Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

FBI: Οι Αμερικανοί έχασαν 5,6 δισ. δολάρια σε απάτες με κρυπτονομίσματα το 2023

FBI: Οι Αμερικανοί έχασαν 5,6 δισ. δολάρια σε απάτες με κρυπτονομίσματα το 2023
Η χρήση κρυπτονομισμάτων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση τους από εγκληματίες
Περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια έχασαν λόγω απατών με κρυπτονομίσματα οι Αμερικανοί το 2023, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε έκθεσή του το FBI.
Ειδικότερα, το Κέντρο Παραπόνων (IC3) έλαβε περισσότερες από 69.000 καταγγελίες, κάτι που συνιστά αύξηση 45% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παρότι αυτές οι καταγγελίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα αντιπροσώπευαν το 10% του συνολικού αριθμού των καταγγελιών για οικονομική απάτη, αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ όλων των οικονομικών ζημιών που αναφέρθηκαν στο FBI.
«Η χρήση κρυπτονομισμάτων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση τους από εγκληματίες», δήλωσε ο Michael Nordwall, βοηθός διευθυντής του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών του FBI.
Σύμφωνα με την έκθεση, η επενδυτική απάτη ήταν ο σημαντικότερος συντελεστής σε αυτές τις απώλειες, αντιπροσωπεύοντας 3,96 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 71% όλων των απωλειών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα.
Η έκθεση του FBI αναφέρει πως οι απατεώνες χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογές γνωριμιών και ιστότοπους δικτύωσης για να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματά τους προτού τα πείσουν να επενδύσουν σε πλαστά συστήματα κρυπτονομισμάτων.
Αυτές οι απάτες συχνά περιλαμβάνουν την εμφάνιση πλαστών κερδών, αλλά όταν τα θύματα προσπαθούν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους καλούνται να πληρώσουν πρόσθετα τέλη ή φόρους, τους οποίους δεν ανακτούν ποτέ.
«Η αποκεντρωμένη φύση του κρυπτονομίσματος, η ταχύτητα των μη αναστρέψιμων συναλλαγών και η δυνατότητα μεταφοράς αξίας σε όλο τον κόσμο καθιστούν τα κρυπτονομίσματα ελκυστικό όχημα για τους εγκληματίες», δήλωσε ο Nordwall.
Η αύξηση των απατών με κρυπτονομίσματα έχει πλήξει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους Αμερικανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης