Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Γιατί το Bitcoin θα «σκοτώσει» το δολάριο – Ο νόμος του Gresham και η νέα νομισματική τάξη

Γιατί το Bitcoin θα «σκοτώσει» το δολάριο – Ο νόμος του Gresham και η νέα νομισματική τάξη
To απόγευμα της Παρασκευής (22/11), το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σκαρφάλωσε στο επιπεδο-ρεκόρ των 99.697,17 δολαρίων, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα επίπεδα των 98.500 δολαρίων
Tι εξηγεί για τη νομισματική τάξη η ύπαρξη του Bitcoin και εν γένει των κρυπτονομισμάτων;
Γιατί υπάρχει και γιατί ένα «token» με ψηφιακή μόνο υπόσταση προσεγγίζει σε αξία τα 100.000 δολ.;
Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε το Bitcoin την Παρασκευή (22/11), στο κατώφλι του ψυχολογικού ορόσημου των 100.000 δολ. καθώς το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα συνεχίζει να αντλεί ώθηση από τις προσδοκίες για ένα περισσότερο φιλικό ρυθμιστικό περιβάλλον από την κυβέρνηση του Donald Trump o οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει τις ΗΠΑ το παγκόσμιο κέντρο των crypros.
Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής (22/11), το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σκαρφάλωσε στο επιπεδο-ρεκόρ των 99.697,17 δολαρίων, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα επίπεδα των 98.500 δολαρίων.
Το Bitcoin έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του αυτό το έτος, ενώ μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφει συνολικά κέρδη 45% μετά τη σαρωτική νίκη του Trump στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

Το σύνθετο νομισματικό πλαίσιο 

Υπάρχουν εκατομμύρια κάτοχοι Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων και ωστόσο λίγες πραγματικές συναλλαγές πραγματοποιούνται.
Πώς σχετίζεται αυτό με την έλευση ενός νομίσματος της ομάδας των BRICS, το αποθεματικό καθεστώς του πετροδολαρίου και τον πόλεμο που διεξάγεται κατά των μετρητών με την ψηφιοποίηση των συναλλαγών;
Για να ερμηνευθούν αυτές οι εξελίξεις, πρέπει να αναφερθούμε στο Νόμο του Gresham, μια από τις αρχαιότερες και πιο σημαντικές αρχές που διέπουν την οικονομική σφαίρα των κοινωνιών και δη τη λειτουργία των νομισμάτων.
Είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας των κοινωνικοοικονομικών γεγονότων, της παγκόσμιας γεωπολιτικής και των ιστορικών εξελίξεων.
Ο νόμος του Gresham περιλαμβάνει την αρχή «το κακό χρήμα διώχνει το καλό» με τη έννοια ότι ο ανταγωνισμός διώχνει το «καλό χρήμα» και προωθεί τη χρήση του «κακού χρήματος» - και κάποιοι υποθέτουν ότι η κούρσα προς τα κάτω είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς.
Τίποτε δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.
Αυτό ισχύει μόνο για τον κυβερνητικό έλεγχο των χρημάτων μας.
Ισχύει συνήθως όταν τόσο τα καλά χρήματα, όπως ο χρυσός, πρέπει να ανταγωνίζονται το «κακό» χρήμα, όπως το χάρτινο, και ένα στρεβλό καθεστώς ανταγωνισμού, όπου οι έμποροι υποχρεούνται να αποδέχονται και τα δύο στην ίδια τιμή για τα προϊόντα τους.
Ακολουθούν ιστορικά παραδείγματα της κυβερνητικής ανικανότητας και κακίας:
1. Τα φθαρμένα ασημένια δολάρια διώχνουν νέα ασημένια δολάρια, οπότε καταλήγουμε να κυκλοφορούμε μόνο με υποτιμημένα χρήματα.
2. Οι κυβερνήσεις φορολογούσαν ως προς το πλήρες βάρος νομισμάτων, αλλά στη συνέχεια «ξυρίζαν» τις άκρες των νομισμάτων για να εκδώσουν επιπλέον ελαφρύτερα νομίσματα για να ξοδέψουν, αυτό ήταν ένα αγαπημένο κυβερνητικό κόλπο πριν από το τυπογραφείο που είχε ως αποτέλεσμα μικρότερα, ελαφρύτερα νομίσματα.
Οι ράβδοι ή οι ραβδώσεις στα τέταρτα του δολαρίου ήταν η σύγχρονη προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνήσεων να αποδείξουν την ποιότητα των νομισμάτων μιας κυβέρνησης - ότι δεν ξυρίστηκαν.
3. Οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχουν υποβαθμίσει τη αξία των νομισμάτων τους και αυτό οδήγησε στην πτώση μεγάλων αυτοκρατοριών, όπως η Ρώμη.
Πρόσθεταν φθηνά βασικά μέταλλα στα χρυσά και ασημένια νομίσματα και διώχνουν τα καλά, αφήνοντας μόνο τα «κακά», «χαλκευμένα» νομίσματα σε κυκλοφορία.
Οι ΗΠΑ το έκαναν αυτό το 1965, θέτοντας όλα τα ασημένια νομίσματα εκτός κυκλοφορίας.
4. Ο Πρόεδρος Franklin Roosevelt έθεσε τα χρυσά νομίσματα εκτός κυκλοφορίας το 1933 αυξάνοντας την τιμή του χρυσού από 20 σε 35 δολάρια ανά ουγγιά και καθιστώντας την κατοχή χρυσού παράνομη!
5. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν παρά πληθωριστικό χαρτονόμισμα, οι Αμερικανοί έβγαλαν από την κυκλοφορία όλες τις χάλκινες πένες.
Τώρα έχουν χαλκό αξίας τριών λεπτών και έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, ακόμη και οι τρέχουσες χάλκινες πένες ψευδαργύρου και αυτές χαλκού-νικελίου αποσύρονται επίσης από την κυκλοφορία επειδή το μέταλλο αξίζει περισσότερο από τα νομίσματα.
Η αρχή του Gresham ισχύει επίσης για τα καλά έναντι των κακών νομισμάτων fiat (αυτά που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες) .
Πριν από το ευρώ, οι Έλληνες και οι Ιταλοί θα προτιμούσαν να αποταμιεύουν γερμανικά μάρκα και να ξοδεύουν τα τοπικά τους νομίσματα, τη δραχμή και τη λίρα, η αξία των οποίων διαβρωνόταν από τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι άνθρωποι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου προτιμούν να αποταμιεύουν δολάρια, μέχρι τώρα, και να ξοδεύουν τα τοπικά τους νομίσματα.

Bitcoin και νόμος του Gresham

Σε έναν κόσμο πληθωριστικών χάρτινων νομισμάτων, οι άνθρωποι έλκονται από το δολάριο και το ευρώ.
Αποταμιεύουν σε όποιο τοπικό νόμισμα είναι πιο σταθερό και ξοδεύουν όσα υποτιμώνται σύμφωνα με τον νόμο του Gresham.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.
Όχι μόνο ο κόσμος είναι γεμάτος από κρατικά χαρτονομίσματα (fiat), αλλά ακόμη και τα καλύτερα «σκουπίδια» —όπως το δολάριο— έχει εξαγγελθεί από την κεντρική του τράπεζα, την Federal Reserve, ότι θα είναι υποτιμημένα τουλάχιστον κατά 2 % σε ετήσια βάση λόγω του πληθωρισμού!



Το νέο νομισματικό καθεστώς


Στη συνέχεια, όταν ακολούθησαν η οικονομική κρίση και τα τεράστια προγράμματα διάσωσης των τραπεζών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης (2008/2009), που ακολούθησε τη φούσκα των στεγαστικών στεγαστικών δανείων, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εισήχθησαν διαμορφώνοντας ένα νέο νομισματικό καθεστώς.
Ήταν μια τεράστια νομισματική επιτυχία που έχει σαρώσει την παγκόσμια οικονομία και η εν λόγω αγορά έχει αξία πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η επιτυχία του ως νέα ανταγωνιστική μορφή χρήματος βασίζεται στο γεγονός ότι παράγεται στην ελεύθερη αγορά, παρόμοια με το χρυσό και το ασήμι.
Η εξόρυξη είναι ακριβή και γίνεται πιο δύσκολη με την πάροδο του χρόνου, όπως ακριβώς συμβαίνει σύμφωνα με τον κανόνα του χρυσού.
Αυτό έχει κάνει αυτή τη μορφή του χρήματος πιο πολύτιμο με την πάροδο του χρόνου και έχει προσελκύσει μια συνεχώς διευρυνόμενη παγκόσμια αγορά στο Bitcoin.
Κάποιοι παραπονιούνται ότι το Bitcoin δεν είναι «πραγματικό» χρήμα, αλλά και πάλι, ούτε το δολάριο και το ευρώ δεν είναι αληθινά χρήματα—είναι ένα πληθωριστικό υποκατάστατο χρήματος και εκδίδονται από τις κυβερνήσεις και μπορεί να παραχθεί με εντολή, όχι από την αγορά.
Οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι το Bitcoin δεν χρησιμοποιείται ως χρήματα σε καθημερινές συναλλαγές, αλλά μοιάζει περισσότερο με επένδυση και χρησιμοποιείται σε επενδυτικές πράξεις.
Ωστόσο, αυτό το γεγονός αγνοεί το νόμο του Gresham!
Φυσικά, οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν κρυπτονομίσματα.
Προτιμούν να τα κρατούν παρά να τα ξοδεύουν. Ξοδεύουν πρώτα τα πληθωριστικά χρήματα.

Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει το νόμο του Gresham!
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-11-23_141942.png
Η αντιπαράθεση με το δολάριο


Μακροπρόθεσμα, το Bitcoin βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το δολάριο.
Οι χώρες έχουν κάνει πολέμους για νομισματικές μάχες για να διατηρήσουν αυτό που ο οικονομολόγος Barry Eichengreen αποκάλεσε το «υπερβολικό προνόμιο» των Ηνωμένων Πολιτειών να τυπώνουν χρήματα τα οποία οι άλλοι να διαμορφώνουν συναλλαγματικά αποθέματα και να χρησιμοποιούν.
Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη μάχη με το δολάριο, αλλά στο μέλλον, το κρυπτονόμισμα - πιθανώς σε σύνδεση με το χρυσό ή το ασήμι - θα δώσει μια επική μάχη ενάντια στις κυβερνήσεις και τα χαρτονομίσματα τους και για χάρη της ανθρωπότητας.
Ας ελπίσουμε όλοι να χάσουν τα κακά χρήματα και ότι ο κυβερνητικός Λεβιάθαν θα καταστραφεί για πάντα.
Ο ίδιος ο Gresham έζησε στις αρχές του 16ου αιώνα, αλλά αυτός ο νομισματικός νόμος αναγνωρίστηκε από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και ο μεγάλος Πολωνός πολυμαθής Κοπέρνικος αναγνώρισε και εξήγησε τον νόμο πριν από τον ίδιο τον Gresham.
Η διαχρονικότητα και η ισχύς αυτού του νόμου λέει ότι το «καλό» χρήμα είναι ένα καλό στοίχημα για το μέλλον της ανθρωπότητας - και το bitcoin το αποδεικνύει.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-11-23_141651_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης