Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα καταπέσουν, η Eurostat δεν θα θέσει θέμα για το χρέος και… ο Στουρνάρας απλά σπατάλησε 2,5 εκατ

Οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα καταπέσουν, η Eurostat δεν θα θέσει θέμα για το χρέος και… ο Στουρνάρας απλά σπατάλησε 2,5 εκατ
Όμως οι κρατικές εγγυήσεις όπως συμβαίνει και στην Ιταλία δεν έχουν καταπέσει και δεν ενσωματώνονται στο δημόσιο χρέος.
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων λήξαν.
Οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα καταπέσουν, γιατί εάν συμβεί αυτό θα έχει χρεοκοπήσει η Ελλάδα, η Eurostat δεν θα ζητήσει να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος και μια ακόμη απόπειρα να σαμποτάρουν τον Ηρακλή… δυστυχώς από την Τράπεζα της Ελλάδος… θα καταρρεύσει.
Το βασικό ζήτημα ανέκυψε από τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που συνεχίζει να υποβαθμίζει, να υποτιμάει και να σαμποτάρει τον Ηρακλή με τις παρεχόμενες εγγυήσεις 24 δισ. ευρώ.
Η νέα προσπάθεια – που είναι παλαιά γιατί το θέμα αυτό χρονολογείται εδώ και 12 μήνες – αφορά με το εάν η Eurostat θεωρεί χρέος τα 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες από τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Προφανώς και εάν θεωρεί χρέος τις κρατικές εγγυήσεις το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στα 411 δισεκ. ευρώ οπότε ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα και το αφήγημα Μητσοτάκη ότι όλα βαίνουν καλώς.
Όμως οι κρατικές εγγυήσεις όπως συμβαίνει και στην Ιταλία δεν έχουν καταπέσει και δεν ενσωματώνονται στο δημόσιο χρέος.
Κρατική εγγύηση σημαίνει εγγύηση όχι πραγματικό χρήμα, οπότε δεν εγείρεται θέμα εγγραφής στο δημόσιο χρέος.
Με την ίδια λογική εάν ένα κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμη και εάν δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, τότε εγείρεται θέμα για όλο τον δανεισμό.
Π.χ. ο Στουρνάρας στην περίπτωση του Ηρακλή 1 με τα 12 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις είχε ζητήσει να υπάρξουν και 12 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις σε μετρητά καθώς θεωρούσε ότι θα καταπέσουν όλες οι κρατικές εγγυήσεις.
Εάν όμως ισχύει αυτό τότε πως δόθηκαν 244 δισεκ. δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης όπως ο ESM και ο EFSF;
Είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρείται μια ακόμη προσπάθεια, να σαμποτάρουν τον Ηρακλή αλλά ματαιοπονούν…
Ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε 2,45 εκατ σε διάφορους ξένους οίκους ώστε να ετοιμάσουν την πρόταση για την bad bank η οποία απορρίφθηκε.
Όμως ο διοικητής της ΤτΕ δεν τόλμησε να πάρει μια γνωμοδότηση από ένα διεθνές νομικό γραφείο για το εάν οι προτάσεις του είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι προτάσεις της ΤτΕ έχουν απορριφθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αλλά… ο ίδιος επιμένει ίσως από αβελτηρία ή ματαιοδοξία.

Στην προσπάθεια του αυτή o Γιάννης Στουρνάρας, έχοντας ηττηθεί αλλεπάλληλες φορές προσπαθώντας να περάσει την ακατανόητη πρόταση της bad bank συνεχίζει τα δόλια παιχνίδια εις βάρος της χώρας.
Για όσους δεν γνωρίζουν:

  • Ο Στουρνάρας ήταν αυτός ο οποίος σαμπόταρε την πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank, το Cairo των 7,5 δισ., προσπαθώντας να μπλοκάρει τη διαδικασία μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη. Μάλιστα Στουρνάρας και Πατέλης είχαν αντιδράσει για το πώς εν μέσω της πανδημίας – ήταν αρχές 2020 – το ελληνικό δημόσιο θα παράσχει κρατικές εγγυήσεις σε μια τράπεζα όπως η Eurobank. Αυτά έλεγαν τότε τόσο ο Στουρνάρας όσο και ο Πατέλης.
  • Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που επέμενε τα Senior Bonds, τα κύρια ομόλογα, των τιτλοποιήσεων να φέρουν βαθμολογία ΒΒ και όχι ΒΒ- που τελικώς ισχύει με στόχο να δυσκολέψει τις τιτλοποιήσεις
  • Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που ζητούσε δύο αξιολογήσεις από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης αντί μίας που ισχύει
  • Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που πήγε να μπλοκάρει το DTC, την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, πρόταση που πρόσφατα θεσπίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση
  • Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που έθεσε θέμα με τα 12 δισ. collateral των τιτλοποιήσεων ζητώντας να μπουν ως εξασφαλίσεις άλλα 12 δισεκ. σε μετρητά πρόταση που προφανώς δεν πέρασε.
  • Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που επιχειρεί ακόμη και σήμερα να συνδέσει τις εγγυήσεις 24 δισ. από το ελληνικό δημόσιο για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών με το δημόσιο χρέος…

Ωστόσο οι μεθοδεύσεις με την Eurostat δεν έχουν ξεκινήσει τώρα αλλά εδώ και 12 μήνες…

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα κύρια ομόλογα (senior bond) των τιτλοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών;

Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος έως πρότινος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός όταν διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις για τον Ηρακλή είχαν πάρει έγκριση από την Κομισιόν και την DGComp, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι οι παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων τους δεν δημιουργούσαν θέμα κρατικής ενίσχυσης (state aid).
Για την Ελλάδα, όπως στο μοντέλο της Ιταλίας που από το 2016 παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, ουδέποτε ετέθη θέμα διασύνδεσης των εγγυήσεων με το χρέος.
Η Ιταλία έχει παράσχει 110 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στις ιταλικές τράπεζες χωρίς να επιβαρύνουν το ιταλικό δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα - που υιοθέτησε πλήρως το μοντέλο της Ιταλίας - για τις 15 τιτλοποιήσεις NPEs που έχουν πραγματοποιηθεί και δοθεί 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 επίσης δεν αφορούν το δημόσιο χρέος.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σκοπίμως αναφέρει ότι οι κρατικές εγγυήσεις μπορεί να καταπέσουν, ωστόσο για πολλοστή φορά παραπλανά τους επενδυτές και την κοινή γνώμη και διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για τους εξής λόγους:

1) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, DGComp, έχει δώσει το πράσινο φως στην Ελλάδα να εκδίδει κρατικές εγγυήσεις 24 δισ. οι οποίες δεν βαρύνουν το δημόσιο χρέος

2) Το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν διασφαλίσει ότι οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν αφορούν το χρέος

3) Ζήτημα ανακύπτει μόνο όταν καταπέσει μια κρατική εγγύηση, αλλά και πάλι υπάρχουν σοβαρές δικλίδες ασφαλείας που προστατεύουν το κράτος εάν οι εγγυήσεις καταπέσουν.
Για να καταπέσουν όμως οι κρατικές εγγυήσεις σημαίνει ότι είτε το ελληνικό Δημόσιο έχει περιπέσει σε οικονομική περιδίνηση και ύφεση και αυτό προφανώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση για ανάκαμψη της οικονομίας, είτε η Ελλάδα έχει πάψει να είναι αξιόπιστη χώρα καταρρίπτοντας το αφήγημα Μητσοτάκη.

4) Για τις τιτλοποιήσεις εκδίδονται τριών ειδών τίτλοι, κύρια ομόλογα που φέρουν κρατική εγγύηση, μεσαίας εξασφάλισης ομόλογα που πωλούνται σε επενδυτές και δεν φέρουν εγγύηση, και τα junior bond τα οποία είναι μηδενικής φερεγγυότητας ομόλογα.
Για τα κύρια ομόλογα που φέρουν κρατική εγγύηση έχει ήδη δοθεί βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης ΒΒ-.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ομόλογα αυτά έχουν αξιοπιστία καθώς φέρουν σχετικά παραπλήσια βαθμολογία με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.

5) Για να δοθεί κρατική εγγύηση θα πρέπει το 51% της τιτλοποίησης να έχει υλοποιηθεί, μετριάζοντας έτσι τον κίνδυνο για το ελληνικό Δημόσιο

6) Εάν καταπέσει μία εγγύηση αυτή αφορά όχι προφανώς το σύνολο των 24 δισ. που είναι οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες αλλά μόνο τη διαφορά μεταξύ της κατάπτωσης και της εξασφάλισης που φέρει κάθε τιτλοποίηση.
Ιστορικά τουλάχιστον στην Ευρώπη και με εξαίρεση τη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν έχουν καταπέσει κρατικές εγγυήσεις

7) Οι τράπεζες διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας για κάθε τιτλοποίηση όπως ορίζει ο νόμος για τον Ηρακλή και με τη ρευστότητα μπορεί να καλύψουν καταπτώσεις εγγυήσεων, δηλαδή το βάρος περνά στις τράπεζες και όχι στο ελληνικό Δημόσιο

8) Το άρθρο 17 που αφορά το νόμο για τον Ηρακλή προβλέπει συμμετοχή μεταξύ άλλων σε μια ειδική επιτροπή που παρέχει τις κρατικές εγγυήσεις και σε δύο διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πώς λοιπόν η ΤτΕ εγκρίνει τις κρατικές εγγυήσεις και από την άλλη ο διοικητής ανησυχεί εάν θα καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις.
Ο Στουρνάρας σαμποτάροντας διαρκώς τον Ηρακλή Ι και ΙΙ προσπαθεί να μας πει ψευδώς ότι εάν καταπέσουν οι εγγυήσεις θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 24 δισ. ευρώ.
Λέμε ψευδώς ότι εάν καταπέσουν και τα 24 δισ. αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει πλήρως, το οποίο προφανώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα Μητσοτάκη για ανάκαμψη και σταθερότητα στη χώρα.
Ο Στουρνάρας στην απέλπιδα προσπάθεια του να επαναφέρει τη νεκρή πρόταση της bad bank, κινδυνολογεί επικίνδυνα εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο τον διόρισε ως κεντρικό τραπεζίτη.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που προέβλεπε ότι τα προβληματικά δάνεια από την πανδημία θα φτάσουν τα 20 δισ., αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του στα 10 δισ. και τελικά ίσα που φτάνουν τα 2,2 δισ.
Τόσο εύστοχες είναι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για πολλοστή φορά τα παιχνίδια και οι μάταιες ελπίδες του Στουρνάρα για την bad bank δεν θα περάσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης