Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για οικονομία και τράπεζες τα προβλήματα είναι καλά κρυμμένα αλλά θα αποκαλυφθούν

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για οικονομία και τράπεζες τα προβλήματα είναι καλά κρυμμένα αλλά θα αποκαλυφθούν
Η ελληνική οικονομία με χρέος 400 δισεκ. που λογιστικά μειώνεται ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ λόγω του πληθωρισμού, με ελλείμματα που παραμένουν γάγγραινα και με τράπεζες που απλά εκμεταλλεύονται την συγκυρία… δεν σημαίνει ότι διαθέτει στέρεες βάσεις…
Έως σήμερα η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ως ευημερούσα – που προφανώς δεν είναι - και οι ελληνικές τράπεζες λόγω του Euribor 3 μηνών που εκτοξεύτηκε στο 3,52% κρύβουν την αδύναμη πιστωτική τους επέκταση αλλά και την υποχρέωση να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων… θα καταστεί μονόδρομος όταν τελειώσει έως το τέλος του 2023 που θα τελειώσουν οι αυξήσεις επιτοκίων…

Ορισμένα σημάδια που έχουμε υποτιμήσει

1)Οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας φαίνονται σε δείκτες που παραβλέπονται, εμπορικό ισοζύγιο, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών… σοβαρές αδυναμίες μιας μη παραγωγικής οικονομίας όπως η Ελλάδα.
Ανύπαρκτη βιομηχανία…
Ούτε καν λόγος για πολεμική βιομηχανία.
Δείτε όλες τις ισχυρές οικονομίες στον κόσμο, διαθέτουν ισχυρή πολεμική βιομηχανία η Ελλάδα είναι ανύπαρκτη ως κράτος…
Η Ελλάδα έχει ανύπαρκτη πολεμική βιομηχανία…

2)Η Ελλάδα στηρίζεται σε ενέσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που προέκυψε από την πανδημία θα λάβει άλλα 18 δισεκ. σε δάνεια και επιδοτήσεις και μαζί με την μόχλευση… θα υποστηριχθούν 418 εταιρίες…
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσουν και μαζί θα τελειώσουν και τα παραμύθια της δήθεν δυναμικής της ελληνικής οικονομίας…

3)Η Ελλάδα στηρίζεται στα έσοδα από τον τουρισμό…
Ήδη υπάρχουν σημάδια κόπωσης στον τουρισμό ενώ το φαινόμενο υπάλληλος ενός εστιατορίου να παίρνει 1.500 ευρώ και μια καμαριέρα 1.250 ευρώ καθαρά… επιβεβαιώνουν ότι στα ελληνικά νησιά γίνεται πάρτι αισχροκέρδειας…. για να συντηρήσουν τέτοιους μισθούς.
Οι ξένοι τουρίστες είναι απογοητευμένοι από την αισχροκέρδεια στην Ελλάδα και πηγαίνουν στην Τουρκία όπου οι τιμές είναι πολύ πιο ρεαλιστικές…
Δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα μαγαζιών στα νησιά ανήκουν στην σφαίρα της ακραίας κερδοσκοπίας…

Τι συμβαίνει στις τράπεζες;

4)Η πιστωτική επέκταση έχει καταστεί πιστωτική στασιμότητα….
Γιατί οι τράπεζες δεν χορηγούν περισσότερα δάνεια από αυτά που αποπληρώνονται η απάντηση είναι Euribor 3 μηνών που έφθασε στο 3,52% με προοπτική – εάν υπάρξουν ακόμη 2 ή 3 αυξήσεις επιτοκίων 0,25% δηλαδή 0,50% ή 0,75% από την ΕΚΤ – να φθάσει τουλάχιστον στο 4%.
Τα επιτόκια λόγω Euribor έχουν εκραγεί στην κυριολεξία… οι τράπεζες αποκομίζουν ισχυρά κέρδη και δεν βιάζονται να αναλάβουν πιστωτικό ρίσκο…

5)Τα επιτόκια π.χ. στα παλαιά στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στο 6,5% και το ερώτημα είναι ποιος θα δανειστεί με επιτόκια 6,5% για να αγοράσει ένα σπίτι;

6)Αν δούμε την διαφορά επιτοκίων δανείων και επιτοκίων καταθέσεων… εκεί επικρατεί χάος…
Τι σημαίνει χάος;
Τα επιτόκια καταθέσεων σε πραγματικούς μέσους όρους είναι 0,25% με 0,30% και των δανείων όλων των κατηγοριών στο 5%... στα καταναλωτικά και στεγαστικά ακόμη υψηλότερα…
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ακραία στρέβλωση…

7)Οι ελληνικές τράπεζες με την αποπληρωμή των TLTROS θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων… είναι ακραία στρέβλωση επιτόκια στο 0,30%... θα δούμε τον μέσο όρο να αυξάνεται στο 0,80% και μετά από 1 χρόνο μείωση και του Euribor… αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη των τραπεζών θα μειωθούν…

8)Η εντυπωσιακή κερδοφορία των τραπεζών της τρέχουσας περιόδου είναι συγκυριακή και όχι μόνιμη είναι αποτέλεσμα ακροτήτων στα επιτόκια των δανείων υψηλά και των επιτοκίων καταθέσεων υπερβολικά χαμηλά…
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί… και δεν θα συνεχιστεί…

9)Αναφερόμαστε στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, των τραπεζικών μετοχών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων… αυτή μεν θα συνεχιστεί γιατί αυτή είναι η διεθνής τάση αλλά το υπόβαθρο στην Ελλάδα είναι σαθρό…
Εάν συμβεί κάποιο μεγάλο αρνητικό γεγονός το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι από τα πρώτα παγκοσμίως που θα ξεφουσκώσει…

10)Η ελληνική οικονομία με χρέος 400 δισεκ. που λογιστικά μειώνεται ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ λόγω του πληθωρισμού, με ελλείμματα που παραμένουν γάγγραινα και με τράπεζες που απλά εκμεταλλεύονται την συγκυρία… δεν σημαίνει ότι διαθέτει στέρεες βάσεις…
Τα παραμύθια θα τελειώσουν και θα τελειώσουν άδοξα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης