Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λεφτά υπάρχουν - Τονωτική ένεση στα κρατικά ταμεία από την έκρηξη στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Λεφτά υπάρχουν - Τονωτική ένεση στα κρατικά ταμεία από την έκρηξη στις αγοραπωλησίες ακινήτων
Φόρο-εισπράξεις πάνω από 210 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο από τις μεταβιβάσεις
Το φράγμα των 78.700 έσπασαν το πρώτο πεντάμηνο του 2024 οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ οδεύοντας σε νέο ρεκόρ.
Το έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην κτηματαγορά σε συνδυασμό με το ράλι των τιμών στα ακίνητα ενισχύουν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου από τους φόρους μεταβίβασης καθώς έχουν ξεπεράσει τα 210 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ.
Χιλιάδες ακίνητα αλλάζουν χέρια με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων να αποκαλύπτουν το άλμα των τιμών στην αγορά.

Τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων κρατά ο Δήμος Αθηναίων αφού σύμφωνα με τα στοιχεία τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 άλλαξαν χέρια πάνω από 2.400 ακίνητα με τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια να προκαλούν σε αρκετές περιπτώσεις ίλιγγο καθώς κινούνται δύο και τρεις φορές πάνω από τις αντικειμενικές αξίες.
Σημειώνεται πάντως ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός σχεδιάζει να ελέγξει φέτος πάνω από 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που καλύπτει τις γονικές παροχές.

Πάρκινγκ από «χρυσάφι»

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των αγοραστών για ακίνητα φθάνει ακόμη και για θέσεις πάρκινγκ οι οποίες έχουν γίνει ανάρπαστες.
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ειδικά στις γειτονιές της Αθήνας, έχει εκτοξεύσει τις τιμές πώλησης των πάρκινγκ στα ύψη.
Μια θέση πάρκινγκ των 10 και 11 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά του Λεκανοπεδίου έχει φθάσει να πωλείται κατά μέσο όρο στα 10.000 – 15.000 ευρώ ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που βγάζουν μάτι.
Μια θέση πάρκινγκ 15 τ.μ. στο Παγκράτι πουλήθηκε στην τιμή των 100.000 ευρώ!

Παρότι σε πολλές εμπορικές περιοχές τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων γίνονται σε πολλαπλάσιες των αντικειμενικών τιμές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην «πειράξει» τα επίπεδα των τιμών ζώνης με τις αποφάσεις για αλλαγές να λαμβάνονται εντός του 2025.
Η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να γίνει με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων, καθώς καθυστερεί η ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την πορεία των εμπορικών τιμών αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τις τιμές ζώνης.

Εντυπωσιακό είναι και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών valuemaps.gov.gr όπου ενδιαφερόμενοι εισάγοντας τα αναγκαία στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κατοικίας μπορούν να υπολογίσουν την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Χιλιάδες αναζητήσεις γίνονται καθημερινά ενώ οι χρήστες δεν είναι αποκλειστικά κάτοικοι Ελλάδας, καθώς καταγράφονται είσοδοι στην εφαρμογή από την Ευρώπη, την Ασία καθώς και τις ΗΠΑ.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης