Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα γίνεται... κέντρο εκατομμυριούχων - Μετακομίζουν στη χώρα 1.200 μεγιστάνες το 2024, ήδη βρίσκονται εδώ 64.700

Η Ελλάδα γίνεται... κέντρο εκατομμυριούχων - Μετακομίζουν στη χώρα 1.200 μεγιστάνες το 2024, ήδη βρίσκονται εδώ 64.700
Ζουν ανάμεσά μας...
Περίπου 1.100 ξένοι εκατομμυριούχοι (άτομα με ρευστό ή επενδύσιμο πλούτο άνω του 1 εκατ. δολαρίων) μετακόμισαν στην Ελλάδα το 2023 και επιπλέον 1.200 αναμένεται να πράξουν το ίδιο εντός του 2024, σύμφωνα με την έκθεση «Henley Private Wealth Migration Report» της Henley & Partners, εταιρείας που συμβουλεύει εύπορους πελάτες σε θέματα μετανάστευσης.
Τα «hot» σημεία είναι η Αττική, η Μύκονος και η Κρήτη.
«Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική κρίση χρέους, η Ελλάδα έχει εμφανίσει ισχυρή ανάκαμψη, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των εκατομμυριούχων στη χώρα να αυξάνονται σημαντικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει η Henley & Partners.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners, η Ελλάδα διαθέτει ήδη 64.700 εκατομμυριούχους, 105 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 8 δισεκατομμυριούχους -ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων της χώρας έχει αυξηθεί κατά 14% την τελευταία δεκαετία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 128.000 από τους εκατομμυριούχους σκοπεύουν να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη χώρα μέσα στο 2024, με την Ελλάδα να κατατάσσεται όγδοη ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες που τους προσελκύουν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει φέτος 9.500 εκατομμυριούχους, έναντι απωλειών 4.200 το 2023, ενώ τους περισσότερους θα χάσει η Κίνα (15.200).
Για τρίτη χρονιά στη σειρά, η χώρα που προσελκύει τους περισσότερους εκατομμυριούχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς 6.700 άτομα αναμένεται να μεταναστεύσουν εκεί έως τα τέλη του έτους. Με μηδενικό φόρο εισοδήματος, χρυσή βίζα, πολυτελές lifestyle και στρατηγική τοποθεσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να προσελκύσουν φέτος σχεδόν διπλάσιους εκατομμυριούχους από τον αμέσως επόμενο προορισμό, που είναι οι ΗΠΑ.
«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα γεωπολιτικών εντάσεων, οικονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αναταραχής, οι εκατομμυριούχοι ψηφίζουν με τα πόδια τους σε αριθμούς ρεκόρ». «Από πολλές απόψεις, αυτή η μεγάλη μετανάστευση των εκατομμυριούχων αποτελεί πρόδρομο δείκτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή του παγκόσμιου σκηνικού και των τεκτονικών πλακών του πλούτου και της δύναμης, με ευρείες συνέπειες για την μελλοντική τροχιά των χωρών που αυτοί αφήνουν πίσω τους ή διαλέγουν για το νέο σπίτι τους», σχολιάζει η Henley & Partners.
Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση της Ηenley, στους 22.600 ανέρχονταν οι εκατομμυριούχοι στην περιοχή των Αθηνών έως τελος του 2023, με αποτέλεσμα η ελληνική πρωτεύουσα να χαρακτηρίζεται ως ανερχόμενο κέντρο πλούτου στην έρευνα «World’s Wealthiest Cities» της Henley & Partners. Ο εν λόγω πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία 10ετία -τα στοιχεία της αφορούν την Αθήνα και τις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Γλυφάδα και ο Πειραιάς. Την ίδια στιγμή, στην ελληνική πρωτεύουσα ζουν 42 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 3 δισεκατομμυριούχοι.
«Η Αθήνα είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να ξεπερνά τα 3.000 χρόνια». «Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική οικονομική κρίση, η Αθήνα έχει ανακάμψει δυναμικά, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην πόλη να αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια ειδικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας», σχολιάζει η Henley & Partners.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης