Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζουν πολλά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεκαθαρίζει το τοπίο - Σήμερα 21/6 τα αποκαλυπτήρια για τους «κόφτες» στις δαπάνες

Αλλάζουν πολλά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ξεκαθαρίζει το τοπίο - Σήμερα 21/6 τα αποκαλυπτήρια για τους «κόφτες» στις δαπάνες
Το κέντρο βάρους για τη δημοσιονομική προσαρμογή μετατοπίζεται από το πρωτογενές πλεόνασμα στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών καθώς δεν θα μπορεί να ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το είδος και την έκταση των φοροελαφρύνσεων αλλά και των κοινωνικών παροχών τα επόμενα χρόνια με τις «αλα καρτ» συστάσεις ανά χώρα για την δημοσιονομική πολιτική το 2025 που θα ανακοινώσει σήμερα (21/6) η Κομισιόν με πλοηγό τους νέους κανόνες και τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας
Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου το κέντρο βάρους για τη δημοσιονομική προσαρμογή μετατοπίζεται από το πρωτογενές πλεόνασμα στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών καθώς δεν θα μπορεί να ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό.

Σε περίπτωση που ο ρυθμός αύξησης των δαπανών είναι χαμηλότερος από το πλαφόν θα απελευθερώνεται ανάλογος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες ενισχύσεις στα νοικοκυριά ενώ αν ξεπερνά τα ανώτατο όριο θα αφαιρείται χώρος από τα επόμενα έτη. Αν η υπέρβαση ξεπερνά το 0,3% του ΑΕΠ για ένα έτος ή 0,6% σωρευτικά, η Ε.Ε. θα μπορεί να θέσει το κράτος μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Στην πράξη ένα ποσοστό αύξησης των πρωτογενών δαπανών κοντά στο 2,7% - 3% δίνει την ευελιξία για πρόσθετες παροχές την επόμενη χρονιά πέραν των ήδη δρομολογημένων αρκεί βέβαια η μπίλια να κάτσει σε αυτό το σημείο και όχι χαμηλότερα καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα περιθώρια για νέες αυξήσεις δαπανών θα είναι πολύ περιορισμένα έως σφικτά.

Ήδη για το νέο έτος έχουν προαναγγελθεί νέες παρεμβάσεις ύψους 870 εκατ. ευρώ που θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 με το πακέτο να περιλαμβάνει αυξήσεις 2,5% στις συντάξεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για 600.00 ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές και μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.
Να σημειωθεί ότι για το 2024 ο πήχης για τον ρυθμό αύξησης των πρωτογενών δαπανών που φθάνουν τα 100 δισ. ευρώ είχε τοποθετηθεί στο 2,6%, ποσοστό που μεταφράζεται σε παροχές αξίας 2,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το ακριβές στίγμα για το εύρος των κινήσεων για το διάστημα 2025 - 2028 θα δοθεί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα σταλεί στις Βρυξέλλες έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση μετά το μήνυμα των ευρωεκλογών θέλει να έχει ένα βαθμό ελευθερίας και μην είναι δεμένη χειροπόδαρα όπως συνέβη με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις και θα τονώσουν το διαθέσιμο εισόδημα με κριτήριο πάντα την δημοσιονομική σταθερότητα.
Άλλωστε η Ελλάδα έχει βγει από το κάδρο της επιτήρησης και έχουν μπει άλλες χώρες του νότου όπως η Γαλλία, η Ιταλία, Μάλτα, κα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης