Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέλος και στα τελευταία μέτρα κατά του COVID-19

Τέλος και στα τελευταία μέτρα κατά του COVID-19
Σύμφωνα με την εγκύκλιο δίνεται μία τελευταία παράταση στα μέτρα κατά του covid-19 έως τέλος του μήνα και μετά «σε περιπτώσεις συρροής κρουσμάτων στις ως άνω δομές, σχετικές οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης και το ακολουθούμενο υγειονομικό πρωτόκολλο μπορούν να ανευρεθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας».
Με εγκύκλιο που έβγαλε το υπουργείο Υγείας παύουν και τα τελευταία μέτρα κατά της COVID-19 σε κλειστές δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο δίνεται μία τελευταία παράταση στα μέτρα κατά του covid-19 έως τέλος του μήνα και μετά «σε περιπτώσεις συρροής κρουσμάτων στις ως άνω δομές, σχετικές οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης και το ακολουθούμενο υγειονομικό πρωτόκολλο μπορούν να ανευρεθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας».
Σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυαν και παύουν να ισχύουν από τον Ιούλιο «Οι εργαζόμενοι σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

Κατόπιν εκτίμησης και αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Χώρας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η 3 η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εισηγήθηκε την άρση των
έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της COVID-19.
Ως εκ τούτου, η διάρκεια ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄4698), περί έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε δομές υγείας και σε δομές κλειστής κοινωνικής φροντίδας δεν έλαβε νέα παράταση και, συνεπώς, δεν είναι σε ισχύ πλέον έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19.
Ειδικότερα, στο άρθρο 48 του ως άνω νόμου προβλέπεται η ένταξη στους φορείς που δικαιούνται να διενεργούν ελέγχους φορίας κορωνοϊού COVID-19 με προϊόντα ταχέων ελέγχων ανίχνευσης αντιγόνων COVID-19 (rapid test) των Κέντρων Κοινωνικής
Πρόνοιας (ΚΚΠ) του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α΄ 16), του Θεραπευτηρίου Χρονιών Παθήσεων Ευρυτανίας, των αδειοδοτημένων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) της υπό στοιχεία Π1γ/οικ.81551/2007 απόφασης του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 1136) ή λειτουργουσών ΜΦΗ, των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες (ΚΔΗΦ).
Σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 50 του ιδίου νόμου, η ισχύς του άρθρου 205 του ν. 4820/2021 (Α΄ 130), περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, η οποία παρατάθηκε, δυνάμει της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 5079/2023 (Α΄ 215) έως τις 31/3/2024, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως τις 30/6/2024, και για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.
Επίσης, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου, η ισχύς του άρθρου 46 του ν. 4790/2021 (Α΄ 48), ως προς τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό COVID-19, η οποία παρατάθηκε δυνάμει της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 5079/2023 (Α΄ 215) έως τις 31/3/2024, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως τις 30/6/2024, και για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.
Εντούτοις σύμφωνα με το από 29/4/2024 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας η Διοίκηση των δομών κλειστής κοινωνικής φροντίδας, όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων (ΘΧΠ), τα παραρτήματα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών (ΚΚΠ), δύναται να λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα, σε συνεργασία με το οικείο υγειονομικό προσωπικό, αξιολογώντας τους εκάστοτε επιδημιολογικούς παράγοντες.
Σε περιπτώσεις συρροής κρουσμάτων στις ως άνω δομές, σχετικές οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης και το ακολουθούμενο υγειονομικό πρωτόκολλο μπορούν να ανευρεθούν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) www.eody.gov.gr, καθώς και στα τηλέφωνα: 2105212054, 2105212895 του Κέντρου Επιχειρήσεων του Οργανισμού.

Η εγκύκλιος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης