Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πράσινο φως» από ESM για εξαγορά ακριβών ευρωπαϊκών δανείων από το «σκληρό» μαξιλάρι - Τον Δεκέμβριο η πρώτη κίνηση για τα 8 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» από ESM για εξαγορά ακριβών ευρωπαϊκών δανείων από το «σκληρό» μαξιλάρι -  Τον Δεκέμβριο η πρώτη κίνηση για τα 8 δισ. ευρώ
Προβολή της στρατηγικής απομείωσης του ελληνικού χρέους με Roads Shows σε αγορές της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Στη τελική ευθεία εισέρχεται η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο με το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ να υποβάλουν τον Σεπτέμβριο αίτημα στον ESM για τη λήψη ειδικής δάνειας προκειμένου μέρος της εξαγοράς να πραγματοποιηθεί με χρήματα από το «σκληρό» μαξιλάρι των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 15,8 δισ. ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει το «ΒΝ» το προηγούμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο είχε βρεθεί σε προχωρημένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Πιερ Γκρεμένια προκειμένου να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα καθώς πρόκειται για ένα ποσό που είχε λάβει η Ελλάδα το 2018 στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος ώστε να μπορεί να δανείζετε φθηνότερα από τις αγορές.

Με δεδομένο όμως ότι η χώρα βρίσκεται σε διαφορετική φάση από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το μαξιλάρι καθώς έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και την σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές αυτό που διαπραγματεύεται με τους θεσμούς είναι να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να ξοδέψει σταδιακά αυτό το μαξιλάρι σε νέες αγορές ακριβών δανείων.

Το σχέδιο προβλέπει την περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων 2,645 δισ. ευρώ για κάθε ένα έτος που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028 και στην τριετία ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ συνολικά. Ένα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί έως το τέλος του χρόνου θα γίνει με κεφάλαια από το «σκληρό» μαξιλάρι ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2025 και η εξόφληση θα γίνει από τα ταμειακά διαθέσιμα που σήμερα ανέρχονται σε 36,1 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το ελληνικό κράτος έσβησε από τον χάρτη το πρώτο γραμμάτιο από το ευρωπαϊκό δάνειο του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ, ακολούθησε μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,29 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που κανονικά έπρεπε να πληρωθούν φέτος και του χρόνου με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά το βάρος αυτών των υποχρεώσεων και να παίρνει ανάσες καθώς από τον Απρίλιο του 2022 έχουν βγει από τη μέση οι οφειλές προς το ΔΝΤ.

Στόχος αυτή της κίνησης είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να ελαφρυνθεί η χώρα από τον εξωτερικό δανεισμό που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας πραγματοποιεί αυτή την στιγμή διαδοχικά roads shows ανά την Ευρώπη έχοντας επαφές με θεσμικούς επενδυτές τους οποίους ενημερώνει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την στρατηγική απομείωσης του δημοσίου χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτο μέγεθος.

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το euribor 3μηνου είναι 3,743%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης