Σάλος έχει προκληθεί από τη νέα μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα σχετικά τους θανάτους ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ. Ειδικότερα, προκύπτει ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, απεβίωσαν. Μάλιστα, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος συνέδεσε τη διασωλήνωση και κατά συνέπεια τον θάνατο, με το… εμβόλιο και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. «Ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη. Τι δείχνει στα στατιστικά στοιχεία αυτά; Αυτό το οποίο λέγαμε, ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει» είπε μιλώντας στο Open, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υποστήριξε πως «όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων».
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης απέδωσε τη θνητότητα εντός ΜΕΘ στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. «Στις ΜΕΘ δυστυχώς τις ελληνικές τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όταν έχεις διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων που με τις μελέτες που έχει κάνει ο ΕΟΔΥ γιατί αυτά που λέει ο κ. Λύτρας ότι πρέπει να ερευνηθούν τα ερεύνησε ο ΕΟΔΥ και σε ποσοστό άνω του 70% συμπολιτών μας υπήρξαν νοσοκομειακές λοιμώξεις που υπάρχουν στις ελληνικές ΜΕΘ που έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας.
Ποιος είναι ο βασικός στόχος λοιπόν; Να μη φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί» επεσήμανε.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας δεν φαίνεται να εντόπισε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΣΥ και στην επάρκεια του προσωπικού και εξοπλισμού. «Στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών παντού. Άρα, είχαμε από 550 κλίνες ΜΕΘ, 1.305 με 200 του ιδιωτικού τομέα.
Όλες ήτανε στον απόλυτο βαθμό στελεχωμένες. Αυτό που λέει ο κύριος Λύτρας, για να γίνει μελέτη για τις αιτίες θνητότητας δεν είναι μόνο για όσους νοσούσαν από Covid-19, είναι για όσους έχουν διασωληνωθεί για οποιαδήποτε αιτία. Έγινε από τον ΕΟΔΥ και συνεχίζει να γίνεται και συνδυάζεται με αυτό το οποίο σας λέω, γιατί ο ΕΟΔΥ βλέπει φάκελο-φάκελο τον κάθε θάνατο και που υπήρξε λοίμωξη» υπογράμμισε.
Ξανθός: Όλα τα στοιχεία «δείχνουν» αποτρέψιμους θανάτους
Όλα τα στοιχεία «δείχνουν» αποτρέψιμους θανάτους, λόγω «λειτουργικής κατάρρευσης» του ΕΣΥ, υποστηρίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός αναφέρει ειδικότερα ότι η νέα μελέτη «ενισχύει την κοινά αποδεκτή στον ιατρικό χώρο άποψη ότι ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στην υγειονομική τραγωδία των 33.000 θανάτων στη χώρα μας, ήταν η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ». «Όχι λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να ανταποκριθεί στην 'πίεση' της πανδημίας», όπως αναφέρει, «αλλά λόγω της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηριχθεί στον απαιτούμενο βαθμό η δημόσια περίθαλψη, από το πρωτοβάθμιο και προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι τα ΤΕΠ, τις κλινικές covid, τις ΜΕΘ και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα».
Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «ειδικά για τις ΜΕΘ, αποδεικνύεται ότι, παρά τον "υπερδιπλασιασμό" τους, όπως επαίρονταν προκλητικά και παραπειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με covid επιδεινώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη και ήταν σε ποσοστά μη αποδεκτά για ευρωπαϊκή χώρα (72,7% εντός ΜΕΘ και 97,7% για ασθενείς εκτός ΜΕΘ)».
Παράλληλα, σημειώνει πως «η αιτιολογία αυτής της τραγικής εξέλιξης μπορεί να είναι πολυπαραγοντική, όμως ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς και έμπειρου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ή υποχώρηση των standards ασφάλειας στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής και συνολικά του ΕΣΥ».
Κατά τον κ. Ξανθό «επιβεβαιώνεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η καθοριστική παράμετρος για την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ δεν είναι οι υποδομές και ο εξοπλισμός, αλλά το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό». Κατηγορεί, δε, την κυβέρνηση ότι «αγνόησε για λόγους ιδεοληπτικούς (επειδή δεν ήθελε την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας) αυτό το στοιχείο, επέλεξε να μην ενισχύσει τα κρίσιμα τμήματα του ΕΣΥ και να μην επιμερίσει το βάρος της covid φροντίδας και στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα το λειτουργικό black out των νοσοκομείων, τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και την πρωτιά στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (βλ. στοιχεία του Our World in Data για την περίοδο Σεπτέμβριος 2021- Σεπτέμβριος 2022)».
Η νέα μελέτη Λύτρα
Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της μελέτης που είχε δημοσιευτεί πέρυσι και αφορούσε το διάστημα από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021. Στο δεύτερο αυτό σκέλος που αναλύει δεδομένα από τον Σεπτέμβριου του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, μελετώνται στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19. Όπως προκύπτει, από αυτούς, οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% - σε σχέση με την πρώτη περίοδο της μελέτης.
Το ποσοστό θνησιμότητας αυτό, σημειώνει ο κ. Λύτρας, «είναι ακόμα μεγαλύτερο αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1/9 η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36%».
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, από όσους δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι κατέληξαν (1.084 ασθενείς - ποσοστό 97.7%) σε σχέση με το 72,7% (9.382 ασθενείς) των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.
Επιπλέον, μεταξύ των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών