Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών - Στα αζήτητα οι ρυθμίσεις χρεών, από οφειλές 81 δισ μόνο 4,7 δισ είναι ρυθμισμένα

Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών - Στα αζήτητα οι ρυθμίσεις χρεών, από οφειλές 81 δισ μόνο 4,7 δισ είναι ρυθμισμένα
Παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων που ανοίγουν τρύπες στα κρατικά ταμεία
Αδιάφορoι ήταν  οι φορολογούμενοι στις ρυθμίσεις χρεών καθώς από το σύνολο των δικαιούχων μόλις το 10% υπέβαλε αίτηση με το 90% να γυρίζει την πλάτη.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 232.000 ρυθμίσεων που κινδύνευαν να χαρακτηριστούν «κόκκινες» και να μπει οριστικό τέλος μόλις 20.000 από αυτές κατάφεραν να «ξαναζωντανέψουν» και να γίνουν «πράσινες» με τους περισσότερους φορολογούμενους να αδιαφορούν καθώς πρακτικά δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν όλο το ποσό από τις εκπρόθεσμες δόσεις που ήταν προϋπόθεση για την αναβίωση.

Σε αυτό το πλαίσιο έγκειται και οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων που ανοίγουν τρύπες στα κρατικά ταμεία την ώρα που οι ρυθμισμένες οφειλές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στη περιοχή του 5,8% του συνολικού πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.
Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
Επίσης, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Παράλληλα μπαίνει σε λειτουργία ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων, των φορολογούμενων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση το οποίο θα ειδοποιεί φορολογούμενους για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και απειλή εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα με το νέο μηχανισμό:

- θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης

- ⁠Σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει χαμηλή ανταπόκριση των φορολογούμενων στα προγράμματα διακανονισμού των οφελών αφού από το συνολικό εισπράξιμο «κόκκινο» χρέος προς την εφορία ύψους 81 δισ. ευρώ μόνο τα 4,7 δισ. ευρώ η το 5,8% βρίσκεται σε ρύθμιση.
Το υψηλότερο ποσοστό που φθάνει το 23,8% των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών εντοπίζεται στο εύρος οφειλών μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ
ενώ για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% φυσικών και νομικών προσώπων.

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ στα νομικά πρόσωπα το υψηλότερο ποσοστό (30%) καταγράφεται σε οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης διαπιστώνονται σε ποσά οφειλής κάτω των 500 ευρώ και σε ποσά οφειλής άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης