Γερή δόση συστάσεων για ανάκαμψη, μεταρρυθμίσεις και δημόσιο χρέος ανακοινώνει η Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 για την Ελλάδα μέσα από ένα πακέτο τριών διαφορετικών εκθέσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για:
α)Τη 10η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία κανονικά ήταν να δοθεί χθες στη δημοσιότητα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέθεσε για την επόμενη εβδομάδα τις ανακοινώσεις με τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης που προηγήθηκε από τους θεσμούς.
Σε γενικές γραμμές θα είναι μια έκθεση θετική για την Ελλάδα, όπου θα καθρεφτίζεται η πρόοδος μέσα στoν τυφώνα της υγειονομικής κρίσης. Ψιλά γράμματα και υποσημειώσεις που έχουν να κάνουν με ουρές και δεσμεύσεις από προηγούμενες αξιολογήσεις, όπως για τον νέο πτωχευτικό νόμο, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, τα πανδημικά χρέη αλλά και αναφορές στο δημοσιονομικό πεδίο, ειδικά στο σκέλος του ελλείμματος όπου και φέτος αναρριχάται στο 7,2% του ΑΕΠ, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν.
Ωστόσο εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι οι συστάσεις θα είναι σε χαμηλούς τόνους και χωρίς αιχμές ώστε η έκθεση να αποτελέσει το διαβατήριο για την αποδέσμευση μίας ακόμα δεσμίδας χρημάτων - κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 740 εκατ. ευρώ.
Το πράσινο φως της εκταμίευσης θα δώσει το Eurogroup της 17ης Ιουνίου ενώ στην ίδια συνεδρίαση θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για τον χρόνο ισχύος της ρήτρας διαφυγής και μια πρώτη κουβέντα για την αναθεώρηση των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
β)Ττην έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την Ελλάδα που βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς παρακολούθησης αλλά για όλα τα κράτη-μέλη λόγω των πληγμάτων που δέχτηκαν από τον κορωνοϊό.
Οπότε στη φάση που βρίσκεται η ευρωζώνη το βάρος πέφτει στην επούλωση των βαθύτατων πληγών από την πανδημική κρίση μέσω των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις οι οποίες θα βγάλουν τις οικονομίες από το τέλμα της ύφεσης.
Μέσα από ένα μπουκέτο γενικών αλλά και ειδικών συστάσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να βάλει τον πήχη για τα προγράμματα οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη μετά κορωνοϊό εποχή.
γ)Τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με το καλό σενάριο της επικαιροποιημένης έκθεσης, το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο κινούμενο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πτωτικά.
Ετσι, παρά την τρομακτική αύξηση που σημείωσε το 2020 φτάνοντας στα 341,023 δισ. ευρώ ή στο 205,6% του ΑΕΠ, για το 2021 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 204,8% του ΑΕΠ ή στα 352,5 δισ. ευρώ.
Στο βασικό σενάριο το ελληνικό χρέος, μολονότι παραμένει σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ, έως το 2041 η τροχιά του θα είναι καθοδική, ενώ στο αρνητικό η αποκλιμάκωση κόβεται σε αυτό το έτος και συνεχίζει ανοδικά από το έτος αυτό και μετά.
Το ραντεβού για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση έχει κλειδώσει για τα μέσα του Ιουλίου και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει με φυσική παρουσία.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα, όπως η 12η που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο με την έκθεση των θεσμών.
Θα υπάρξει άλλη μία αποστολή στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2022, οπότε η χώρα εξέρχεται της ενισχυμένης εποπτείας, ίσως και δυο επειδή η πρώτη δόση του προγράμματος καθυστέρησε οπότε η εκταμίευσή της προϋποθέτει έκθεση αξιολόγησης.
Εξετάζεται για τη συγκεκριμένη να συμπτυχτεί με την αξιολόγηση του Ιουνίου του 2022 ώστε να μη μεταφερθεί για αργότερα (φθινόπωρο 2022).
Στη βάση αυτή η Ελλάδα θα καρπωθεί διπλή δόση χρημάτων από τον ESM.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Θεσμοί: Μπαράζ με ειδικές συστάσεις για την Ελλάδα στις 2 Ιουνίου - Τι περιλαμβάνουν οι 3 εκθέσεις των ευρωπαίων
Σε ανακοινώσεις για ανάκαμψη, μεταρρυθμίσεις και δημόσιο χρέος προβαίνει η Κομισιόν
Σχόλια αναγνωστών