Το σύστημα της «πρόληψης» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαδικασία καταγραφής και κατηγοριοποίησης
Ο μηχανισμός αυτός έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα αίτια της αφερεγγυότητας πριν αυτά οδηγήσουν σε πτώχευση.
Υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το σύστημα κατηγοριοποιεί τους οφειλέτες σε τρία επίπεδα κινδύνου – χαμηλό, μέτριο και υψηλό – με τη χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών διαδικασιών. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, ο οποίος υποχρεούται να συναινέσει στη χρήση και επεξεργασία των δεδομένων του.
Ο μηχανισμός έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί προληπτικά, δίνοντας στους οφειλέτες τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τον κίνδυνο αφερεγγυότητας. Ωστόσο, για όσους κατατάσσονται σε μέτριο ή υψηλό κίνδυνο, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα διαδικασίες που προσαρμόζονται στη φύση του προβλήματος, αναγκάζοντας τους οφειλέτες να αναλάβουν δράση.
Παρά τη δήθεν προληπτική του φύση, ο μηχανισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εργαλείο γραφειοκρατικού ελέγχου, το οποίο προσθέτει νέες υποχρεώσεις στους οφειλέτες χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σαφές: αν δεν αντιδράσεις έγκαιρα, οι συνέπειες θα είναι βαριές. Ωστόσο, το σύστημα της «πρόληψης» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαδικασία καταγραφής και κατηγοριοποίησης, η οποία αφήνει τους πολίτες εκτεθειμένους χωρίς να τους παρέχει την πραγματική βοήθεια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσχέρειες.
Είναι προφανές ότι το σύστημα δεν στοχεύει στην πραγματική ανακούφιση των οφειλετών, αλλά στη δημιουργία ενός ακόμη μηχανισμού επιτήρησης, στον οποίο οι πολίτες φορτώνονται με περισσότερες διαδικασίες και ευθύνες.
Η «πρόληψη» είναι διαθέσιμη μόνο για όσους έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν το βάρος της γραφειοκρατίας και να πληρώσουν το τίμημα της κυβερνητικής αδράνειας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών