Τα εργατικά σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Απριλίου 2024
Η πολύωρη εργασία πέραν του οκταώρου λόγω των χαμηλών μισθών, η δουλειά σε ηλικία, που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί, η έλλειψη ελέγχων για τα μέτρα ασφαλείας είναι κάποιες από τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Τα εργατικά σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Απριλίου 2024.
Για την ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη Θεσσαλονίκη μίλησαν το απόγευμα της Παρασκευής 12/4 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι εργαζομένων της πόλης, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που σοκάρουν στους κλάδους τους.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη χώρα. Θέλουμε να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, όπως και να δίνονται όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. Επίσης, να ενισχυθεί το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να γίνεται η απαραίτητοι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς. Ουσιαστικά θέλουν να «κουκουλώνονται τα εργατικά ατυχήματα» τόνισε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Θεσσαλονίκης, Φώτης Μαραντζίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης την τριετία 2020-2022 έχουν γίνει 120 εργατικά ατυχήματα στον δήμο Θεσσαλονίκης, δηλαδή 1 κάθε 9 μέρες, ενώ τα 86 από αυτά ήταν στην υπηρεσία καθαριότητας. «Μιλάμε για σοβαρά εργατικά, όπως σπασίματα σε χέρια, πόδια, αλλά και κοψίματα».
Επιπλέον, στον δήμο Ευόσμου – Κορδελιού την ίδια τριετία σημειώθηκαν 56 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία τα 25 ήταν στην υπηρεσία καθαριότητας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης, Άγγελος Γεράκης σημειώνοντας ότι από την προηγούμενη Παρασκευή (5/4) μέχρι σήμερα ,έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι σε εργοτάξια και οικοδομές.
«Τα εργοτάξια έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Οι λόγοι είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ατέλειωτες υπερωρίες και η υποστελέχωση της επιθεώρησης εργασίας που στην κυριολεξία δεν υπάρχει τώρα. Δεν τα βάζουμε με τους εργαζόμενους, τα βάζουμε με την υποστελέχωση που η εκάστοτε κυβέρνηση την έχει υπό στελεχώσει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται έλεγχοι» συμπλήρωσε ο κ. Γεράκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών