Παράθυρο για έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο άνοιξε και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση θα κλειδώσει τον Ιούνιο ενώ σε ότι αφορά τη δόση που εκκρεμεί από το 2019, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Χρήστο Σταιοκούρα αυτή θα δοθεί τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Σε ερώτηση προς τον Dombrovskis εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε πως αυτό αφορά σε μια συζήτηση σε εξέλιξη, στην οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το νέο τοπίο.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι παραμένει σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, αν και επεσήμανε πως θα δούμε τα νέα δεδομένα που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όσον αφορά σε μια πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου.
Ενώ, ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε την ελληνική πρόταση να εξαιρεθούν από τα ελλείμματα οι δαπάνες για την άμυνα, ή τουλάχιστον τα ποσά που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μην προσμετρούν στο χρέος ή στο έλλειμμα.
Σταϊκούρας: Το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του ανέφερε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από υψηλές αναταράξεις.
Η Ελλάδα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ έκανε άλλο ένα ακόμη βήμα σε πείσμα των καιρών.
Επίσης σήμερα έλαβε τους πρώτους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόροι που μπορεί να αποτελέσουν ανάχωμα, θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, θα στηρίξουν ΜμΕ και θα ενισχύσουν οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές πρότυπο.
Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να παράγει η χώρα μετά το 2023 ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη και ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι χθες από το φόρουμ των Δελφών επεσήμανε την ανάγκη για ρεαλιστικά πλεονάσματα.
Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της πανδημίας έδειξε ανθεκτικότητα και είχε μετρήσιμα αποτελέσματα που αναγνωρίζονται διεθνώς.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κρίση υπονομεύει αυτά τα αποτελέσματα, και στο μέτωπο των τιμών ακόμη δυσμενέστερα νέα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία «ροκανίζουν» τα εισοδήματα. Σημείωσε ότι κανένα κράτος- μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς απαιτείται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστούν τόσο η ίδια η κρίση, όσο και οι συνέπειές της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών