Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επαφές Τσακαλώτου με Lagarde και Thomsen στο Μπαλί - Στο επίκεντρο οι συντάξεις

Επαφές Τσακαλώτου με Lagarde και Thomsen στο Μπαλί - Στο επίκεντρο οι συντάξεις
Ο Τσακαλώτος θα συζητήσει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος σε ξεχωριστές συναντήσεις με Lagarde και Thomsen
Με τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde και P. Thomsen θα έχει επαφές ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μπαλί.
Στο εξωτικό Μπαλί θα αφιχθεί αυτή την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο συνάντησης που έχει με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Lagarde για τα δύο μείζονα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση.
Με σειρά σπουδαιότητας αυτά είναι η ακύρωση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις που θα καθορίσουν και τον χρόνο των εθνικών εκλογών, και η πρόωρη εξόφληση μέρος των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ. Στην φθινοπωρινή έκθεση του Ταμείου δεν υπάρχει καμία επίσημη ή «κρυφή» αναφορά για το θέμα των συντάξεων. Από τη στιγμή που αυτό είναι ακόμη ανοικτό και η οριστική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δοθεί τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου.
Επομένως και οι φθινοπωρινές προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα στηρίζονται στο σενάριο ότι οι περικοπές σε συντάξεις από το 2019 και αφορολόγητο από το 2020 θα εφαρμοστούν κανονικά επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την παραγωγή υπερπλεονασμάτων και μετά το 2022.
Πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2023 είναι αυτά να φθάσουν στο 3%, λόγω κυρίως της μεγάλης «καρατόμησης» των δαπανών της γενικής κυβέρνησης οι οποίες θα υποχωρήσουν στο 45,4% του ΑΕΠ το 2023 από 48,1% φέτος. Σημειώνεται ότι η μέση ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία στο διάστημα 2020 - 2023 τοποθετείται στο 1,2% από 1,9% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση του Ταμείου.
Εν τω μεταξύ σε όρους «καθαρού δημοσίου πλούτου» υπό το βάρος του τεράστιου χρέους, η Ελλάδα παρουσιάζει από τις χειρότερες επιδόσεις (με βάση τα στοιχεία που κατέχει και τις οφειλές της) μεταξύ των 69 αναπτυγμένων χωρών (-111% του ΑΕΠ έναντι 32% του μέσου όρου όταν για χώρες όπως η Νορβηγία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 348% του ΑΕΠ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης