Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακατάσχετος λογαριασμός: Πότε έρχεται, πώς λειτουργεί και πώς θα μένουν λεφτά στα ταμεία των «κόκκινων» οφειλετών

Ακατάσχετος λογαριασμός: Πότε έρχεται, πώς λειτουργεί και πώς θα μένουν λεφτά στα ταμεία των «κόκκινων» οφειλετών

Σχεδιάζεται η εφαρμογή του μέτρου από τον Ιανουάριο του 2022 με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 - 48 έντοκων δόσεων

Σχετικά Άρθρα

Το κίνητρο της αύξησης του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη της ανάσχεσης μίας νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών στο δημόσιο προχωρώντας στην ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης που έχει μείνει στα χαρτιά εδώ και 17 μήνες λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου από τον Ιανουάριο του 2022 με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 - 48 έντοκων δόσεων, οπότε θα αρχίσουν να τρέχουν και οι πληρωμές των «παγωμένων» κορωνο-χρεών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχει ψηφισθεί από τον Μάιο του 2019 επί υφυπουργίας Κατερίνας Παπανάτσιου και επρόκειτο να ενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2019 όσοι έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τις εντάσσουν σε ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα «χτίσουν» και να αυξήσουν προοδευτικά ένα ακατάσχετο λογαριασμό.
Τούτο υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχουν πληρώσει δύο δόσεις και θα έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται προστασία από την Εφορία.

Πώς θα κτίζεται ο λογαριασμός

Ειδικότερα ο κλιμακωτός ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:
- Φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
- Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα
Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
- Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ.
Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
- Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται.
Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
-Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
-Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων, (πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων για φυσικά πρόσωπα ή 24/36 δόσεων για επιχειρήσεις), το «βήμα» για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
- Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα,
- Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Παραδείγματα
1.
Έστω οφειλέτης με χρέη 11.500 ευρώ στην Εφορία ο οποίος έχει ενταχθεί στη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών.
Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 958,33 ευρώ τον μήνα.
Το ακατάσχετο όριο από τα 1.250 ευρώ θα αυξηθεί στα 2.874,99 ευρώ (958,33 ευρώ x 3).
Οσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο.
Για παράδειγμα, ο πολλαπλασιαστής στην 6η δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φτάνει τα 3.651,654 ευρώ.
Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10η δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φτάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 4.312,485 ευρώ.
2. Έστω οφειλέτης με ποσό χρέους 12.500 ευρώ εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων καταβάλλοντας κάθε μήνα 104,16 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος οφειλέτης του οποίου ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από την εφορία, δεν θα δει καμία διαφορά αφού η δόση που πληρώνει (104,16 x 3 = 312,48 ευρώ) είναι μικρότερη από το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.
Εφόσον επιλέξει εξόφληση χρέους σε 24 δόσεις πληρώνοντας 520,83 ευρώ τον μήνα τότε θα αποκτήσει τη δυνατότητα αύξησης του ακατάσχετου ορίου από τα 1.250 ευρώ στα 1.562,49 ευρώ (520,83 x 3).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης