Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγνησία – γαστρεντερίτιδα: Εργαστηριακός έλεγχος δειγμάτων νερού θα δείξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα αίτια – Συνεχίζεται η έρευνα

Μαγνησία – γαστρεντερίτιδα: Εργαστηριακός έλεγχος δειγμάτων νερού θα δείξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα αίτια – Συνεχίζεται η έρευνα
Σύμφωνα με τον Δ. Κουρέτα, «δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, να αναλυθούν τα δείγματα και κυρίως να βρούμε πώς προέκυψε
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζεται ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού στο περιφερειακό δίκτυο ύδρευσης στις κοινότητες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο και στη δεξαμενή, όπου υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση και ανιχνεύθηκε Salmonella, προκειμένου τα εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν στα 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
«Θα ξέρουμε στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή έχω σενάρια στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορώ να τα πω γιατί δεν τα έχω επιβεβαιώσει. Όταν θα επιβεβαιωθούν στο τέλος της εβδομάδας […] θα πούμε ακριβώς πώς έγινε και αν χρειαστεί θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τόνισε ότι μέχρι ο τέλος της εβδομάδας οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου το νερό, εξηγώντας πως «ούτε θα πλένουν τα χέρια τους, μόνο στην τουαλέτα, τίποτε άλλο. Θα πίνουν νερό, το οποίο δίνουμε και εμείς και ο Δήμος με μπουκάλια από χθες[…] Εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν νερό θα το βράζουν στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται να πλύνουν χέρια και δεν έχουν άλλα, ούτε ντους, ούτε τίποτα» τόνισε.
Ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες κλήθηκαν στις 31/5 μαζί με τον ΕΟΔΥ[…] φάνηκε ότι υπήρχαν προβλήματα και στο δίκτυο και στη δεξαμενή. Υπήρχαν δείγματα μικροβιακών δεικτών κοπρανώδους προέλευσης και επίσης ταυτοποιήθηκε και το μικρόβιο της σαλμονέλας».
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, «δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, να αναλυθούν τα δείγματα και κυρίως να βρούμε πώς προέκυψε αυτό το πράγμα. Από πού έγινε; Έγινε από το δίκτυο, έγινε από τη δεξαμενή, έγινε και από τα δύο; Να προσθέσω εδώ ότι επειδή σήμερα εγκαινιάζουμε το πρώτο σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, εδώ στη Λάρισα, στα πλαίσια αυτού του κέντρου θα υποχρεούνται οι δήμαρχοι να έχουν κάμερες σε όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν δεξαμενές για να μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει».

Νασίκας (Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου): Συνεχώς δειγματοληψίες και ελέγχουμε το δίκτυο να δούμε πιθανή φθορά

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Ευτυχώς είναι απομονωμένο μόνο στο δίκτυο το συγκεκριμένο των δύο κοινοτήτων, το οποίο υδρεύεται από ξεχωριστή δεξαμενή και οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δ. Νασίκας.
Κατά τον ίδιο, αυτό που «ακόμη δεν έχει διερευνηθεί από τον ΕΟΔΥ και από τη Διεύθυνση Υγείας, είναι ο τρόπος που διείσδυσε στο σύστημα, στο δίκτυο το συγκεκριμένο μικρόβιο. Σήμερα πάλι και το συνεργείο το δικό μας εκτιμώ και ο ΕΟΔΥ που θα έρθει τις επόμενες ώρες και η Διεύθυνση Υγείας, προβαίνουμε συνεχώς δειγματοληψίες και ελέγχουμε το δίκτυο να δούμε πιθανή φθορά του δικτύου».
Υπογράμμισε ότι «η πρώτη αναφορά που έχουμε στα χέρια μας ήταν την Παρασκευή 31/5 το απόγευμα από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου αναφέρθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία είχαν καταγραφεί και σίγουρα η πρώτη αναφορά ήταν ότι μάλλον υπάρχει σχέση με την ποιότητα του πόσιμου νερού. Αμέσως προβήκαμε σε δειγματοληψίες, τα αποστείλαμε σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο της Μαγνησίας. Αντίστοιχα, η Διεύθυνση Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Παρασκευή προς το βράδυ βγάλαμε την πρώτη ανακοίνωση για την πρόληψη κάποιων καταστάσεων δυσκολότερων να ενημερωθούν οι δημότες να σταματήσει η χρήση του νερού γιατί είχε εκτιμηθεί ότι μάλλον είναι ακατάλληλο», ενώ «την επόμενη μέρα, Σάββατο και Κυριακή, γίνονταν συνεχώς δειγματοληψίες και διερεύνηση του θέματος και χθες το μεσημέρι που βγήκε ο Περιφερειάρχης και εγώ αντίστοιχα και κάναμε επίσημα τις δηλώσεις, αποδείχθηκε ότι το νερό είναι ποιοτικά ακατάλληλο, ήταν επιβαρυμένο μικροβιολογικά και συγκεκριμένα, είχε το μικρόβιο της σαλμονέλας.
Κληθείς να σχολιάσει εάν ισχύει η πληροφορία πως γίνονταν έργα και κατά τη διάρκεια των εργασιών υπήρξε διαρροή βοθρολυμάτων, ο κ. Νασίκας επεσήμανε πως το «έργο γίνεται στην περιοχή του Ριζομύλου, αλλά επειδή η μικροβιακή επιβάρυνση βρέθηκε στη δεξαμενή που είναι πάνω στο βουνό, σίγουρα δεν έχει επηρεάσει το έργο», εξηγώντας ότι «το έργο που γίνεται στον Ριζόμυλο είναι απορροής των όμβριων υδάτων, καμία σχέση με το δίκτυο ύδρευσης. Ήταν η πρώτη εκδοχή που ακούστηκε από την Παρασκευή, αλλά αυτός ο παράγοντας έχει ήδη αποκλειστεί. Γιατί σας λέω, χιλιόμετρα πιο πίσω βρίσκεται η δεξαμενή και βρέθηκε μικροβιακό φορτίο εκεί».
Ο ίδιος, σχετικά με το εάν συσχετίζεται η μόλυνση με την πλημμύρα και με τις ζημιές του δικτύου, υπενθύμισε ότι «απέκλεισε ο ΕΟΔΥ κατηγορηματικά ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel. Τώρα αν αποδειχτεί κάτι στις επόμενες ημέρες, αν έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα γιατί έχουμε τα στάσιμα νερά περίπου 3-4 μέτρα νερό στην περιοχή του Ριζομύλου, είναι ακόμη η διερεύνηση, αλλά η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν σχετίζεται με το φαινόμενο Daniel».
Αναφορικά με ελέγχους στο νερό, εξήγησε ότι «μία φορά κάθε μήνα έχουμε τις μικροβιολογικές εξετάσεις οι οποίες ήταν καλές[…] Ήταν 9/5 αν δεν κάνω λάθος. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν εμπεριέχουν στον έλεγχο το μικρόβιο της σαλμονέλας. Δηλαδή τα άλλα ήταν σε φυσιολογικές τιμές, όπως ήταν κάθε μήνα. Ο προγραμματισμός είναι πάντοτε ανά 6 μήνες οι φυσικοχημικές και κάθε μήνα οι μικροβιολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις ήταν καλές, γίνονταν ανάλογα η χλωρίωση, ο τρόπος όπως υπήρχε χρόνια ολόκληρα, αλλά δεν υπήρχε έλεγχος για το μικρόβιο της σαλμονέλας».
Πάντως, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλείσει όλο το δίκτυο, έχουμε πάει υδροφόρες στις δύο κοινότητες και τροφοδοτούμε με εμφιαλωμένα νερά όλες τις οικογένειες και ταυτόχρονα, σήμερα ήδη τα συνεργεία βρίσκονται πάνω στο συγκεκριμένο σημείο. Αρχίζει πλέον η εξυγίανση του υδρευτικού συστήματος με πλύση της δεξαμενής με ειδικό συνεργείο. Ταυτόχρονη πλύση όλου του δικτύου και παρακολούθηση μέτρων ΕΟΔΥ ήδη, και με τη Διεύθυνση Υγείας από 3 ουσιαστικά φορείς να μπορέσουμε στις επόμενες μέρες να ολοκληρώσουμε τη διεργασία αυτή».
Μίλησε για ύφεση του φαινομένου  σημειώνοντας πως «νιώθουμε πραγματικά ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το «όπλο» να ξέρουμε πού να στραφούμε για να βρούμε την αιτία. Βρήκαμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρουμε την αιτία να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα», εκτιμώντας ότι «τις επόμενες 72 ώρες θα έχουμε καταλήξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης