Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστολική ψήφος: Εκπνέει η προθεσμία αποστολής του ασφαλισμένου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές – Η διαδικασία, οι ημερομηνίες

Επιστολική ψήφος: Εκπνέει η προθεσμία αποστολής του ασφαλισμένου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές – Η διαδικασία, οι ημερομηνίες
Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι ενιαίο, μία σελίδα διπλής όψης
Σχετικά Άρθρα
«Τρέχει» ο χρόνος για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του Ιουνίου, όμως οι εκλογείς που θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου πρέπει να σπεύσουν , καθώς η προθεσμία για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εκπνέει σε λίγες ημέρες.
Ήδη, η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού σε 202.516 εκλογείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε πάνω από 120 χώρες του εξωτερικού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 24 /5 το είχαν παραλάβει πάνω από 194.000, δηλαδή περίπου το 96% των εγγεγραμμένων.
Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου, μέσω κούριερ, τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια πάνω από 60.000 εκλογέων, που σημαίνει ότι δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους.
Σημειώνεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00.
Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να αποστείλουν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο το αργότερα μέχρι την Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου σε περίπτωση που καταθέσουν τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.
Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι από τις 11:00 έως τις 19:00 την ημέρα των Ευρωεκλογών. Στην εφαρμογή "Μάθε πού ψηφίζεις" του Υπουργείου Εσωτερικών στο mpp.ypes.gov.gr μπορούν να εντοπίσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν.
Οι 41 εγγεγραμμένοι που διαμένουν σε χώρες, όπου οι εταιρείες κούριερ δήλωσαν αδυναμία αποστολής του εκλογικού υλικού, δηλαδή σε Ουκρανία, Β. Κορέα, Κούβα, Ρωσία, Λευκορωσία και ελάσσονα εξωτερικά νησιά Ηνωμένων Πολιτειών, μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές προξενικές αρχές αφού προηγηθεί συνεννόηση.

Το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι ενιαίο, μία σελίδα διπλής όψης και όχι ο γνωστός "πάκος" με τις λίστες υποψηφίων του κάθε συνδυασμού.
Στην πρώτη όψη του ψηφοδελτίου υπάρχουν οι 31 συνδυασμοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό δίπλα στον συνδυασμό της προτίμησής του. Για να ψηφίσουν λευκό, βάζουν σταυρό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο "Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω. Ψηφίζω λευκό." ή δεν θα επιλέξετε κανέναν συνδυασμό.
Στην πίσω όψη του ψηφοδελτίου, σε ένα μεγάλο τετράγωνο, περιέχονται 42 μικρότερα τετράγωνα, αριθμημένα από το 1 έως το 42 , που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα. Για να επιλέξει έναν/μία υποψήφιο/α του συνδυασμού προτίμησής του, πρέπει να επιλέξει τον αριθμό που του/της αντιστοιχεί, όπως αναγράφεται στο έντυπο οδηγιών που περιέχεται στον φάκελο με το εκλογικό υλικό που θα λάβει. Μπορεί να ψηφίσει από 0 έως 4 υποψήφιους Ευρωβουλευτές ενός συνδυασμού.
Τέλος, κάτω από το τετράγωνο με τους 42 αριθμούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο δηλώνει τον αριθμό υποψήφιων Ευρωβουλευτών που έχετε ψηφίσει, δηλαδή από 0 έως 4. Αν αφήσει κενό το ειδικό πλαίσιο ή αν επιλέξετε περισσότερους από 4 υποψηφίους, τότε η ψήφος θα ληφθεί υπόψη υπέρ του συνδυασμού που επιλέξει, πλην όμως κανένας σταυρός προτίμησης δεν θα ληφθεί υπόψη.
Άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια: που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός, που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός, που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου, που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις, που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.
Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας, οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.
Τους φακέλους στον χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων στην Ελλάδα, θα παραλάβει η αρμόδια Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου. Θα τοποθετηθούν σε ειδική κάλπη φύλαξης, η οποία φυλάσσεται διαρκώς.
Την ημέρα διενέργειας των Ευρωεκλογών, οι ειδικές κάλπες φύλαξης θα παραδοθούν στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας.
Στις 19:00, οι κάλπες ψηφοφορίας θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης