Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορο-αιφνιδιασμός στα διυλιστήρια μετά το «σοκ» της κάλπης - Πανικόβλητη η κυβέρνηση μέσα στη δημοσκοπική φθορά

Φορο-αιφνιδιασμός στα διυλιστήρια μετά το «σοκ» της κάλπης - Πανικόβλητη η κυβέρνηση μέσα στη δημοσκοπική φθορά
Σκοπίμως η κυβέρνηση δεν ανοίγει το «κεφάλαιο» για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
Σχετικά Άρθρα
Πανικόβλητη η κυβέρνηση από το απογοητευτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σπεύδει να φορολογήσει τα πλεονασματικά κέρδη των εταιριών διύλισης, υποκύπτοντας στον λαϊκισμό ανάλογων προτάσεων της αντιπολίτευσης.
Μία κίνηση που αποτυπώνει όχι μόνο το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, αλλά και σχεδιασμούς προεκλογικής ετοιμότητας στο βαθμό που συνεχιστεί η δημοσκοπική φθορά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.
Με τα 300 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από την αιφνιδιαστική φορολόγηση των διυλιστηρίων έκλεισε το μάτι στο εκλογικό ακροατήριο, μέρος του οποίου είναι οι συνταξιούχοι.

Όσοι από τους τελευταίους αποκλειστούν από τη νέα αύξηση έως 2,5% στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν μέσα στα Χριστούγεννα ένα ακόμη εφάπαξ οικονομικό βοήθημα, το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης. Υπολογίζεται ότι 770.000 είναι οι συνταξιούχοι στους οποίους θα πιστωθεί το έξτρα ποσό της ενίσχυσης αλλά το τελικό πλήθος των δικαιούχων θα οριστικοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου αφού ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος από τον ΕΦΚΑ.
Την ίδια στιγμή, με χρήματα από την ίδια δεξαμενή μονιμοποιείται από 1ης Ιουλίου ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα ταξί προκειμένου να αποτραπούν τυχόν αυξήσεις στα κόμιστρα. Παράλληλα, στο χαμηλό συντελεστή «κλειδώνουν» επίσης ο καφές, το κακάο, το τσάι και το χαμομήλι εφόσον αποτελούν παραδόσεις ροφημάτων σε πακέτο ή «στο χέρι» (take away και delivery). Αντίθετα, στον σερβιριζόμενο καφέ ο συντελεστής ΦΠΑ από τον επόμενο μήνα επανέρχεται στο 24% κάτι που με την σειρά του θα φέρει νέα αύξηση στην λιανική τιμή η οποία αν δεν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτή θα μετακυλιθεί στους καταναλωτές με αποτέλεσμα η καθημερινή τους απόλαυση να γίνει πιο πικρή.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι από την μετάταξη του καφέ στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ δηλαδή στο 24% θα περισσέψουν στα ταμεία 43 εκατ. τον χρόνο, ενώ από την μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ταξί και την παράδοση καφέ το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι 110 εκατ. ευρώ αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό για τα κρατικά ταμεία. Μπορεί ο προϋπολογισμός να δέχεται ισχυρές πιέσεις από το αυξημένο κύμα συνταξιοδοτήσεων και τα πρόσθετα κονδύλια που απαιτεί η επιχειρηματική συμφωνία για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, ωστόσο η δυναμική που έχουν αποκτήσει τα φοροέσοδα από την ακρίβεια έχουν απελευθερώσει ταμειακό χώρο ύψους 750 - 800 εκατ. ευρώ για νέες παροχές.
Σκοπίμως η κυβέρνηση δεν ανοίγει το «κεφάλαιο» για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κρυβόμενη πίσω από το υψηλό κόστος του μέτρου, την αμφίβολη αποτελεσματικότητα και τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπής για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ. Το θέμα είναι ότι μία απλή μετάταξη προϊόντων που θεωρούνται βασικά για το καλάθι της νοικοκυράς και την οικογένεια από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ να έβαζε «φρένο» στο μπαράζ των ανατιμήσεων δίνοντας λύση στο «καυτό» πρόβλημα της ακρίβειας.

Για την ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει μπροστά με εφάπαξ βοηθήματα από την έκτακτη φορολογία των διαλυστηριών επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει απάντηση στην κριτική που δέχεται για την σκληρή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με το επιχείρημα ότι εκτός από τους αυτό απασχολούμενους φορολογεί και τα μεγάλα συμφέροντα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης