Στην Ελλάδα για πρώτη φορά ανιχνεύθηκαν 15 κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1 του στελέχους ΒΑ.5. της μετάλλαξης Όμικρον, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, η ανησυχία των ειδικών αφορά τις υποπαραλλαγές BQ.1 και XBB, αφού υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για αυτές, όπως εάν «ξεφεύγουν» από τα εμβόλια, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ημερίδα με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα».
Ο καθηγητής έχει αναφέρει πως η εμφάνιση των παραπάνω παραλλαγών θεωρείται αναμενόμενη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ενώ το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης δείχνει πλήρη επικράτηση του στελέχους ΒΑ.5 σε ποσοστό 98%. Έτσι, η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει πλέον, ενώ περίπου το 75% των υποπαραλλαγών του κορονοϊού είναι «απόγονοι» της.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα πιο αξιοσημείωτα νέα στελέχη (σχεδόν 6) έχουν δείξει κάποιου βαθμού πλεονέκτημα έναντι του BA.5 και άλλων προκατόχων, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν εξελιχθεί σε πιο μεταδοτικά και διαφεύγουν της ανοσίας σε διάφορους βαθμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο από αυτά είναι πιο λοιμογόνο από τα προηγούμενα στελέχη.
Επίσης, αξιοσημείωτο για αυτά τα στελέχη είναι ότι δείχνουν να έχουν αυτό που ονομάζεται «συγκλίνουσα εξέλιξη», δηλαδή μοιράζονται παρόμοιες μεταλλάξεις, ως αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του ίδιου τείχους ανοσίας στους ανθρώπους. Παραδείγματος χάριν, τέσσερα από τα πιο σημαντικά νέα στελέχη (BA.4.6, BF.7, BQ.1.1 και BA.2.75.2) μοιράζονται την ίδια μετάλλαξη R346T στην πρωτεΐνη ακίδα S, η οποία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή.
Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη ανησυχία για αυτή τη νέα ομάδα υποπαραλλαγών είναι ότι πολλές από αυτές φαίνονται ανθεκτικές στα υπάρχοντα μονοκλωνικά αντισώματα. Χαρακτηριστικά, οι BA.2.75.2, BA.4.6, BF.7, BQ.1.1. και XBB έχουν αποδειχθεί σε μελέτες ότι είναι ανθεκτικά στο Evusheld το οποίο υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές γραμμές άμυνας κατά του κορονοϊού για άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.
www.bankingnews.gr
Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα, η ανησυχία των ειδικών αφορά τις υποπαραλλαγές BQ.1 και XBB, αφού υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για αυτές, όπως εάν «ξεφεύγουν» από τα εμβόλια, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ημερίδα με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα
Σχόλια αναγνωστών