Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταπέλτης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για την καταστροφική διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο - «Αποτροπιασμός, αδιανόητη κίνηση»

Καταπέλτης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για την καταστροφική διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο - «Αποτροπιασμός, αδιανόητη κίνηση»
Χαιρετίζουν την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Νεστορίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τοπικών σωματείων και ορειβατικών συλλόγων για την υπεράσπιση του βουνού

Aδιανόητη και αυτοκαταστροφική πράξη, χαρακτηρίζουν την έλλειψη σεβασμού στα τελευταία αδιατάρακτα οικοσυστήματα της χώρας μας, με τη διάνοιξη δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και η Καλλιστώ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την παράνομη και καταστροφική παρέμβαση στο προστατευόμενο και ιστορικό βουνό σε υψόμετρα ως 2.300μ από μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν πως η σκοπιμότητα του έργου παραμένει άγνωστη. Η απόσταση από τα σύνορα είναι πολύ μεγάλη (οι παρεμβάσεις δεν έγιναν στην παραμεθόριο κορυφογραμμή), ενώ οι οικισμοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξυπηρετούνται από τους ήδη υφιστάμενους δρόμους. Επιπρόσθετα το έργο είναι παράνομο, αφού δεν διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πόσο δε μάλλον που αφορά και προστατευόμενη περιοχή (περιοχή NATURA GR1320002: «Κορυφές όρους Γράμμος») και πάνω σε οικοτόπους προστατευόμενους από την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Στηλιτεύουν την απουσία διαβούλευσης, ή έστω πρότερης ενημέρωση, των κατοίκων και Δήμων των όμορων τουλάχιστον περιοχών περιγράφοντας  την καταστροφή που έχει γίνει αφού το αλπικό τοπίο πλέον χαράσσεται από τις μπουλντόζες με την προοπτική των διαβρώσεων των ευαίσθητων εδαφών από τις βροχές του φθινοπώρου ή τα χιόνια του χειμώνα να βρίσκεται μπροστά μας. Επίσης, ο δρόμος  πάτησε και κατέστρεψε ορειβατικό μονοπάτι, και μαζί με αυτό τις προοπτικές για ήπιο τουρισμό με σεβασμό στην φύση.
Ταυτόχρονα, εστιάζουν στις σοβαρές και μάλλον άγνωστες, δυνητικές επιπτώσεις, αναδεικνύοντας τη σπάνια και εύθραυστη βιοποικιλότητα της αλπικής ζώνης δεδομένου ότι το ορεινό συγκρότημα Γράμμου - Αρενών είναι ο χώρος της πιο εκτεταμένης και αδιάσπαστης εξάπλωσης αλπικών και υποαλπικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα. Στο σημείο της παρέμβασης , απαντάται  ο αυστηρά προστατευόμενος τύπος οικοτόπου προτεραιότητας *6230 Χλοώδεις διαπλάσεις με Nardus, ποικίλων ειδών, σε πυριτικά υποστρώματα των ορεινών ζωνών (και των ημιορεινών ζωνών της ηπειρωτικής Ευρώπης). 
Η περιοχή αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα για το αγριόγιδο, την αρκούδα και άλλα προστατευόμενα είδη πανίδας, όπως το λεπιδόπτερο Parnassius apollo. Στην ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνεται ο χρυσαετός και άλλα αρπακτικά, καλιακούδες, και μικρά πουλιά της αλπικής ζώνης.
Η χλωρίδα περιλαμβάνει ενδημικά της βαλκανικής ή και της Ελλάδας, σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη, όπως, ενδεικτικά: Astragalus tymphresteus, Phyteuma pseudorbiculare, Achillea abrotanoides, Pedicularis graeca, Silene parnassica subsp. pindicola, Viola albanica, Dianthus deltoides subsp. degenii, Gentiana lutea, Sempervivum marmoreum subsp. ballsii, Trifolium parnassi, Dichoropetalum stridii, Onosma pygmaea, Poa ophiolitica, Asperula aristata subsp. thessala, Silene haussknechtii.
Οι τρείς οργανώσεις, σημειώνουν ότι τα αναπάντητα ερωτήματα για το καταστροφικό έργο παραμένουν, ενώ» αναμένουν την αντίδραση και λογοδοσία από τους υπεύθυνους». Ακόμη, καυτηριάζουν την καθυστέρηση ετών από το ΥΠΕΝ για την κήρυξη της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου και την αποτελεσματική προστασία της μέσω της διαχείρισής της.
Υπενθυμίζουν δε ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, στην οποία θα «πατήσει», η έκδοση Προστατευτικού Προεδρικού Διατάγματος,   βρίσκεται ακόμα υπό εκπόνηση και δεν έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης ικανοποιητικής παρακολούθησης και κατάλληλης διαχείρισης, αποτελεί η απόφαση και η μεθόδευση για την κατασκευή του συγκεκριμένου «δρόμου», επισημαίνουν.
Χαιρετίζουν δε, την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Νεστορίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τοπικών σωματείων και ορειβατικών συλλόγων για την υπεράσπιση του βουνού.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης