Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Σημεία των καιρών… το αμερικανικό FBI δημιούργησε το δικό του crypto token για να «πιάσει» τους κερδοσκόπους των κρυπτονομισμάτων

Σημεία των καιρών… το αμερικανικό FBI δημιούργησε το δικό του crypto token για να «πιάσει» τους κερδοσκόπους των κρυπτονομισμάτων
Το κατηγορητήριο είναι η πρώτη ποινική δίωξη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για χειραγώγηση της αγοράς κρυπτογράφησης
Σε μια ιδιότυπη πρακτική κατέφυγε εσχάτως το αμερικανικό FBI, καθώς δημιούργησε το δικό του crypto token για να «πιάσει» τους κερδοσκόπους των κρυπτονομισμάτων.
Τελευταίο παράδειγμα ήταν στις 9 Οκτωβρίου 2024, όταν αποσφραγίστηκε μια ευρεία ποινική υπόθεση που άσκησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά δεκαοκτώ ατόμων και εταιρειών που κατηγορούνται για χειραγώγηση αγορών κρυπτογράφησης και τεχνητή ενίσχυση των tokens.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η επιχείρηση στόχευε μια εταιρεία κρυπτογράφησης με αγοραία αξία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και βασίστηκε σε ένα τέχνασμα που αφορούσε ένα νέο κρυπτονόμισμα που δημιούργησε το FBI.
Το κατηγορητήριο είναι η πρώτη ποινική δίωξη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για χειραγώγηση της αγοράς κρυπτογράφησης, αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει ένα άτομο, τον Avraham Eisenberg, ο οποίος καταδικάστηκε τον Απρίλιο για χειραγώγηση μιας πλατφόρμας που ονομάζεται Mango Markets.
Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της υπόθεσης, ωστόσο, ήταν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών για τη σύλληψη των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με δήλωση της Jodi Cohen, της ειδικής πράκτορα που είναι υπεύθυνη του γραφείου του FBI στη Βοστώνη, το Γραφείο έκανε το «άνευ προηγουμένου βήμα» δημιουργώντας το δικό του διακριτικό κρυπτονομίσματος (token) και μια ψεύτικη εταιρεία για να βοηθήσει στην παγίδα των φερόμενων απατεώνων.

Ένα σχέδιο αιώνων

Η βιομηχανία κρυπτογράφησης δεν είναι ξένη στη χειραγώγηση της αγοράς, όπου οι τιμές συμβολαίων συχνά επηρεάζονται τεχνητά μέσω πρακτικών όπως το wash trading, όπου οι συμμετέχοντες παραποιούν εντολές αγοράς και πώλησης για να δημιουργήσουν την εμφάνιση ζήτησης.
Η πρακτική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα offshore χρηματιστήρια, με ανεξάρτητους αναλυτές να εκτιμούν ότι έως και το 50% —ή περισσότερο— των συναλλαγών είναι διογκωμένο.
Η υπόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στοχεύει τρεις traders και τους υπαλλήλους τους, για τους οποίους οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι πρόσφεραν υπηρεσίες συναλλαγών washing σε αντάλλαγμα πληρωμής.
Το κατηγορητήριο περιγράφει την έρευνα ως «την πρώτη του είδους της», αν και οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι αυτή η πρακτική είναι ένα «σχέδιο αιώνων».

Το token του FBI

Για να αποκαλύψει τις επιχειρήσεις, το FBI δημιούργησε ένα διακριτικό με το όνομα NexFundAI που λειτουργούσε στο blockchain Ethereum, συναντώντας τελικά τους δημιουργούς της αγοράς για να συζητήσουν τη χρήση των υπηρεσιών τους.
Ένας από τους κατηγορούμενους περιέγραψε τον εαυτό του ως «εγκέφαλο», εξηγώντας ότι η εταιρεία του χρησιμοποιούσε bots για να αγοράζει και να πωλεί ταυτόχρονα σε κεντρικά χρηματιστήρια για να δημιουργήσει όγκο συναλλαγών.
Ενώ συμφώνησε σε μια προσωπική συνάντηση τον Σεπτέμβριο, ζήτησε προκαταβολή 2.000 δολαρίων.
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, τα bot του market maker εξακολουθούσαν να πραγματοποιούν συναλλαγές πλυσίματος αξίας εκατομμυρίων δολαρίων προτού απενεργοποιηθούν κατόπιν αιτήματος των αρχών επιβολής του νόμου.
Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης τιμών κρυπτογράφησης DEX Screener, το NexFundAI εξακολουθεί να διαπραγματεύεται ενεργά με κεφαλαιοποίηση περίπου 237.000 δολάρια.
Αρκετοί από τους κατηγορούμενους εργάζονταν στη Saitama, μια εταιρεία κρυπτογράφησης που είχε συσταθεί στη Μασαχουσέτη, η οποία χειραγωγούσε την συμβολική της τιμή για να δημιουργήσει αγοραία αξία 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Saitama συνεργάστηκε με έναν από τους φερόμενους διαπραγματευτές, τον Gotbit, για να διογκώσει τεχνητά την αξία του διακριτικού της.
Το DOJ ισχυρίζεται ότι τα στελέχη της Saitama πουλούσαν κρυφά τα tokens τους για δεκάδες εκατομμύρια κέρδη.
Το 2019, ένας συνιδρυτής της Gotbit είπε στην CoinDesk ότι η επιχείρησή του «δεν ήταν εντελώς ηθική».
Αρκετοί από τους κατηγορούμενους δραστηριοποιήθηκαν διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Ρωσίας, και πέντε έχουν ήδη παραδεχθεί την ενοχή τους ή συμφώνησαν να παραδεχτούν την ενοχή τους.
Μαζί με το κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέβαλε επίσης καταγγελίες ισχυριζόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κινητών αξιών κατά των πράξεων διαπραγμάτευσης αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης