
Αποκλείουν έκρηξη του ηφαιστείου οι επιστήμονες, αλλά όχι το ενδεχόμενο για έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ
Ήδη, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2) στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Μόνο το Σάββατο 8/2, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καταγράφηκαν 95 σεισμοί.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει πως "κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο", ενώ χαρακτηρίζει δικαιολογημένο τον φόβο και την αναστάτωση, δεδομένου ότι καταγράφηκαν περισσότερες από 7.700 σεισμικές δονήσεις
Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των ειδικών ποικίλουν, αν και συμφωνούν ότι θα υπάρξει συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα, ενώ αποκλείουν το σενάριο για έκρηξη του ηφαιστείου.
Και ενώ η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και για σήμερα, Κυριακή 9/2, η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν της τάξεως των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ.
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε έως την 1η Μαρτίου ο δήμος Θήρας λόγω των σεισμών, ενώ υπάρχουν φόβοι για κατολισθήσεις.
Παράλληλα, σε ισχύ είναι προληπτικά μέτρα και μάλιστα, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 14/2.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Επιτροπές (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) θα συνεδριάσουν εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης 11/2.
Δύο νέες σεισμικές δονήσεις 5 και 4,7 Ρίχτερ στην Αμοργό
Δυο νέες σεισμικές δονήσεις με μεγέθη 5.0 και 4.7 της κλίμακας Ρίχτερ ανακοίνωσε, εκ μέρους του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ έλαβε χώρα στις 21:05 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Προηγήθηκε εκείνη των 4.7 Ρίχτερ στις 20:53, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ
Νωρίτερα Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε το σεισμολογικό δίκτυο την Κυριακή (9/2/2025) στις 17.16 με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Επιπλέον δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι σε διάστημα 5 λεπτών στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 231 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Λίγο αργότερα, στις 13:59 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 στην κλίμακα Ρίχτερ.
Το μέγεθος στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 4,5.
Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 11.700 σεισμοί στη Σαντορίνη από 26 Ιανουαρίου
Από την έναρξη των σεισμών στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει καταγράψει πάνω από 11.700 σεισμούς, με πάνω από 9,600 να έχουν μέγεθος Μ≥1.0.
Η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2025, με σεισμούς μεγέθους μέχρι 4.8.
Οι σεισμοί εντοπίζονται κυρίως σε τμήμα 12 χλμ νοτιοδυτικά της Ανύδρου.
Παρά την ένταση των σεισμών, παρατηρείται μικρή μείωση τους τελευταίους δύο ημέρες. Το ΕΚΠΑ παρακολουθεί την περιοχή σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικής σελίδας που προσφέρει διαδραστικό χάρτη με σεισμολογικά δεδομένα και ενεργά ρήγματα.
Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ:
«Έκτακτη Ανακοίνωση Κυριακή 9/2/2025 (σεισμικότητα έως και 8 Φεβρουαρίου 2025) | Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/), από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη 1.0.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος 2.5, 18 σεισμούς με 4.0, και 5 σεισμούς με 4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7.
Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος 2.5, 8 σεισμούς με 4.0, και 2 σεισμούς με 4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8. Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.
Κατά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στην περιοχή.
Λέκκας (ΟΑΣΠ): Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια - Αποκλείεται έκρηξη ηφαιστείου
"Δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή την σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος", τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως "είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως συνεχίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με κυριότερο αυτό για το κλείσιμο των σχολειών μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου".
Αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως "αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το "ξύπνημα" ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο".
Με αφορμή την αυτοψία που πραγματοποίησε στο νησί, επισήμανε ότι "καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο", ενώ "πιθανότερο σενάριο είναι αυτή η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί, άγνωστο όμως το πόσο θα διαρκέσει το κύριο σώμα της σεισμικής ακολουθίας".
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει εως σήμερα ο κ. Λέκκας, το σενάριο για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ, δεν είναι αισιόδοξο το μήνυμα ότι δεν υπήρξε άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ , ενώ η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγαλύτερη των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».
Καραστάθης: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη
«Ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού και δεν μπορεί να αποκλειστεί άμεσα», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Aυτή την στιγμή βλέπουμε μια ακολουθία η οποία πάει καλύτερα, δεν λέω ακόμη ότι πάει καλά. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και βλέπουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ενδεχομένως θα πάμε σύντομα σε κάποια αποκλιμάκωση του φαινομένου. Ωστόσο, ζητάω κάποια υπομονή από τον κόσμο, βλέπουμε τα νούμερα καθημερινά, κάνουμε δεκάδες αναλύσεις, παρακολουθούμε από πολύ κοντά το φαινόμενο», πρόσθεσε.
Σημείωσε πάντως πως «τις τελευταίες δύο ημέρες ο ρυθμός της σεισμικότητας παρουσιάζεται μειωμένος. Είναι κάτι καλό το οποίο αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας. Από εκεί και πέρα, είναι νωρίς να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν για την εξέλιξη το δεδομένο αυτό γιατί πρέπει να παγιωθεί».
O κ. Καραστάθης μιλώντας στο ΕΡΤΝews ανέφερε πως «για παράδειγμα τις πρώτες δύο μέρες μπορεί να είχαμε πάνω από 135- 140 σεισμούς με μέγεθος άνω του 3 και άνω του 4, 28 – 26 σεισμούς, σε μια μέρα. Τώρα μιλάμε για πολύ μικρότερα νούμερα, δηλαδή για 68 σεισμούς άνω του 3 χθες, την ίδια μείωση έχουν και οι σεισμοί άνω του 4. Δεν ενθουσιαζόμαστε το κρατάμε στα θετικά και συνεχίζουμε».
«Πάλι θα έχουμε σεισμούς, 4,9 4,7 4,6 δεν συζητάμε ότι θα μειώνονται σταδιακά τα μεγέθη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συχνότητα. Το ενδεχόμενο 6 Ρίχτερ δεν έχει αποκλειστεί, απομακρύνεται σταδιακά», πρόσθεσε.
Πάντως, όπως έχει δηλώσει ο κ. Καραστάθης, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετο καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας».
Επιπλέον, ο κ. Καραστάθης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με χαμηλότερους ρυθμούς στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα έως και σήμερα, εξηγώντας πως οι χαμηλότεροι αυτοί ρυθμοί ξεκίνησαν από την Παρασκευή και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
«Είχαμε διαπιστώσει την αλλαγή αυτή αμέσως, αλλά κρατήσαμε μια επιφύλαξη ως προς το ότι θα πρέπει να παγιωθεί αυτή κατάσταση, για να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της προοπτικής της εξέλιξης. Διευκρινίζω ότι τέτοιου τύπου ακολουθίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο ρυθμό τις σεισμικότητας, άλλοτε με μικροαυξήσεις ή με μικρομειώσεις και γι αυτό θα πρέπει να παρακολουθούνται σε σχετικά μεγάλα χρονικά περιθώρια, ας πούμε κάποιων ημερών.
Είναι απολύτως φυσιολογικό να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες η σεισμικότητα. Θέλουμε να πέφτει σταδιακά ο ρυθμός. Δεν μπορεί, δεν είναι φυσιολογικό, να σταματήσει απότομα», τόνισε.
Σχετικά με τους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν, ο κ. Καραστάθης εξήγησε πως «οι νέοι σεισμολογικοί σταθμοί που εγκαταστάθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μαζί με τους νέους σταθμούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνέβαλαν τα μέγιστα στην βελτίωση της ακρίβειας του προσδιορισμού των σεισμικών εστιών καθώς και στην αξιολόγηση των στατιστικών παραμέτρων που αφορούν την εξέλιξη της ακολουθίας».
Πρόσθεσε ότι αναμένεται να εγκατασταθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένας ακόμη στην Αστυπάλαια.
Αναφορικά με τον ρυθμό συχνότητας των τελευταίων ημερών ο κ. Καραστάθης επισήμανε ότι τις πρώτες μέρες του φαινομένου, δηλαδή μετά την τρίτη μέρα, υπήρχε αυτή η κατακόρυφη αύξηση.
«Την πρώτη μέρα είχαμε 2, μετά είχαμε 15, μετά 26, και μετά 28. Από την τρίτη μέρα μέχρι την έκτη είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω του 4, στην τάξη των 26 με 28 σεισμών ανά ημέρα. Την 7η του μηνός και την 8η έπεσε αυτός ο ρυθμός, στις 7 του μηνός είχαμε 8 και στις 8 του μηνός είχαμε 13. Μένει να δούμε πώς θα κυμανθεί. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους σεισμούς όλους πάνω από 3.
Είναι καλύτερο βέβαια πάντα να παρακολουθούμε ενσωματώνοντας μεγαλύτερα δείγματα. Όπως είναι τώρα η ακολουθία με τα μεγέθη πάνω του 3 δείχνει την πτώση αυτή στη συχνότητα. Τις πρώτες μέρες που συζητάμε από την 3η Φεβρουαρίου μέχρι την 6η είχαμε πολύ υψηλές τιμές σεισμών με μεγέθη άνω του 3. Από της τάξης του 130 μέχρι 146 σεισμούς ανά ημέρα. Ενώ τις προηγούμενες δύο μέρες ο ρυθμός έχει πέσει σε 100, 68 και σήμερα βλέπουμε», κατέληξε.
Νομικού: Η σεισμική ακολουθία δεν θα προκαλέσει ηφαιστειακή έκρηξη - Τεκτονικοί οι σεισμοί
«Αυτό που έχουμε αποκλείσει είναι ότι αυτή η σεισμική ακολουθία δεν θα προκαλέσει ηφαιστειακή έκρηξη», τόνισε μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού η κα Παρασκευή Νομικού καθηγήτρια γεωγραφίας, κλιματολογίας με αντικείμενο τη φυσική γεωγραφία και την γεωλογική ωκεανογραφία.
Η κα Νομικού μιλώντας στο mega ανέφερε ότι «πρέπει οι κάτοικοι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς κάθε 10-15 λεπτά σημειώνονται ασθενείς σεισμικές δονήσεις».
Υπογράμμισε πως «όλοι οι επιστήμονες είμαστε στο νησί, τοποθετούμε μηχανήματα παντού, σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, ώστε να έχουμε καλυτέρα δεδομένα και δεδομένα που θα μας δείξουν πώς κινείται αυτή η σεισμική ακολουθία και ποιοι είναι οι μηχανισμοί γένεσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα, όλοι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, υπάρχει διάρρηξη των πετρωμάτων στον υποθαλάσσιο πυθμένα λόγω των τριγμάτων και έχουμε μικρομετακινήσεις που αυτές προκαλούν τους σεισμούς. Θέλουμε να δούμε πώς δημιουργείται η εξάπλωση των σεισμών και να δούμε ακριβώς πού πέφτουν τα επίκεντρων των σεισμικών δονήσεων».
Εξήγησε ότι «κάτω από τα ηφαίστεια υπάρχει μαγματικός θάλαμος που υπάρχει το διάπυρο υλικό που λέγεται μάγμα. Το μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια και όταν είναι στην επιφάνεια ονομάζεται λάβα. Άρα, δεν ανεβαίνει η λάβα. Αυτές είναι διαδικασίες που συμβαίνουν στη γη γιατί ο πλανήτης μας είναι ζωντανός οργανισμός. Είμαστε σε μία ιδιαίτερη περιοχή που ρήγματα και ηφαίστεια συνυπάρχουν. Πρέπει να κατανοήσουμε αυτή την συνύπαρξη».
Σημείωσε ακόμη πως «δεν μπορούμε να ανασύρουμε λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που έχουμε. Είναι φορητοί. Θα τους ανασύρουμε από τον βυθό, θα πάρουμε τα δεδομένα και θα δώσουν δεδομένα μικροσεισμικότητας. Κάποιες ομάδες κάνουν γεωδαιτικές μετρήσεις ,όχι μόνο στην Σαντορίνη, αλλά και στα άλλα νησιά, ώστε να καταλάβουμε την παραμόρφωση όλου του χώρου. Αυτό που έχουμε αποκλείσει είναι ότι αυτή η σεισμική ακολουθία δεν θα προκαλέσει ηφαιστειακή έκρηξη».
Πρόσθεσε ότι «θα ξαναγίνει βουτιά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου με ένα ειδικό αυτόνομο όχημα, το οποίο θα καταδυθεί στα 500 μέτρα, θα πάρει δείγμα από αέρια, θα δει την θολερότητα του νερού, θα συγκριθούν τα αποτελέσματα και θα δούμε τι δεδομένα θα προκύψουν. Ό,τι συμβαίνει στην Σαντορίνη συμβαίνει μόνο στην Σαντορίνη».
Παπαζάχος: Το φαινόμενο έχει τη μορφή σεισμοσειράς, δεν θα τελειώσει γρήγορα - Δεν μιλάμε για λήξη συναγερμού
«Όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι το φαινόμενο έχει την μορφή σεισμοσειράς. Οι σεισμοσειρές έχουν μεγάλο χρονικό περιθώριο για να τελειώσουν. Δεν θα τελειώσει γρήγορα. Η κατάσταση δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη. Συνήθως κρατάνε μερικές εβδομάδες», ανέφερε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στον ΑΝΤ1 σε ερώτηση για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να κρατήσει το φαινόμενο μέχρι και ένα χρόνο, απάντησε πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί πριν πολλά χρόνια μόνο σε μια περίπτωση.
Πρόσθεσε ότι «αυτό το διάστημα υπάρχουν πάρα πολλές συσκέψεις».
Κληθείς να σχολιάσει όσα ανέφερε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, σε αναρτήσεις του απάντησε ότι «σχετικά με την τρομολαγνεία υπάρχει όπως σε οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο. Ακούστε τις επίσημες ανακοινώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι μαζεύονται 20 άτομα εξετάζουν τα στοιχεία για ώρες για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα».
«Υπήρχαν παροδικές υφέσεις, αλλα είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», τόνισε επίσης ο κ. Παπαζάχος.
Σημειώνεται ότι με για την καλύτερη, ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού- της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά- με πρωτοβουλία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, ορίστηκε ως εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) ο Καθη.
Tην Παρασκευή 7/2 τοποθετήθηκαν 3 νέοι σεισμογράφοι στη Σαντορίνη ενώ ο καθηγητής Παπαζάχος εκτίμησε ότι απομακρύνεται συνεχώς το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού.
Τσελέντης: Μικρή ελάττωση των σεισμών, θα κρατήσει μήνες - Στο Αρκαλοχώρι διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6R
«Από χθες παρατηρούμε μια μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών», προειδοποιεί ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Ο κ. Τσελέντης σε ανάρτησή του την Κυριακή 9/2 στο facebook, εξηγεί ότι «μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες. Για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6R».
Eπομένως, προσθέτει, «να συνεχίσετε να λαμβάνεται υπόψη τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης που πρότειναν οι επιτροπές».
Στο τέλος, βάζει σύνδεσμο με την ανάρτησή του στις 7/2.
Η ανάρτηση Τσελέντη στις 7/2: Έχουμε προσεισμικά χαρακτηριστικά ενός σεισμού 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε σε ανάρτησή του στις 7/2 στο Facebook ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, ο οποίος τόνισε πως, « η (σεισμική) ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει» και ότι «Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά» ενώ σημείωσε ότι «ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα» αλλά, ότι «το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R».
«Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια», σημείωσε ο κ. Τσελέντης
Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Ένα νησί που γίνεται, όσον αφορά τη δόμηση, της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα»
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελλαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες.
[...]
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (δηλ. τι πιστεύω):
1. Η ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει (αυτό δε μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης).
2. Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά.
3. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic)
4. Το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ).
5. Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσεις θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος.
6. Δυστυχώς είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
1. Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια.
2. Επειδή το ρήγμα είναι κανονικό με μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση του νησιού ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία.
3. Τσουνάμι θα γίνει αλλά θα είναι μικρό (λίγων μέτρων).
4. Αν πάρουμε το πολύ λιγότερο αλλά υπαρκτό σενάριο των 7R τότε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες των παραπάνω επιπτώσεις και πολλές αστοχίες στη Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά και με σημαντικό τσουνάμι που θα φτάσει αρκετά μακριά.
ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΚΑΝΑ
Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές.
1. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;
2. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.
3. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.
Φυσικά όλα τα κανάλια και όλες οι εκπομπές φιλοξενούν «αυθεντίες», πολλές άσχετες με τη Σεισμολογία, που ξεστομίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων αμφιλεγόμενες απόψεις.
Χθες είδα ένα σοβαρό και έμπειρο σεισμολόγο, να τον κάνουν βόλτα, σε ζωντανή σύνδεση, με το ελικόπτερο του καναλιού πάνω από τη καλδέρα!
Φυσικά οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους κάνουν.
Με την τρομολαγνία αυξάνουν τηλεθεάσεις.
Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν χθες απεκάλυψα στην ανάρτηση μου την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να διεμβολίσουν την επιτροπή τοποθετώντας αυθαίρετα άτομο με συγγενική σχέση με την ηγεσία και τους παρατρεχάμενους του, κανένας δεν αντέδρασε εκτός από το πρόεδρο της επιτροπής τον Ευθύμη το Λέκκα που επενέβη σε επίπεδο υπουργού.
Ούτε ένα σχόλιο ούτε ένα like από τους συναδέλφους της επιτροπής! Πρέπει να κάνουν τα καλά παιδιά μήπως και τσιμπίσουν κανένα προγραμματάκι φαίνεται …
Καλά τόσα χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται;
Μάλλον προτιμούν την ομελέτα με τα τοπικά Σαντορινιά ντοματάκια.
Για αυτό εγώ συνειδητά, παρά τις άπειρες και πιεστικές προσκλήσεις που δέχομαι καθημερινά, αρνούμαι να συμμετέχω σε αυτό το γαϊτανάκι της μαιντανοποίησης.
Μου ανέφεραν ότι δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες να με βγάλουν στα κανάλια τους, δηλαδή να συμμετάσχω σε ένα show που δεν θα μπορώ να ξετυλίξω τις απόψεις μου και να με διακόπτουν αν λέω κάτι που δεν θα αρέσει στις ιδιοκτησίες των σταθμών τους.
Επέλεξα να αναρτώ τις όποιες απόψεις μου στον τοίχο μου που επισκέπτονται (το λέω από μετρήσεις του ΦΒ και δεν εννοώ τα like) εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (τα οποία ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν να με διαβάζουν) τα οποία με τη σειρά τους τις κοινοποιούν.
Και κάτι άλλο τώρα:
Χθες παρακολουθώντας τις δηλώσεις του προέδρου των πολιτικών μηχανικών Σαντορίνης, δεν πίστευα στα αυτιά μου.
Ακούστε τι είπε το άτομο: «δεν γίνεται η πολεοδομία να ελέγξει αν κάποιος πήρε άδεια για μια αποθήκη και έκανε ολόκληρη παράνομη και στατικά ευάλωτη κατασκευή αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταγγελία»
Δηλαδή η στατική και πολεοδομική ορθότητα της περιοχής στηρίζεται στη ρουφιανιά!
Ακολούθως, σταματώ στην ορθή δήλωση του Πρωθυπουργού χθες κατά την χθεσινή επίσκεψη του: «Προλαμβάνουμε τα γεγονότα αντί να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε μετά».
Δεν τον είδα όμως να θέτει τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων και εξηγούμαι:
Έπρεπε να έχει μαζί του ομάδα ικανών υπαλλήλων και μηχανικών από την κεντρική πολεοδομία Αθηνών, οι οποία για 10 μέρες θα είχαν πάρει όλους τους φακέλους των αμφισβητούμενων κατασκευών στο φρύδι της καλδέρας και θα τους είχαν ξεσκονίσει για πολεοδομικές κλπ παρανομίες.
Με τα στοιχεία αυτά και τον υπεύθυνο της πολεοδομίας Σαντορίνης, τον πρόεδρο του τοπικού τεχνικού επιμελητηρίου και φυσικά το Δήμαρχο να επισκεφθεί κραυγαλέες περιπτώσεις και να ζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ μπροστά στις κάμερες, το λόγο γιατί έγιναν, και να απαιτήσει άμεσα την καθαίρεση ΟΛΩΝ των αυθαιρεσιών και την ενίσχυση της στατικής επάρκειας διαφορετικά την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας για όλα τα κτίρια.
Φυσικά, να απαιτήσει και εισαγγελική παρέμβασή για τους εμπλεκομένους ιδιωτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Με αβροφροσύνες με τους τοπικούς φορείς και καθυσυχαστικές σεισμολογικές δηλώσεις δε γίνεται δουλειά».
Συνεχίζονται οι σεισμοί - Στα 4,5 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος την Κυριακή 9/2
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Την Κυριακή 9/2 η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ήταν στις 13:59, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού και εστιακό βάθος 17,9 χλμ.
Είχε προηγηθεί 5 λεπτά νωρίτερα, στις 13:54, σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χλμ νότια- νοτιοδυτικά της Αμοργού και εστιακό βάθος 12 χλμ.
ΕΚΠΑ: Συνολικά 95 σεισμοί στις 8/2 στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού, ο μεγαλύτερος 4,8 Ρίχτερ - Έγιναν πάνω από 11.700 από 26/1
Σταδιακή μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών καταγράφει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ μόνο χθες καταγράφηκαν 95 σεισμοί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή 9/2, από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, βάσει των στοιχείων καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M ≥ 4.0 και 3 με Μ ≥ 4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.
Ακόμη, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11.700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 18 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7.
Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 8 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8.
Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι έχει αναπτυχθεί για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, με διαδραστικό χάρτη, ο οποίος συνδυάζει επίκεντρα των πρόσφατων σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης και είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/gmaps3/santorini_amorgos_zone.php .
Κλειστά σχολεία έως 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη, Αμοργό - Πάνω από 800 σεισμοί σε 8 ημέρες
Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14/2 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία (7/2) κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00, ενώ μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν στους πολίτες τα προληπτικά μέτρα:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Πλήγμα στον τουρισμό...
Μια πρώτη συνέπεια αυτής της αβεβαιότητας είναι η Σαντορίνη να δεχθεί και το πρώτο πλήγμα όσον αφορά τη βασική πηγή εσόδων της, τον τουρισμό, καθώς το κρουαζιερόπλοιο «VIKING STAR» που επρόκειτο να ανοίξει φέτος την τουριστική σεζόν στο νησί, άλλαξε πορεία και προσέγγισε τα Χανιά.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην εξέλιξη του φαινομένου, καθώς από τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένο να δέσουν στο νησί τουλάχιστον 10 κρουαζιερόπλοια, αν και παραμένει ερωτηματικό το που ακριβώς θα δένουν αυτά τα πλοία, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που προβλέπουν το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Σημειώνεται πως η συνεισφορά της Σαντορίνης στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει ακόμη και τα 6 δισ. ή το 2,5%, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να είναι ζοφερές, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει η σμηνοσειρά των σεισμών, άρα και η τουριστική απραγία του νησιού.
Με βάση τα στοιχεία του 2023, η Σαντορίνη υποδέχθηκε γύρω στους 1,3 εκατ. επιβάτες από κρουαζιέρες, αποφέροντας έσοδα 436.418 ευρώ μόνο από τα τέλη των επιβατών, μια επίδοση που είναι πολύ υψηλότερη αν προσμετρήσει κανείς τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα στοιχεία του 2024 ακόμη δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο τα έσοδα της Σαντορίνης το γ΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 108,2 εκατ. ευρώ από την εστίαση και 267,5 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα.
Στις φιλοξενούμενες στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων οικογένειες από τη Σαντορίνη ο Δούκας
Στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον 'Αγιο Ανδρέα, όπου φιλοξενούνται περίπου 100 άτομα από τη Σαντορίνη που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των σεισμών, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 9/2 ο δήμαρχος Αθηναίων, Χ. Δούκας.
Ο κ. Δούκας συνομίλησε μαζί τους και με τα παιδιά τους, ευχήθηκε γρήγορα να σταματήσει το φαινόμενο για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο νησί και ξεκαθάρισε ότι ο δήμος Αθηναίων θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους για όσο διάστημα χρειαστεί.
Σημειώνεται ότι μαζί με την αντιδήμαρχο Όλγα Δούρου, ο κ. Δούκας επιθεώρησε τους χώρους, συνομίλησε με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης και το προσωπικό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών