 χρόνια» και σημείωσε ότι εκτός αφελείς υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν πολιτικές καριέρες εκμεταλλευόμενοι τους αφελείς.
Η NOTAM για την είσοδο στην Ελλάδα: Μόνο με αρνητικό τεστ ανεξαρτήτως εμβολιασμού από 19/12 έως 10/1/2022
Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το πρωί της Κυριακής 19/12 οι νέες προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, που θα εφαρμόζονται έως την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.
Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) προβλέπουν τα ακόλουθα:
-Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.
-Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την νέα αεροπορική οδηγία παραμένει σε εφαρμογή η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 42 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Μεξικό, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι*.
-Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.
Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.
Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.
Θεσσαλονίκη: Νοσηλεύονται 8 μοναχές στο Ιπποκράτειο
Κρούσματα κορωνοιού εντοπίστηκαν σε μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για 8 μοναχές από το μοναστήρι που βρίσκεται στον Χορτιάτη , οι οποίες νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί αναγκαία η διασωλήνωσή τους.
ΕΟΔΥ: 4.345 κρούσματα και 63 θάνατοι στις 18/12
Σταθερά υψηλά διατηρούνται οι αριθμοί του κορωνοϊού: 4.345 νέα κρούσματα, 684 διασωληνωμένοι και 63 θάνατοι.
Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.345, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.031.239 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 207 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.799 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 684 (59.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 561 (82.02%) είναι ανεμβολίαστοι μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (17.98%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.661 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 332 (ημερήσια μεταβολή +4.08%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 352 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική όπου εντοπίστηκαν τα 1.466 από τα συνολικά 4.345 νέα κρούσματα.
Υψηλός αριθμος μολύνσεων και στη Θεσσαλονίκη με 756 νέα κρούσματα.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 176 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 222 κρούσματα
Δυτική Αττική: 89 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 187 κρούσματα
Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 429 κρούσματα
Νήσων: 17 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 150 κρούσματα
Πειραιώς: 196 κρούσματα
Η κατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα:
Σχόλια αναγνωστών