Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τα ανθρωπολογικά διλήμματα της τεχνητής νοημοσύνης - Η πρώτη έρευνα είναι γεγονός

Τα ανθρωπολογικά διλήμματα της τεχνητής νοημοσύνης - Η πρώτη έρευνα είναι γεγονός
Μια εις βάθος μελέτη των ανθρώπινων αντιλήψεων και ηθικών διλημμάτων σχετικά με τις ευκαιρίες, προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Τέχνης του ΕΚΠΑ (philartlab) που ιδρύθηκε στις 31.12.2021 και διευθύνεται έως σήμερα από την Άννα Λάζου, Αν. Καθηγήτρια Αισθητικής των παραστατικών τεχνών παρουσίασε το συγγραφικό, ερευνητικό και καλλιτεχνικό απόσταγμα του ακαδημαϊκού έτους 2024-25.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η μεταδιδακτορική ερευνητική εργασία της κ. Ιωάννας Μάστορα με το πρωτότυπο θέμα «Ανθρωπολογικά διλήμματα της τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογή στην εκπαίδευση του χορού» - μοναδικής στα διεθνή ερευνητικά δεδομένα - με συνοπτική αναφορά στην μεθοδολογία, στους σκοπούς και στα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκληρώθηκε το 2024 και θα δημοσιευθεί από τις εκδόσεις ΒΡΟΤΕΑΣ στο πλαίσιο των ερευνητικών δράσεων του εργαστηρίου. Αποτελεί μια ανθρωπολογική έρευνα, μια εις βάθος μελέτη των ανθρώπινων αντιλήψεων και ηθικών διλημμάτων σχετικά με τις ευκαιρίες, προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης ευρύτερα και πιο ειδικά στην τέχνη και παιδαγωγική εφαρμογή του χορού.
Η έρευνα θέτει τις βάσεις της σε τέσσερις μεθοδολογικές στρατηγικές ώστε να ανιχνεύσει τις θέσεις του δείγματος, της επισκόπησης, της διερευνητικής, της επεξηγηματικής, της περιγραφικής και της αιτιολογικής. Προσεγγίζονται οι σημαντικότερες σχετικές θεωρητικές προσεγγίσεις ηθικής και αισθητικής σκέψης από την αρχαιότητα ως την εποχή του φιλοσοφικού μετανθρωπισμού.
Η ερευνήτρια επιχειρεί να κατανοήσει τις ενέργειες, τις σχέσεις και τις επιλογές των συμμετεχόντων μέσα από τη δική τους οπτική, χωρίς να επιβάλλει μη αντικειμενικές ερμηνείες. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η ερευνήτρια κ. Μάστορα και η επόπτρια κ. Λάζου «οι όροι «συνείδηση» και «μορφή» - ως ηθικά προσδιοριζόμενος ο πρώτος και ως αισθητικά ο δεύτερος εφαρμόζονται στο αντικείμενο του χορού αντλώντας στοιχεία από την φιλοσοφία του νου, την φιλοσοφική ανθρωπολογία και τη σύγχρονη αισθητική και νευροαισθητική». Ο συνδυασμός ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων, ενισχύει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της έρευνας, τα οποία αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεθνείς φορείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης