Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για έναρξη online καταστήματος

Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για έναρξη online καταστήματος

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που κυριαρχεί, καθώς στην πρώτη δεκάδα πέραν των ΗΠΑ, της Σιγκαπούρης και του Καναδά, οι υπόλοιπες χώρες προέρχονται από αυτήν

Στην εποχή της πανδημίας, το σίγουρο είναι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του eMarketer, οι παγκόσμιες λιανικές διαδικτυακές πωλήσεις το 2023 αναμένεται να φθάσουν στα 6,542 τρισ. δολάρια και θα τους αναλογούν το 22% των συνολικών λιανικών πωλήσεων, από 14,1% το 2019
Το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο αυξάνεται συνεχώς και ειδικότερα την περυσινή χρονιά με την πανδημία του κορωνοϊού και το κλείσιμο των καταστημάτων, άνθησε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του eMarketer, οι παγκόσμιες λιανικές διαδικτυακές πωλήσεις το 2023 αναμένεται να φθάσουν στα 6,542 τρισ. δολάρια και θα τους αναλογούν το 22% των συνολικών λιανικών πωλήσεων, από 14,1% το 2019.
Η εταιρεία Best Accounting Software (BAS) η οποία ειδικεύεται στην αξιολόγηση λογιστικών και οικονομικών προγραμμάτων για επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες, διεξήγαγε μια έρευνα προσπαθώντας να αποτυπώσει σε ποιες χώρες οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ξεκινήσει μια εταιρεία online.
Η BAS μελέτησε 20 προϋποθέσεις από 99 χώρες για να καταρτήσει τη λίστα, λαμβάνοντας υπόψη της κριτήρια, όπως: το κατά κεφαλήν εισόδημα, τον εταιρικό φόρο, την απήχηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τους ενεργούς χρήστες στο διαδίκτυο, ακόμη και τις οικιακές ταχύτητες broadband, όπως και στις κινητές συσκευές.

Που κατατάσσεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση και συγκεκριμένα στην 41η θέση, ωστόσο το τοπίο στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο έχει ήδη αρχίσει να μεταλλάσσεται, από τη στιγμή που πλέον οι συνήθειες των καταναλωτών αλλάζουν, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας της Pulse.
Συγκεκριμένα έξι στους δέκα καταναλωτές πλέον, αξιοποιούν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα/e-shop, παραγγέλνοντας/αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες.
Σχεδόν όλοι οι Έλληνες (89%) χρησιμοποιούν πλέον τακτικά το διαδίκτυο (από «κάποιες φορές την εβδομάδα» έως «κάθε μέρα» που είναι και η συντριπτική πλειονότητα: 77%).
Ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι οι μισοί συνταξιούχοι (και οι μισοί της ηλικιακής ομάδας 60 ετών και άνω) μπαίνουν στο Ίντερνετ κάθε μέρα (και πάνω από 7 στους 10, μπαίνουν τακτικά).
Το σίγουρο είναι, πάντως, πως η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη διαδρομή να διανύσει, προκειμένου οι ψηφιακές υπηρεσίες των καταστημάτων να φθάσουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο σε σχέση με άλλων χωρών, κάτι που θα τη φέρει και υψηλότερα σε σχετικές έρευνες όπως η συγκεκριμένη, η οποία για να καταρτιστεί έλαβε υπόψη της τα εξής κριτήρια:

Διαδίκτυο

Η μέση διαδικτυακή ταχύτητα για κινητές συσκευές στη χώρα (Mbps).
Η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στη χώρα (Mbps).
Ο αριθμός των σταθερών συνδρομών ανά 100 άτομα.
Ποσοστό % του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.
Ποσοστό % του πληθυσμού που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο αριθμός των ασφαλών servers ανά 1 εκατομμύριο άτομα.
Ποσοστό % του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για αγορές ή/και πληρωμές λογαριασμών.
Εισοδηματικά κριτήρια και γραφειοκρατία
Το κατά κεφαλήν εισόδημα σε αμερικανικά δολάρια.
Ποσοστό % του πληθυσμού (ηλικίας 15 ετών και άνω) με λογαριασμό σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα/πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.
Παρουσία παρόχων επεξεργασίας πληρωμών, όπως 2checkout, Stripe, Paypal, Adyen, Braintree, WorldPay και Shopify στη χώρα.
Οικονομική ευελιξία.
Ο αριθμός των διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης.
Οι ημέρες που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης.
Το κόστος εκκίνησης μιας επιχείρησης σε ποσοστό επί του κατά κεφαλήν εισόδημα.
Ο αριθμός χωρών που μοιράζονται την ίδια ζώνη ώρας (με βάση τις πρωτεύουσες).
Πρόσβαση σε υπηρεσίες παράδοσης και εξειδίκευση εργαζόμενων
Δείκτης απόδοσης Logistics (LPI), οποίος μετρά μεταξύ άλλων την οργάνωση των αποστολών σε ανταγωνιστικές τιμές, την ικανότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών logistics, την ικανότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης των αποστολών και την έγκαιρη αποστολή.
Δείκτης της αποτελεσματικότητας των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Η πρόσβαση σε χώρους εργασίας/γραφείου.
Το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα.

Ποιες είναι οι καταλληλότερες χώρες

Με βάση αυτά τα κριτήρια η πρώτη δεκάδα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  1. Δανία: Η χώρα της Σκανδιναβίας έχει την καλύτερη βαθμολογία αναφορικά με τους ασφαλείς servers (277.000 ανά 1 εκατ. πληθυσμού), ποσοστό 99,92% του πληθυσμού με λογαριασμό σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή πάροχο συναφών υπηρεσιών, 98% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, και επίσης έχει το φθηνότερο κόστος έναρξης επιχείρησης (0,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος).
  2. Ελβετία: Έχει το υψηλότερο εισόδημα 85.000 δολάρια, παρουσία έξι από τις επτά υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, μοιράζεται την ίδια ώρα με 44 χώρες και διαθέτει τις περισσότερες σταθερές συνδρομές στο διαδίκτυο στην δεκάδα (45,21% του πληθυσμού).
  3. Ολλανδία: Κορυφαία ταχύτητα της δεκάδας στις κινητές συσκευές (88,13 Mbps). Δεύτερη στην αποτελεσματικότητα των ταχυδρομικών υπηρεσιών και μια χώρα όπου σε τέσσερις μόλις ημέρες μια εταιρεία μπορεί να κάνει την έναρξή της.
  4. ΗΠΑ: Στην κορυφή με 2.421 χώρους εργασίας, διαθέτει 42,98% περισσότερους από τη δεύτερη Ινδία. Στην κορυφή επίσης με επτά στα επτά για τους παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών, στις υπόλοιπες κατηγορίες βρίσκεται κάπου στη μέση.
  5. Νορβηγία: Δεύτερη στο κατά κεφαλή εισόδημα (82.500 δολάρια), με το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για αγορές ή/και πληρωμές λογαριασμών (89%), μοιράζεται την πρώτη θέση με τη Δανία αναφορικά με το ποσοστό (98%) των χρηστών στο διαδίκτυο.
  6. Σουηδία: Στην κορυφή των ψηφιακών δεξιοτήτων και δεύτερη στην ποιότητα των logistics. Επίσης πολύ υψηλά ποσοστά σε χρήση του διαδικτύου (96%), τραπεζικούς λογαριασμούς (99,7%) και ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για αγορές ή/και πληρωμές λογαριασμών (84%).
  7. Σιγκαπούρη: Ευρυζωνικές ταχύτητες που πετάνε (229,42 Mbps η μόνη χώρα που ξεπερνά τα 200 Mbps), έχει το καλύτερο ποσοστό στην οικονομική ευελιξία (89,4%), επίσης στην κορυφή της απήχησης των social media (79%) και με τον μικρότερο εταιρικό φόρο (17%).
  8. Γερμανία: Την καλύτερη επίδοση στα logistics και στην ταχυδρομικές υπηρεσίες. Επίσης πολύ υψηλά ποσοστά σε συνδρομές, χρηστών στο διαδίκτυο και τραπεζικών λογαριασμών.
  9. Καναδάς: Η χώρα με τη λιγότερη γραφειοκρατία (μόλις δύο ημέρες για έναρξη και μόλις δύο διαδικασίες), έχει επίσης πολύ χαμηλό κόστος έναρξης (0,3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος).
  10. Λουξεμβούργο: Το τρίτο καλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα με 73.910 δολάρια, της ανεβάζει την επίδοση, καθώς στις υπόλοιπες κατηγορίες κινείται κάπου στη μέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης