Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Reuters: Είδος προς εξαφάνιση τα κάστανα στην Ελλάδα, κατέρρευσε 90% η παραγωγή

Reuters: Είδος προς εξαφάνιση τα κάστανα στην Ελλάδα, κατέρρευσε 90% η παραγωγή
Η συγκομιδή καστανιάς αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024
Την κατάρρευση στην παραγωγή κάστανων στην Ελλάδα, σχολιάζει σε άρθρο του το Reuters.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάστανων στην Ελλάδα, ο αγρότης Ανέστης Αλατίνης αναζητά κατάλληλους καρπούς για συγκομιδή. Αλλά μετά από μήνες ζέστης και ξηρασίας τα περισσότερα δεν έχουν ωριμάσει, ενώ στο χωριό του, στον Κισσό Πηλίου, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 90%.
«Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Αλατίνης, τρίτης γενιάς παραγωγός κάστανων και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιόδου συγκομιδής και τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα».
Η συγκομιδή καστανιάς στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, στο μισό του μέσου όρου της 5ετίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητή Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κάστανων στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια όπου χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.
Η μείωση της παραγωγής έρχεται έπειτα από τον θερμότερο χειμώνα και το καλοκαίρι με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα και αποτελεί το τελευταίο «αποτύπωμα» της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες της νότιας Ευρώπης.
Οι συνθήκες ξηρασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία αποτελούν ήδη κακό οιωνό για τις αποδόσεις διαφόρων καλλιεργειών στις χώρες αυτές.

Οι παραγωγοί κάστανων στη Θεσσαλία που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας συμπεριλαμβανομένων των κάστανων λένε ότι σε κάποιες περιοχές δεν έχει βρέξει εδώ και 13 μήνες, αφότου οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 έπληξαν την περιοχή.
«Αυτή τη χρονιά η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε νεκρά ή πολύ κατεστραμμένα δέντρα, με πολύ λίγη παραγωγή», δήλωσε ο Νάνος.
Σύμφωνα με αγρότες και επιστήμονες, εκτός από τα κάστανα έχουν πληγεί σημαντικά και οι συγκομιδές κερασιού, μήλων και καρυδιών.
Αυτό είναι πολύ κακό σημάδι για την οικονομία της Ελλάδας όπου οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών.

Σε πρόσφατη έκθεση της, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι αναμένει αύξηση των τιμών στις καλλιέργειες και τα φρούτα στα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, προβλέπει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα χρόνια, από 0,2%-0,3% κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.
Για τον Αλτίνη, το μάζεμα των κάστανων με τον παππού του, διαμόρφωσε την παιδική του ηλικία αλλά και το μέλλον του. Ωστόσο η πτώση της παραγωγής «διώχνει» τον κόσμο από το χωριό.
Ο ίδιος, προτρέπει τις αρχές να βοηθήσουν με την άρδευση αλλιώς διακινδυνεύουν να ερημώσουν ολόκληρες περιοχές. «Αν δεν παράγουν κάστανα, τα χωριά θα συρρικνωθούν και το βουνό θα ερημώσει», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης