Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σενάρια διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στο καφέ - Οι ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή προβληματίζουν το ΥΠΟΙΚ

Σενάρια διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στο καφέ - Οι ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή προβληματίζουν το ΥΠΟΙΚ
Το δημοσιονομικό κόστος για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στο καφέ δεν είναι απαγορευτικό
Σχετικά Άρθρα
Οι ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή του καφέ βάζει σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, προκειμένου να αποφευχθούν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.
Το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ για ένα ακόμη εξάμηνο έως το τέλος του έτους προκειμένου να αποσοβηθεί ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που θα έρθει να προστεθεί στις αυξήσεις της τάξης του 15%-20% που τρέχουν ήδη λόγω της κλιματικής κρίσης.
Παράγοντες της αγοράς καλούν τη κυβέρνηση να παρατείνει το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% και να ψαλιδίσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επηρεάζει κατά 55% την τελική τιμή για τον καταναλωτή.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, με πηγές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του σημερινού καθεστώτος για το ΦΠΑ στο καφέ σημειώνοντας, ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος Ιουνίου οπότε αν δεν υπάρξει παρέμβαση ο συντελεστής ΦΠΑ για το σερβιριζόμενο καφέ και για κατανάλωση σε «πακέτο» θα ανέβει στο 24% από 13%.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς σημειώνουν ότι η επαναφορά του καφέ στο 24% ΦΠΑ θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων οι οποίες θα μετακυληστούν στη λιανική τιμή πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης με αρνητικές επιπτώσεις στο κλάδο της εστίασης υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης των αυξήσεων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω τη τιμή του καφέ Arabica. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 20% στην τιμή του καφέ ο Φρέντο εσπρέσο (take away) θα πωλείται στα 2,40-2,60 ευρώ από 2-2,20 ευρώ ενώ η τιμή του Φρέντο καπουτσίνο (take away) θα ανέβει στα 2,60-2,90 ευρώ από 2,20- 2,40 ευρώ σήμερα.
Πάντως, το δημοσιονομικό κόστος για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στο καφέ δεν είναι απαγορευτικό καθώς μαζί με τα ταξί, που τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, ανέρχεται στα 77 εκατ. ευρώ αλλά στίγμα προθέσεων αναμένεται να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην επικείμενη συνάντηση με την διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης.
Ωστόσο, στο μέτωπο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο καφέ δεν αναμένεται καμία κίνηση από το οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι τυχόν μείωση του θα ανοίξει σημαντική τρύπα στα κρατικά ταμεία και θα θέσει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στη περιοχή του 2,1% του ΑΕΠ φέτος ενώ υπάρχει και ο «κόφτης» στις πρωτογενείς δαπάνες για αυστηρή συγκράτηση στο 2,6% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο πέραν του καφέ στις 30 Ιουνίου τελειώνει το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα που σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης ή καταναλώνονται σε πακέτο ή «στο χέρι».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης